$
בארץ

מכון היצוא: שפל של 6 שנים ביצוא הסחורות מישראל

ירידה ביצוא הסחורות במחצית הראשונה של 2016. הפגיעה העיקרית בענפי התרופות והאלקטרוניקה. עלייה של 13% ביצוא השירותים

אסנת ניר 07:4326.09.16

נמשכת המגמה השלילית ביצוא הסחורות, שעיקרה ביצוא לארה"ב, בריטניה וסין. מדינות אלו מהוות כשליש מהיקף יצוא הסחורות הישראלי, שאינן יהלומים. יצוא הסחורות ירד בכ־5.7% והסתכם בכ־28 מיליארד דולר במחצית הראשונה של 2016, מתוכן יצוא הסחורות שאינן יהלומים ירד בכ־5.2% והסתכם בכ־24 מיליארד דולר בלבד, לעומת 25.3 מיליארד דולר ב־2015. כך עולה מבדיקה שערכו כלכלני מכון היצוא. המגמה נובעת מהירידה החדה ביצוא בענפים הריכוזיים (תרופות, רכיבים אלקטרונים וכימיקלים).

 

בהשוואה לתקופות מקבילות בין השנים 2010–2016 נמצא כי זוהי הרמה הנמוכה ביותר שנרשמה ביצוא הסחורות (ללא יהלומים) בשש השנים האחרונות.

 

 

 

היצוא לארה"ב, יעד היצוא הגדול ביותר המהווה כ־24.6% מכלל יצוא הסחורות, ירד בשיעור של כ־3% והסתכם בכ־5.4 מיליארד דולר, בעיקר בשל הירידה ביצוא התרופות, ענף הייצוא העיקרי למדינה, וביצוא הכימיקלים והרכיבים. יעד היצוא השני בגודלו – בריטניה – המהווה כ־9% מכלל היצוא, רשם ירידה של כ־17% והסתכם בכ־2 מיליארד דולר. ירידה זו נבעה ברובה מהירידה ביצוא התרופות, המהווה כשני שליש מסך היצוא למדינה. הפיחות בשער הממוצע של הליש"ט מול הדולר השפיע גם הוא על הירידות בהכנסות. היצוא לסין, המהווה כ־5% מכלל היצוא, ירד בכ־8% והסתכם בכ־1.1 מיליארד דולר, בעקבות התנודה בענף הרכיבים האלקטרונים שירד בכ־28% ובענף המינרלים שירד בכ־77%. בנטרול ענפים אלה חלה עלייה של כ־9% בהשוואה למחצית הראשונה בשנה שעברה.

 

ירידות בולטות נוספות נרשמו גם ביצוא לטורקיה (ירידה של כ־35%) ולהודו (ירידה של כ־9%). עליות ביצוא הסחורות שאינן יהלומים נרשמו בספרד שגדלו בכ־13% והסתכמו בכ־450 מיליון דולר, למרות הירידה בשיעור חד של כ־26% בשנה שעברה. עליות נרשמו גם באיטליה (4%) וגרמניה (3%).

 

היצוא הישראלי הסתכם במחצית הראשונה של 2016 בכ־47 מיליארד דולר. אמנם לא חל שינוי משמעותי לעומת היצוא בתקופה המקבילה ב־2015, אך עובדה זו מוסברת באמצעות העלייה ביצוא השירותים בכ־13%, בעיקר בזכות הגידול ביצוא שירותי ההייטק.

 

התאחדות התעשיינים מסרה בתגובה: "במשרד האוצר ממשיכים לטמון את הראש בחול ומקווים שהיצוא יצמח מעצמו. אם חפצי חיים אנחנו, יש לבצע שינויים מהותיים בתקציב ולהתחיל להשקיע במנועי הצמיחה של המשק - יצוא, מחקר ופיתוח, השקעות זרות, חינוך טכנולוגי ועוד- שיאפשרו עלייה בפריון ורמת החיים של תושבי ישראל".

 

יוסי אלקובי, נשיא התאחדות המלאכה והתעשייה, המייצגת חברות קטנות יותר, טוען כי הנתונים הקשים הם תוצאה של התעלמות קברניטי הכלכלה מהעסקים היצרניים הקטנים ומפוטנציאל הצמיחה הענקי שלהם הן לשוק המקומי והן ליצוא. "כ-98% מהעסקים הם קטנים, אך המדינה מדירה אותם ממרבית כלי הסיוע הממשלתיים ומכון היצוא מתעלם מהם ומעדיף לסייע לקומץ מפעלים גדולים", אמר אלקובי.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x