$
בארץ

רעננה כמשל: החיש-גד במחיר למשתכן

הגרלת 81 דירות עבור 22,625 רוכשים פוטנציאלים דומה לתוכנית חלוקת כרטיסי לוטו למובטלים: יכולה לתת מתנה גדולה למעט זוכים, אך הרוב בעיקר יתאכזבו. עדיף שמשרד האוצר יפנה את המשאבים לשיפור אזורים בהם יש לו השפעה אמיתית

אלי שמעוני 08:0921.10.16

תתארו לכם תרחיש בו בישראל הייתה בעיית אבטלה קשה (מה שלא קורה היום, שכן שיעור האבטלה בישראל נמוך בהשוואה למדינות המערב), וכפתרון היה מציע שר האוצר לחלק כרטיסי חיש-גד חינם לכל המובטלים. האם חלוקת כרטיסי ההגרלה הייתה יכולה להיחשב כפתרון הולם לבעיות התעסוקה? כמובן שלא. כרטיסי החיש-גד יהפכו מספר מצומצם של זוכים לעשירים, אך לא תפתור את בעיות רוב המובטלים. פתרון הולם יותר הוא מתן דמי אבטלה, שהם נמוכים מסכום הזכייה בחיש-גד, אך ינתנו לכל הזכאים, ובנוסף ביצירת מקומות עבודה, ובמקביל בהכשרה מקצועית.

 

הגרלות מחיר למשתכן, תוכנית הדגל של שר האוצר משה כחלון, דומות בחלק מהמקומות לחלוקת כרטיסי חיש-גד.

 

במכרז שנסגר ברעננה בימים האחרונים הציעה רשות מקרקעי ישראל 81 דירות. לפי חישוב שהציגו במשרד האוצר, ההטבה לזוכי ההגרלה נאמדת בכ-350-400 אלף שקל. מדובר בבוננזה נדל"נית בכל אמת מידה. הבעיה היא שעל 81 הדירות ברעננה התחרו לא פחות מ-22,625 נרשמים. התוצאה היא 22,544 מחוסרי דיור מאוכזבים, ו-81 זוכים שעשו קופה בסדר גודל של עשרות שנות חיסכון.

 

תוכנית מחיר למשתכן נועדה להציע לזכאים (חסרי דיור) דירות בפרויקטים חדשים. הרעיון הוא שמדינה "מסבסדת" את הקרקע, ומכתיבה ליזם למכור את הדירות בהוזלה לזכאים שזוכים בהגרלות. ההיצע הדל של הדירות שהוצעו בהגרלה ברעננה נובע מהיעדר היצע גדול של קרקעות זמינות, העומד ברשות רשות מקרקעי ישראל (רמ"י), במקומות מבוקשים כמו רעננה. זו הסיבה שמספר הדירות המוצעות דרך מחיר למשתכן באזורי ביקוש, בעיקר גוש דן, מעטות.

 

אתר בנייה ברעננה. 81 הרוויחו עשרות שנות חיסכון, בזמן השאר יצטרכו להמשיך לחסוך אתר בנייה ברעננה. 81 הרוויחו עשרות שנות חיסכון, בזמן השאר יצטרכו להמשיך לחסוך צילום: אוראל כהן

 

במקום לדאוג לפתרון מקיף ויסודי לבעיות הדיור, משחק האוצר בהגרלות נקודתיות שלא משנות דבר בשוק הדיור הישראלי. ייתכן שההגרלה טובה ליחסי הציבור של שר האוצר, שיוכל להגיד כי במסגרת התוכנית הוצעו דירות באזורי הביקוש. אלה שההגרלות לא יביאו מזור לבעיות הדיור הדחופות העומדות על הפרק.

 

ההגרלות עלולות לגרום מפח נפש לנרשמים במקרה הטוב, ולשמש כר פורה לשחיתויות וזיופים במקרה הרע. אם האוצר ורמ"י לא מסוגלים להביא מכרזי ענק במקומות באזורי ביקוש, עדיף פשוט לוותר על יומרה, ולמנוע מצבים כאלו.

 

ניתן להפנות את התקציבים בחוכמה לאזורים בהם לרשות המקרקעין יש שפע של קרקעות זמינות. את הכסף שיתפנה מסבסוד הדירות באזורים היקרים עדיף להשקיע בשיפור איכות החיים, דוגמת הקמת ושיפור של תשתיות ומתקנים כמו מבני חינוך, בשכונות חדשות, בהן למדינה אפשרות לשחרחר כמות קרקעות מספקת. כך יוכלו לזכות בהגרלות מספר רב של נרשמים, ההשפעה על שוק הדיור תהיה מקיפה יותר, והזוכים ייהנו מאיכות חיים משופרת.
בטל שלח
    לכל התגובות
    x