$
משפט

החוק לסינון אתרים – עלה תאנה או צורך?

ועדת השרים לענייני חקיקה אישרה את החוק המחייב ספקיות אינטרנט לחסום תכנים פורנוגרפיים ברשת, אלא אם הלקוח מבקש להסיר את החסימה

אדם סופן 13:3801.11.16

ועדת השרים לחקיקה החליטה השבוע לתמוך בהצעת חוק שהגישה ח"כ שולי מועלם לפיה יחוייבו ספקיות האינטרנט לחסום ללקוחותיהן את הגישה לאתרים פורנוגרפיים ולאתרים בעלי תכנים שיוגדרו כפוגעניים, כברירת מחדל. כדי להסיר את החסימה, יידרשו הלקוחות לפנות בכתב או בעל־פה אל הספק. אישור החוק, שאינו מגדיר את התכנים שייחסמו, צפוי להביא ליצירת מאגרים ובהם פרטי גולשים שיבקשו לצרוך תוכן מיני אצל ספקיות האינטרנט ולחסימת תכנים שלא לצורך.

לא מדובר בניסיון ראשון לקדם את המהלך. למעשה, בשלוש הקדנציות האחרונות הונחו על שולחן הכנסת כבר חמש הצעות חוק דומות, שתיים מתוכן בקדנציה הנוכחית.

כעת צפויה היוזמה הנוכחית לזכות ברוב גדול בהצבעה במליאה, לאור התמיכה הגורפת בספסלי הקואליציה והאופוזיציה כאחד: 26 חברי כנסת ממרבית הסיעות בקואליציה חתמו על ההצעה. חברי סיעת מרצ היו היחידים שלא צירפו את חתימתם לנוסח החדש.

 

לצד יוזמת החוק, יו"ר סיעת הבית היהודי, שולי מועלם רפאלי, חתמו על ההצעה גם הח"כים איתן כבל וזוהיר בהלול מהמחנה הציוני, רועי פולקמן ומירב בן ארי מכולנו, ואחמד טיבי ועבדאללה אבו מערוף מהרשימה המשותפת. גם ח"כים מיש עתיד, ש"ס, יהדות התורה, הליכוד, ישראל ביתנו והבית היהודי חתמו על היוזמה.

 

מי שמביעה תמיכה בחוק היא חברת הכנסת מירב בן ארי (כולנו), שמגדירה אותו כחשוב. "הייתי בין החותמים הראשונים על הצעת החוק ואני חושבת שהיא חכמה וחשובה", אומרת בן ארי. "במציאות של היום בה תכני פורנוגרפיה חשופים בכל אתר יש צורך לקיים מערכת סינון בסיסית שתהיה באחריות הספק הקיים. ילדים ובני נוער נחשפים הרבה פעמים בעל כורחם לתכנים שאינם מתאימים לבני גילם. כמובן שהחוק גם מאפשר לכל אזרח לשמור את האפשרות לבחור שלא לסנן אתרים".

  

"כפי שניתן לראות מדברי ההסבר להצעת החוק, לאור כמותם הגדולה של הילדים הגולשים באתרי פורנו וכפועל יוצא מן הסתם גם צופים לרבות גילם הנמוך, (60% בגילאי 9-15) עולה כי ההורים כלל אינם מודעים לתופעה מדאיגה זו. חשיפה בגילאים כ"כ צעירים לתכנים בלתי ראויים והולמים, יוצרת אצלם מציאות מעוותת ושונה מזו שצריכה להיות. נכון להיום, כאשר האינטרנט הנו ג'ונגל הנטול כמעט הסדרה חקיקתית, ראוי להתחיל ולנקוט במהלכים כאלו, על מנת להסדיר את הנושא", מסביר עורך הדין עופר פרידמן העוסק בדיני סייבר, ומוסיף: "אני סבור, כי סינון האתרים הוא דבר חשוב, שיכול לצמצם את אותה חשיפה פוגענית. הרי כולנו דואגים לאבטח את בתינו בין בסורגים ובין בחומות, אך לעומת זאת, כאשר יש מחשב בבית, כיום, אין חומות ולא הגנות כלפי אותם אלו אשר פוגעים בילדינו. יחד עם זאת ובאותה נשימה, יש לציין כי אין מדובר ב"חומה בצורה" ומי שיחפש תוכן כזה תמיד יוכל למצוא, אך המטרה היא כאמור צמצום״.

 

עו"ד עופר פרידמן עו"ד עופר פרידמן צילום: יהונתן בורק

 

עד היום חויבו ספקי האינטרנט ליידע את הלקוחות על אפשרויות הסינון באמצעות דפי מידע בדואר וכן בפרסום באתרים שלהם, אך רבים מהלקוחות לא היו מודעים לאפשרויות אלו. על כן, מציעים חברי הכנסת לשנות את ברירת המחדל ולקבוע כי ספק האינטרנט יהיה חייב לספק לכל המנויים שירות יעיל לסינון אתרים או תכנים שהוגדרו פוגעניים, ללא תוספת תשלום.

 

לשאלה האם מדובר במעין "רשימה שחורה" של צרכני פורנו מוסיף עו"ד פרידמן חשש נוסף "יש לציין כי באם יבקש אדם לפעול לביטול אותו סינון תוכן יהיה עליו להודיע לספק התוכן, דבר שכמובן יירשם ויישמר במחשבי הספקיות. באם הספקית תיפול קורבן למתקפת האקרים אשר יצליחו לשים את ידם על אותו מידע ולגנוב אותו יוכלו לעשות בו שימוש פלילי, שלילי ומסוכן כלפי אותם מבקשים(סחיטה, איומים וכיוצב.״)

 

השאלה אם מדובר בצנזורה או סינון תוכן פוגעני מן הסתם תלווה אותנו עוד חודשים ארוכים, אין ספק כי יש לבצע פיקוח על כמות וסוג התכנים במרשתת אך עלינו להמנע ממצב שבו אנו מייצרים מקארתיזםחדש.

 

עו"ד עופר פרידמן עוסק בתחום דיני האינטרנט והטכנולוגיה ובתחום הסייבר.

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x