$
בארץ

הח"כים כבר השלימו עם המהלך של נתניהו

חברי כנסת על התקציב הדו-שנתי: "רק לבחריין יש תקציב כזה בעולם, אבל ניאלץ לתמוך"

רוני זינגר 06:5101.05.16
האדישות שבה מתייחסים חברי הכנסת ואפילו שרי הממשלה לשאלה אם יהיה תקציב חד־שנתי או דו־שנתי נובעת מההבנה של כולם ש"הכל כבר סגור", ואולי באמת מרביתם לא מייחסים חשיבות גדולה לשאלה, בניגוד לפאניקה שאוחזת בשבועות האחרונים בפקידי האוצר. "התקציב יהיה דו־שנתי. אני לא רואה סיבה או סיכוי שמשהו ישתנה וההחלטה תתקבל בימים הקרובים", אמר ל"כלכליסט" פקיד בכיר בסביבת ראש הממשלה, וכך חתם את מה שניתן לשמוע מפי כל: הסיכויים שנתניהו ישנה את דעתו אפסיים וקשה לחשוב על מהלך שישנה את המצב ויטה את הכף לטובת תקציב חד־שנתי. גם בממשלה אין שר שמשמיע קול אחר. הליכוד, הבית היהודי, החרדים, כולנו - כולם מסתייגים אך יתמכו בתקציב דו־שנתי, אם בשל ההסכם הקואליציוני ואם משום שהם רוצים את אותה "שרידות פוליטית". כפי שאומר שר התיירות יריב לוין: "כשר אני יכול להוביל מהלכים משמעותיים יותר כשאני יודע שיש לי מרווח נשימה לשנתיים ואני יכול לעשות תכנון תקציבי ארוך טווח". 

 

 

לכחלון אין ברירה

 

שר האוצר כחלון אמר פעמים רבות באחרונה כי הוא חושב שמקצועית תקציב חד־שנתי לא נכון, אבל הוא מחויב להסכמים הקואליציוניים ולכן יצביע בעד תקציב דו־שנתי. "כחלון קיבל את מה שהוא רצה מנתניהו: אותו ארגז כלים מפורסם שבאמצעותו ניתן לנקוט את המהלכים שלו. הוא לא יכול לבעוט בזה ולהצביע נגד, וגם הוא רוצה בסופו של דבר יציבות שלטונית, לכן אין לו ברירה אלא להצביע בעד תקציב דו־שנתי", אומר בכיר בקואליציה.

 

"כחלון מבין את כללי המשחק ומבין את השגת השקט התעשייתי שנתניהו רוצה בתקציב דו־שנתי", אומרת יו"ר מרצ וחברת ועדת הכספים זהבה גלאון. לדבריה, "הסיפור סגור והמשחק מכור מראש. אני מתקשה לראות מהלך כלשהו שישנה את ההחלטה ללכת על תקציב דו־שנתי". היא ושאר חבריה לאופוזיציה מביעים את אותה עמדה שמביעים פקידי האוצר. גלאון מוסיפה: "אני מתנגדת לתקציב דו־שנתי, כי הוא מסכן את הכלכלה והדמוקרטיה. הוא מבטיח הישרדות לעוד שנתיים בלי להתעסק בתקציבים. הכנסת לא מקיימת דיון מעמיק בסדרי העדיפויות של הממשלה, התחזיות של האוצר יכולות להיות שגויות ולהביא לביצוע כושל ולפריצת גירעון, וכבר ראינו בעבר את הנזק".

 

שר התיירות יריב לוין שר התיירות יריב לוין צילום: אלכס קולומויסקי

 

 

כחלון צוּטט לא פעם כשהוא מספר כי בשיחות סגורות הוא מנסה להשפיע על נתניהו לקבל החלטה אחרת, אולם בקואליציה ישנם מי שמפקפקים בניסיונות האלה. "אני בספק רב שהם יושבים וכחלון מנסה לשכנע אותם. נתניהו כבר קיבל החלטה". כבר בשלב המשא ומתן הקואליציוני דרש נתניהו להכליל סעיף המחייב את השותפות בממשלה לתמוך בתקציב דו־שנתי. ניסיון העבר הרע בתקציב כזה הרתיע פחות מאשר מידת סחטנותם של חברי הקואליציה הצרה. "מי שחושב שתקציב דו־שנתי ישיג שקט טועה. הממשלה הצרה רעועה גם עכשיו", אמר לאחרונה כחלון.

 

זה נכון, אבל בניהול ממשלה מול כל כך הרבה חזיתות נתניהו דואג לכבות לפחות את האש בחזית התקציבית.

 

אם יש איום כלשהו, הוא מצדו של יו"ר ועדת הכספים משה גפני, וגם הוא קלוש למדי. בשיחה עם "כלכליסט" הוא מתעקש שאינו מאיים: "מבינים את דבריי גם ככה, בלי שאגיד דברים מפורשים. ואני אומר - הסכמים קואליציוניים צריך למלא, כל צד שיעשה את שלו. אם הם לא ימולאו אז כל צד יבין את הכוונה". גפני מכוון את דבריו לשורה של נושאים שביהדות התורה נטען כי הממשלה לא מילאה: הבטחת ההכנסה לאברכים, חוק הליבה, הפעלת חוק העדפה מתקנת, קליטה של יותר עובדים חרדים לשירות הציבורי וענייני הכותל. "אני נגד תקציב דו־שנתי. אי אפשר לתת הערכות על יעד הגירעון, על תחזית הצמיחה ועל גובה ההכנסות שנתיים קדימה. חוץ מבחריין אין תקציב דו־שנתי בשום מקום בעולם. אני חתום על הסכם קואליציוני ואין לי ברירה".

 

גפני נגד דיון בפגרה

 

גפני מנע מהממונה על אגף התקציבים אמיר לוי להציג בפני ועדת הכספים עוד לפני החג את עמדתו הנחרצת נגד התקציב הדו־שנתי. עבור לוי ועדת הכספים היא הבמה להציג בה בקול רם את התנגדותו למהלך של ראש הממשלה ולנסות לגייס קצת הד ציבורי ותקשורתי בטרם תתקבל ההחלטה. "אני לא רוצה לקבוע דיון בנושא חשוב כל כך בזמן הפגרה", מתרץ גפני. "בפגרה הרבה ח"כים לא יהיו. נכון שייתכן שהדיון יתקיים כבר אחרי שראש הממשלה יקבל החלטה. נו, מה אפשר לעשות", אומר גפני.

 

הדיון שיתקיים בשבוע הראשון של מושב הקיץ - ככל הנראה ב־23 במאי - יהיה דיון בלבד, בלי הצבעה. אין לו משמעות אמיתית משום שההחלטה תתקבל בין רה"מ לשר האוצר. אחריה יגיש כחלון את הצעתו בעניין לאישור הממשלה ולאחר מכן יאשרו ועדת הכספים והכנסת את ההחלטה על התקציב. אם גפני יתנגד לתקציב דו־שנתי או שיימצא בוועדה רוב המתנגד לכך, נתניהו וכחלון יהיו בבעיה אך הסיכוי לכך נמוך. נתניהו מעוניין לקדם במהירות את העברת התקציב, ובישיבת ראשי הקואליציה ניסה לבדוק אם יוכל להעביר אותו במלואו כבר ביולי־אוגוסט.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x