$
דעות

הסיבה המעצבנת למחסור בדירות למגורים

ככל שחולף הזמן, התנאים שקובעות ועדות התכנון למתן היתרי בנייה הולכים ומתרבים, ומכבידים עוד יותר על הוועדות העמוסות ממילא. איך אפשר לעצור את מעגל הקסמים?

אילון סוסק 07:1423.09.16

הסיבות למחסור בדירות למגורים נדון רבות, כשאחד התירוצים העיקריים עליהם מצביעים הוא הבירוקרטיה הנהוגה בוועדות התכנון.

 

בפועל, הבירוקרטיה מתבטאת ברשימת התנאים למתן היתר בניה או לאישור תכנית בניין עיר. כל יזם - פרטי או ציבורי – המבקש לבנות בניין כלשהו, לתכנן שכונה או להקים מתקן תשתית, מכיר את אותה רשימה אשר על פיה עליו להשיג אישורים של גופים שונים ולבצע תיקונים במסמכים שהגיש.

 

אלא שככל שחולף הזמן הרשימות אלה, המופקות ע"י ועדות התכנון, הולכות ומתארכות. כתוצאה מכך גדלים פרקי הזמן וכמויות המשאבים הנדרשים לשם אישור תכנית או קבלת היתר בניה. במקביל, גדל העומס, הגדול ממילא, על הצוותים בועדות התכנון, שמתפקידם לעקוב לבדוק את מילוי התנאים ע"י היזמים.

 

אמנם בשל אתגר הצפיפות שהולך להעמיק, כל תוספת של ישות פיסית כלשהי בשטח חייבת להיבחן בשבע עיניים ולעמוד בתנאים נוקשים. הצפיפות כוללת את הנראה לעין – בניינים וכבישים, ואת הבלתי נראה לעין – רשת סבוכה של תשתיות תת קרקעיות, ובניינים וכבישים עתידיים.

 

אך לצד זאת יש סיבה מקוממת להתארכות הרשימות: התארכות מכוונת של הרשימות עצמן. למה הכוונה? ועדות התכנון מאריכות את הרשימות בשל חוסר יכולתן לנפות תנאים שאינם רלוונטים, שנגרם מעומס העבודה, אך עומס העבודה נגרם מהרשימות הארוכות – מעגל קסמים. 

 צילום: אריאל בשור

 

הרשימות האמורות כוללות בפועל גם מספר לא מבוטל של תנאים שאינם הכרחיים – סרח עודף שמאלץ את היזמים להשקיע זמן ומשאבים ללא סיבה אמיתית.

 

האסטרטגיה להתמודדות עם הבעיה, כפי שהתגבשה במערכת התכנון בשנים האחרונות, היא הקמת גופי תכנון עוקפים, כדוגמת הוד"לים (ועדות לדיור לאומי). הקמתם של אלה מבוססת על ההנחה שמתוך חשש מפני קביעת עובדות "מעל לראשן", ועדות התכנון – המקומיות והמחוזיות – ישנסו מותניהן ויגבירו את הפיקוח הפנימי ואת יעילותן. כל זאת במסגרת כח האדם והתקציבים הקיימים.

 

יעילותה של אסטרטגיה זו טרם הוכחה, אך דבר אחד היה ברור מלכתחילה: היא כרוכה בסיכון. ההיכרות של גופי תכנון עוקפים שכאלה עם השטח נמוכה מזו של הועדות המקומיות והמחוזיות, וכך גם היכולת שלהם להפיק תכנון דקדקני והדוק, אשר כה הכרחי במציאות הצפופה שלנו.

 

במקום זאת, ניתן להקים גוף חדש, שלו נעניק את השם הזמני "נציב קבילות היזמים". גוף זה יהיה כתובת עבור ציבור היזמים לפירוט קבילותיהם בדבר תנאים ספציפיים שהוצבו בפניהם לאישור תכנית או למתן היתר, ואשר לדעתם הם מיותרים, ומכבידים ללא צורך על המלאכה. הנציב יוסמך לחקור את התנאים ואת התלונות, ולפסוק. פסיקתו תחייב, כמובן, את ועדות התכנון ואת היזמים.

 

סביר להניח שעצם קיומו של גוף מקצועי ורציני שכזה יקטין את מספר התנאים המיותרים מחד, ואת מספר התלונות מאידך, ובכך יצמצם את השימוש בתירוץ "בירוקרטיה".

 

הכותב הוא אדריכל

בטל שלח
    לכל התגובות
    x