$
דעות

האם מותר לעשן קנביס רפואי בזמן העבודה?

ביה"ד לעבודה פסק כי על המעסיק לשלם לעובד שנטל קנביס רפואי 30 אלף שקל על לשון הרע לאחר שזה הגדיר אותו 'אדם מעשן סמים'. האם תיסלל הדרך להעסקת חולים מענשים בדרך מקלה יותר?

אייל פייפר 07:3826.08.16

בישראל קיימים מספר רב של חולים הנוטלים קנביס רפואי. הסיבה: הקושי של טיפולים רפואיים להקל על כאבם וסבלם. בין החולים שמשתמשים בקנביס רפואי, כאלה עם תסמונת הכאב הכרוני, דיכאון וחרדה קשים, פגיעות אורתופדיות שונות , פגיעות ראש ועוד.

 

אותם חולים שנוטלים את הקנביס הרפואי נמצאים במלכוד. מצד אחד, השימוש בו עוזרת להם להקל על כאביהם הקשים ואף פותחת בפניהם תאורטית את הדלת להשתלב במעגל העבודה. מצד שני, מעסיקים רבים חוששים להעסיק את אותם חולים.

 

לאחרונה ניתן בבית הדין האזורי לעבודה בתל אביב פסק דין שעשוי לסייע לאותם חולים ולהוביל לביטול הסטיגמה ואף לפתוח את הדלת בפני העסקתם במקומות עבודה.

 

בית הדין קיבל תביעת לשון הרע שהגיש עובד נגד מעסיקו לשעבר, שאמר לאחת מעובדותיו כי הוא פיטר אותו מהעבודה מכיוון שהוא "עישן ג'וינטים". בית הדין פסק כי על המעסיק לשלם לעובד 30 אלף שקל על לשון הרע, תוך שהוא מבהיר כי התבטאות לפיה 'אדם מעשן סמים' היא התבטאות חמורה ועשויה להביא להשפלתו של העובד.  

 

אם פסק דין הזה יביא לשינוי הראוי תיפתח הדלת בפני חולים רבים להשתלב במעגל העבודה.

חממה לגידול קנביס חממה לגידול קנביס צילום: איי אף פי

 

לדברי בית הדין לעבודה, מאחר שהמעסיק אמר כי העובד מעשן בשעות העבודה, הרי שההתבטאות אף עשויה להביא בפגיעה במשלח ידו של העובד, שכן ישנם מעסיקים שלא ירצו להעסיקו, כאשר שימוש בסמים אף מהווה עבירה פלילית.

 

פסקי דין חשובים

 

פסק הדין העלה מחדש את השאלה איך צריכים מעסיקים להתנהל מול מועמד לעבודה שסובל מבעיות רפואיות ונוטל קנביס. בשל העובדה כי מעסיקים רבים לא מקבלים עובדים למקומות עבודה על רקע העישון, נאלץ המוסד לביטוח לאומי וכן חברות הביטוח להכיר בעובדה כי מי שמעשן, כושר העבודה שלו נפגע. יתרה מזאת, להחלטות המוסד לביטוח לאומי מצטרפים גם פסקי דין לפיהם חברות הביטוח הכירו בעובדה כי מי שעישן קנביס רפואי, כושר עבודתו נפגע והוא זכאי לפיצויים ולאחוזי נכות.

 

לאחרונה נתקלנו בהחלטה המחזקת את הבעיה. תובע שנפגע בתאונת דרכים עם חבלות שונות בגב ובירך, וסבל מפוסט טראומה, לא התקבל להליך שיקום מטעם המוסד לביטוח לאומי, בין היתר על רקע החשש כי השימוש שעשה בקנביס רפאוי יפגע בהליכי השיקום המקצועי בשל תופעות הלוואי השונות של העישון.

 

בית הדין הגדיל משמעותית את הפיצוי שניתן לתובע, על רקע הטענה כי קנביס רפואי עלול לפגוע בכושר העבודה. ימים יגידו אם פסק הדין הראשון מהווה תפנית ופתיחת דרך חדשה בכל עניין השימוש בקנביס רפואי. כל עוד מעסיקים יחששו להעסיק עובדים הנוטלים קנביס, גם המוסד לביטוח לאומי וגם חברות הביטוח יכירו בעובדה כי נוטל קנביס רפואי, אינו כשיר לעבוד.

 

הכותב הוא עורך דין מומחה לתביעות מול ביטוח לאומי וחברות ביטוח ומייסד האתר 'פיצויים'

בטל שלח
    לכל התגובות
    x