$
משפט

איילת שקד: "יועצים משפטיים לא צריכים להתמנות במכרז אלא על ידי השרים שלהם"

שרת המשפטים הסבירה את כוונתה בדבריה בכנס של פורום קהלת למדיניות, וחזרה על ההצעה לבטל את ועדת האיתור למינוי היועץ המשפטי לממשלה, ולהחזיר את המינוי לממשלה

משה גורלי 11:1726.10.16

שרת המשפטים איילת שקד מתכוונת להכפיף את מינוי היועצים המשפטיים במשרדי הממשלה לשר הממונה, בשונה ממינוי בעזרת מכרז, כפי שנעשה כיום. "יועץ משפטי של משרד הוא תפקיד משפיע ובכיר. ראוי שהשר ומנכ"ל המשרד יהיו מעורבים יותר בבחירתו. אני לא מרחיקה לכת וטוענת שזו משרת אמון. אני חושבת שדווקא ועדת איתור זו הפלטפורמה הנכונה והשר יחתום על בחירת ועדת האיתור".

 

שקד אמרה את הדברים הבוקר (ד') בכנס של פורום קהלת למדיניות, העוסק ביחסים בין הייעוץ המשפטי לפוליטיקה. "הדבר הכי משמעותי שעשיתי עד כה בתפקידי היה בחירת היועץ המשפטי לממשלה. תפקיד שאין לו אח ורע בחשיבותו". שקד חזרה על תלונתה "למרות שביקשתי שלושה מועמדים, ועדת האיתור הביאה רק אחד". לפחות מדובר, לשיטתה, במועמד המתאים ביותר, "בעל הניסיון הרב ביותר ותפיסת עולם נכונה - ליישם מדיניות הממשלה בהתאם לחוק. המינוי עבר פה אחד בממשלה וגם בבג"ץ".

 

שקד חזרה על ההצעה שהגישה לבטל את ועדת האיתור ולהחזיר לממשלה את מינוי היועץ המשפטי לממשלה בכפוף לאישור ועדת טירקל. "כל ההליך המסורבל והמורכב של ועדת איתור הוא מיותר, כשמתחת לכסות ועדת איתור עושים כולם את הבחישות מתחת לשולחן. ועדת טירקל זה סוג של שימוע ציבורי, מסננת שמאפשרת דיון ציבורי. ההליך הוא יותר שפוי ונכון. טובי היועצים, ברק ושמגר, מונו בידי הממשלה". שקד התגאתה במינוי השופט דוד רוזן לנציב הביקורת על הפרקליטות: "השקעתי המון זמן לשכנע את רוזן לקבל את תפקיד. אני והיועץ שימשנו כוועדת איתור".

 

לשאלה האם תעלה לדיון הצעת חוק שהיועץ המשפטי מתנגד לה, השיבה שקד: "יועץ משפטי לא יכול למנוע העלאת ההצעה. כל חוק יכול לעלות לדיון. אין וטו של יועץ על חקיקת הריבון. בית המשפט יכריע אם החוק חוקתי". שקד הדגימה כיצד העבירה חוקים למרות שהייעוץ המשפטי התנגד. שניהם נוגעים להחלת החוק הישראלי בשטחים. חוק אומנה שהוכנס בו סעיף שיחול גם ביהודה ושומרון וחוק שמאפשר לתבוע את הרשות הפלשתינית על מעורבות בטרור. "העברנו את החוק למרות התנגדות הייעוץ המשפטי", סיכמה שקד, "אנחנו יכולים לעצור ולהקשיב לייעוץ, אבל אין לו סמכות לעצור חקיקה. אם הכנסת מחליטה היא יכולה לחוקק וזה ייתקף בבית המשפט".

 

 

מימין היועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט ושרת המשפטים איילת שקד מימין היועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט ושרת המשפטים איילת שקד צילום: יאיר שגיא

 

היועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט, שנמצא בניו יורק, אמר במסר מצולם: "שלטון החוק אין פירושו שלטון היועץ המשפטי", אמר, "תפקיד היועץ הוא לסייע לממשלה ליישם את מדיניותה בגבולות החוק תוך דיאלוג עם הפוליטיקאים למיצוי הפתרונות לאחר הבנת האינטרסים והצרכים שהפוליטיקאי רוצה להגשים".

 

יו"ר מפלגת 'יש עתיד' ח"כ יאיר לפיד, מסר גם הוא דברים. לטענתו: "האקטיביזם השיפוטי מת, אבל קם לתחייה בידי פוליטיקאים שהולכים לבג"ץ ומגישים עתירות שהם יודעים שלא יתקבלו. ואז הם יכולים להגיד 'הבג"ץ עצר אותי מלבצע את מה שצריך לעשות. הפוליטיקאים צריכים שיהיה את מי להאשים בבלימת רעיונותיהם הפופוליסטיים. הם משתמשים בבג"ץ כדי לפרוק מעצמם אחריות ולהרוויח נקודות ברשתות החברתיות".

 

לפיד דיבר על נשיאת העליון מרים נאור: "הסנדק של בנה האחד היה מנחם בגין, והסנדק של בנה השני היה הרב צבי יהודה הכהן קוק (מאבותיו הרעיוניים של גוש אמונים – מ.ג.). וזו השמאלנית שהפוליטיקאים מתנפלים עליה?"

 

"במקום לקחת החלטות קשות ולמשול הם אומרים שבית המשפט אשם, הוא מנע בעדנו. ואם זו לא טענה חצופה מספיק. הם אומרים שביהמ"ש פוליטי. אנחנו מדינאים. המניעים שלנו נאצלים וטהורים. הפוליטיקאי בסיפור הוא בית המשפט", אמר לפיד.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x