$
קיימות בארץ
קפיטליזם 3.0 גג כתבה

תעסוקת מבוגרים: עוצרים את השחיקה

המדינה מציעה לעובדים בני 50 ומעלה במקצועות שוחקים הסבה למקצוע שוחק פחות שיאפשר להם רצף תעסוקתי והמשך צבירת זכויות פנסיוניות

יפה ויגודסקי 08:4727.07.16

העלייה בתוחלת החיים ושינויים בשוק העבודה הביאו בשנים האחרונות לעיסוק הולך וגובר בפנסיה ובנכסים שנועדו להבטיח לאזרחי ישראל איכות חיים סבירה גם לאחר הפרישה. בעוד הדור הקודם של הגמלאים נהנה מאיכות חיים טובה יחסית ומרשת ביטחון, עתידם של רבים מהעובדים המבוגרים כיום נראה פחות מבטיח.

 

הדורות הקודמים עבדו שנים ארוכות במספר מצומצם של מקומות עבודה, חלקם נהנו מפנסיה תקציבית משמעותית או מנכסים שערכם עלה מאוד עם השנים, ואפשרו להם ליהנות מרמת חיים טובה ואפילו לסייע לילדים ולנכדים. לעומת זאת, ישראלים שמצויים היום בעשורים השישי והשביעי לחייהם מתמודדים עם מציאות מורכבת הרבה יותר. העתודות הפנסיוניות שלהם מצומצמות, הן נפרסות על פני שנים רבות יותר, והן צריכות לספק מענה לעלויות מחיה הולכות ומאמירות.

 

מרכז תעסוקה מרכז תעסוקה צילום: אוראל כהן

 

פירמידה הפוכה

 

הדברים מקבלים משנה תוקף במקרה של מקצועות שוחקים, כגון פועלי ייצור, מחסנאים, נהגים, עובדי משמרות לילה וערב, חדרניות ומטפלות סיעודיות. העבודות הללו מתאפיינות לעתים קרובות במשכורות נמוכות וחוסר יציבות וגם כאשר השכר סביר, הוא מורכב מבסיס נמוך, משעות נוספות, משמרות, תוספות מיוחדות ורכיבים שונים שאינם מובאים בחשבון בהפרשות לפנסיה. לחלקם התחילו המעסיקים להפריש לפנסיה רק עם החלת החוק המחייב את המעסיקים.

 

האיום על העובדים המבוגרים הוא מוחשי ואמיתי, ובעל השלכות ניכרות על בני המשפחה והילדים, שנדרשים לעתים לתמוך בהוריהם. את המצב הזה אני מכנה "פירמידה הפוכה": במקום שההורים יקצרו את הפירות של עבודה קשה וארוכת שנים ויוכלו לסייע לילדיהם, כפי שהיה בשנים עברו, הילדים הם שתומכים כלכלית בהוריהם לעת זקנה. מדובר בבעיה מבנית, ששכבות אוכלוסייה שלמות עלולות להתמודד עמה כבר בשנים הקרובות.

 

מעבר לכיסוי הביטוחי למי שסובלים ממחלה או מאובדן כושר עבודה, אחד הפתרונות היעילים ביותר שהמדינה מציעה לעובדים במקצועות השוחקים הוא הכשרה מקצועית שמטרתה להסב את העובד למקצוע שוחק פחות שיש לו גם ביקוש בשוק העבודה. מסלול הכשרה זה ממומן על ידי המדינה לעובדים בני 50 ומעלה שעונים על הקריטריונים שנקבעו על ידי המדינה. פתרון זה מאפשר לעובדים לשמור על רצף תעסוקתי, להמשיך בצבירת הזכויות הפנסיוניות, ולרכוש מקצוע חדש שמאפשר להם להישאר במעגל העבודה גם אחרי פרישתם לפנסיה.

 

לעבוד בספא של מלון

 

חלק מההסבות המוצלחות ביותר הן למשרה אחרת באותו תחום מקצועי. כך למשל נשים שעבדו כחדרניות ולמדו להיות קוסמטיקאיות יכולות לעבור לעבוד באופן חלקי או מלא בספא של המלון, וכך להמשיך לצבור תנאים וזכויות אצל אותו המעסיק. דוגמאות נוספות הן פועלי ייצור שהוכשרו לעבוד כטכנאי סלולר, ואחרי שפרשו מהמפעל הם פתחו עסק קטן לתיקון מכשירי סלולר וטאבלטים; נהגים שהוכשרו לתפקידי ניהול במוסכים; ועובדי בניין שהוכשרו לעסוק כמנהלי עבודה.

 

טוב תעשה המדינה אם תרחיב את מעגל ההכשרות ואת התמיכה בעובדים במקצועות שוחקים השוקלים שדרוג מקצועי. עם זאת, מומלץ גם שעובדים במקצועות שוחקים המתקרבים לגיל 50 יעשו חושבים ויבחנו את האופציות המקצועיות שעומדות בפניהם בשני העשורים הבאים ואת העתיד הצפוי להם לאחר גיל הפרישה. עוד לא מאוחר לעשות שינוי שישפר באופן ניכר את איכות החיים ב־20 או ב־30 השנים הבאות.

 

הכותבת היא יו"ר קרן מעגלים

בטל שלח
    לכל התגובות
    x