$
שיזף רפאלי
ד"ר שיזף רפאלי פרופ' רפאלי הוא ראש המרכז לחקר האינטרנט באוניברסיטת חיפה לכל הטורים של ד"ר שיזף רפאלי

איפה אתה גר, אדוני?

ל־4 מיליארד אנשים בעולם אין כתובת. חברה חדשה מבקשת להתגבר על המכשול הזה על ידי חלוקת העולם כולו לריבועי 9 מ"ר, שיזוהו על ידי רצף של שלוש מילים

שיזף רפאלי 07:3518.02.16
לכל איש יש שם, אומר השיר, אבל לא לכל אחד יש כתובת. למקומות הכי יפים וגם לרוב אוכלוסיית העולם אין כתובת רשמית — כזאת הכוללת שם, רחוב ומספר בית. יש אמנם קואורדינטות ג'י.פי.אס, אבל מי יכול לזכור את בליל הספרות הזה, לחזור עליהן או להעתיקן בלי לטעות?

 

יש לרובנו כשל בנוגע לאיתור מקום חדש או תיאור מקום מוכר לנו לאחרים: רבים מאיתנו מתקשים לכוון את השליח של הפיצה כדי שיגיע למקום הנכון, ולא ידפוק על דלת השכנים. רבים יותר מאיתנו חשים מועקה בעת ניווט למקום חדש, בלילה, בגשם. שלטי שמות הרחובות מועטים ולא מוארים, שלטי המספרים נדירים עוד יותר, ואף שכיסינו תפוחים מרוב סמארטפונים עמוסי אפליקציות ניווט, אנחנו מוצאים את עצמנו תועים וטועים לרוב.

 

מסתבר שהבעיה עמוקה עוד יותר. לכארבעה מיליארד אנשים, בהם דיירי שכונות העוני ובני שבטים נוודים, אין בכלל כתובת. הם כוללים גם רבים מן האזרחים בפריפריה שלנו כאן בישראל, כמו בני הכפרים הלא מוכרים. חסרי כתובת לא יכולים להיות שותפים לעולם הדמוקרטי. מי שאין לו כתובת לא יכול לקבל משלוחים, וקשה לאתר אותו כדי להושיט לו עזרה. ועדות השמות העירוניות קיימות רק במפותחים שבמקומות, וגם שם תרומתן לעתים תכופות ניכרת רק בשינוי שמותיהם של רחובות קיימים מאשר בהקלת ההתמצאות במקומות חדשים.

 

שלט רחוב בלונדון. לרוב אוכלוסיית העולם אין כתובת שלט רחוב בלונדון. לרוב אוכלוסיית העולם אין כתובת

 

אבל עכשיו מוצע פתרון חדש ומרתק: שיטת מיפוי חדשה, שמבוססת על חלוקת העולם כולו למשבצות קטנות, של שלושה מטר על שלושה מטר — קצת יותר מגודלה של מיטה זוגית. יש כ־57 אלף מיליארד ריבועים בגודל כזה בעולם שלנו, ו־חברת What3Words יצרה שיטה חדשה, פשוטה להפליא, זולה ומדויקת בהרבה מכל מה שהיה עד כה לציון כל אחד מהריבועים האלה (what3words.com). לכל ריבוע ניתן שם שמורכב משלוש מילים. המילים לקוחות מתוך רשימה סגורה, סופית, ולא ארוכה. כך, לכל מקום יש שם שמורכב מצירוף שלוש מילים מתוך הרשימה, ולכל אדם — מקום שיש לו זיהוי. שלישיות המילים ניתנות לביטוי באחת מעשר שפות, ובאפליקציה החינמית, או ברשת, אפשר

לאתר את שמו (כלומר כתובתו) של כל מקום, או להפך: את מקומה של כל כתובת שנקובה בשלישיית מילים כזאת. האיתור הוא ברמת דיוק גדולה בהרבה מזו של מיקוד. כך, למשל, הכותל המערבי נמצא ב־holiday, name, message. אנדרטת השואה שבמרכז כיכר רבין נמצאת ב־boot, famous, printing. מדובר במיפוי וירטואלי של כל המרחב הפיזי בעולמנו, וקרנות ההשקעה של אינטל ושל לי קה־שינג מצאו את הרעיון כה אטרקטיבי עד שהחליטו להשקיע מיליוני דולרים בחברה.

 

הפתרון של What3Words יכול להיות הקש שישבור את גב מחסום הכניסה לשווקים אלקטרוניים, שהפריע לרבים בעולם השלישי להשתתף בכלכלה החדשה. מהגרים ופליטים, חסרי בית, דרי הפאבלות כמו אלה של ריו דה ז'נרו, אוכלוסיות נוודים באפריקה, כולם יכולים עכשיו להזדהות ולהתמקם.

 

יישומים חדשים שכבר פעילים בשטח כוללים מיפוי מגפות של כולרה ומקורות המים שבמרכזן, שנעשה על ידי עובדי מערכות בריאות בטנזניה; מיפוי מקום הימצאם של חפצי ערך ארכיאולוגיים שמתבצע על ידי המוזיאון הבריטי, והכוונה של מזל"טים ורחפנים לשינוע סחורות אל יעדיהן.

 

וחוץ מזה, מי יודע, אם נפתור את בעיית הכתובות כמו שצריך, אולי יתחיל דואר ישראל לבצע את תפקידו כמו שצריך?

בטל שלח
    לכל התגובות
    x