$
הוועידה הכלכלית הלאומית 2016

"בכל מקום שבו שוק העבודה יכול להתנהל כמו ג'ונגל, הוא יתנהל כמו ג'ונגל"

בפאנל בנושא העסקה הוגנת שהתקיים בוועידה הכלכלית הלאומית של "כלכליסט" דנו המשתתפים באחריותה של המדינה בנושא התעסוקה ולא חסכו ממנה ביקורת. ח"כ איציק שמולי: "המעסיקים ההוגנים הם יוצאי דופן. כדי ליצור שינוי דרושה התערבות של הכנסת והממשלה"

ספי קרופסקי 17:5414.09.16

"בישראל יש שתי כלכלות - כלכלה אחת שברמת המאקרו מציגה פרמטרים טובים של צמיחה, אבטלה נמוכה והחזר גבוה של החוב הלאומי וישנו הצד השני של הכלכלה, ורובנו לא יודעים מזה, שם נמצא הסיפור של שוק התעסוקה הישראלי. זה לא רק האבטלה הנמוכה, אלא האנשים שלא מצליחים לסגור את החודש", כך אמר היום ח"כ איציק שמולי (מחנה ציוני) בפאנל בנושא העסקה הוגנת ככלי לצמצום פערים בחברה הישראלית, שהתקיים היום בוועידה הכלכלית-הלאומית של "כלכליסט" בהנחיית הכתב גיל קליאן. בפאנל השתתפו גם יו"ר קרן מעגלים יפה ויגודסקי, מנכ"ל שטראוס ישראל ציון בלס, מנכ"ל ביטוח ישיר רביב צולר ורו"ח אורן גרופי מ-KPMG סומך את חייקין.

 

לדברי שמולי השאלה החשובה שיש לשאול היא: מהי אחריותה של המדינה בנושא התעסוקה?. "אתה רואה אנשים בגיל שלי שעושים את המסלול הנכון ונאלצים לדחות או לוותר על שני חלומות פשוטים - קורת גג ומשפחה, אתה רואה תופעות דוגמת שכר חציוני נמוך. צריך להבין שבכל מקום שבו שוק העבודה יכול להתנהל כמו ג'ונגל הוא יתנהל כמו ג'ונגל. המעסיקים ההוגנים הם יוצאי הדופן ואתה שואל מה אחריותה של המדינה. בכל מקום שנדרשת התערבות כדי לאזן את יחסי הכוחות - הכנסת צריכה לעשות את זה באופן מידתי והדרגתי. זו הציפייה שלי מהמדינה והממשלה".

 

יו"ר קרן מעגלים ויגודסקי גם לא חסכה ביקורת מהמדינה. "המעסיק הכי גדול כאן זו המדינה, כ-80% מעובדיה מקבלים פחות משכר מינימום וזקוקים להשלמת הכנסה. המדינה צריכה להוביל את הדגל של כלכלה חברתית ושל צמצום פערים, גם בשכר. קרן מעגלים, שזה למעשה המדינה, הכשירה בשלושת השנים האחרונות 18 אלף עובדים. יש לנו את כל תלושי המשכורת של 18 אלף העובדים האלה וכשאני רואה את התלושים שלהם בא לי לבכות. אני לא רואה שום אופק לאנשים האלה. וגודסקי גם התייחסה לפער המגדרי: "יש גם משהו בזה שמוציא אותי מדעתי - גבר בן 50 נמצא בשיא פריחתו ואילו אשה בת 50 גמרה את הקריירה. זה לא נכון".

 

רו"ח גרופי ששפט בתחרות המעסיק ההוגן הסביר בדבריו כי "צריך להבין שהחברות שזכו הן שחקניות נשמה בתחום, אתה רואה אנשים שאכפת להם וזה שילוב מאוד נכון וערכי. אבל התחרות עצמה מספרת סיפור לא כל כך סימפטי. כשמסתכלים על הלבל התחתון, אתה רואה בעיות חמורות של פערי שכר בחברות ובין המינים. זה מאוד חשוב להציף את הדברים האלה ולשקף את זה כסטנדרט כי זה משהו שקשור בסוף באנשים ובעובדים. בסופו של דבר, אם היו עושים ניתוח כלכלי היו מגלים שעדיף להעסיק חברתית".

 

מימין: רביב צולר, אורן גרופי, יפה ויגודסקי, איציק שמואלי וציון בלס מימין: רביב צולר, אורן גרופי, יפה ויגודסקי, איציק שמואלי וציון בלס צילום: נמרוד גליקמן

 

מנכ"ל שטראוס ישראל, ציון בלס, שהחברה שבראשה הוא עומד זכתה במקום הראשון, אמר בפאנל: "קטונתי מלתת ציונים למדינה אם נוצר או לא נוצר ואקום בתחום ההעסקה חברתית, זה לא מתפקידי. להיות מעסיק זו אחריות גדולה ואנשים לא תמיד מבינים את זה, אתה צריך להבין שבכל נקודת זמן צריך לדעת בדיוק באיזה מצב רגשי ופסיכולוגי נמצא כל אחד מהעובדים, וכשאתה רואה עובדים נכנסים לאיזו מצוקה - בין אם רגשית או כלכלית - אתה חייב ויש לך אחריות להיכנס לעניין הזה ולתת את המקסימום שהעסק שלך מאפשר לך לתת. אם אנחנו בענייני יוקר המחיה, אז אנחנו מבינים שכל הסוגיה הכלכלית היא מועקה מאוד גדולה על העובדים שלנו ומתוקף האחריות הזו אנחנו עושים ועשינו ואנחנו גם רוצים להמשיך לעשות הרבה יותר כדי לטפל בעניין הזה. להגיד לך שיש לנו את המשאבים מול הצונאמי הזה? בסופו של דבר זה קצת קשה, כי אנחנו מנהלים עסק ומנסים לחפש בכל דרך אפשרית כדי לעזור ולתמוך בדבר הזה, האם זה יספיק? אני מסופק".

 

מנכ"ל ביטוח ישיר, רביב צולר, אמר כי הוא "חושב שהיכולת של עסק הוא לתפקד במיקרו על עסק לדאוג להצליח ולהתקיים לאורך זמן. בסופו של דבר עסק שצריך להתחרות בשירותי ניקיון והערך המוסף שלו הוא שהלקוחות מוכנים לשלם מחירים מאוד נמוכים - אז יש גבול למה המעסיק יכול לשלם לעובדים שלו". הוא הוסיף ואמר: "בוא נסתכל על זה בפרספקטיבה של זמן, ב-30 השנה האחרונה התל"ג עלה יותר מאשר פי 5, האם אפשר לשפוט במונחי היום את מה שהיה לפני 30 שנה? יש דברים שהמדינה שלנו הצליחה מאוד, למרות שאנחנו נוטים להלקות את עצמנו. למשל, מה הדברים שמעיקים על זוגות? אפשר לזהות שניים שלושה מרכיבים – יוקר הדיור והוצאות הטיפול בילד. בשאר הדברים המדינה שלנו מתפקדת ביחס לעולם באופן מצוין, בתחום הבריאות מרבית הישראלים יכולים לישון בשקט וזה הישג גדול של המדינה. אנחנו כעסקים נדרשים לחלק את העוגה בהתאם ליכולות שלנו ובהינתן לכמה אנחנו מסוגלים להצליח".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x