$
בארץ

דו"ח המבקר

המבקר על ועדת התכנון שומרון: "ליקויים חמורים עד כדי פגיעה בשלטון החוק ובאמון הציבור"

מדו"ח הביקורת על ועדת התכנון האחראית על 4 רשויות מקומיות עולים אי סדרים בפעולות אכיפה וגבייה של "מקורבים לצלחת", החל מראש מועצה שבנה את ביתו באופן לא חוקי ועד לקניון בזיכרון יעקב שחומק מתשלום היטל השבחה של עשרות מיליוני שקלים

אמיתי גזית 16:0325.11.15

מבקר המדינה מצא ליקויים חמורים בעבודת הוועדה המקומית לתכנון ובנייה שומרון, שבמרחב האחריות שלה עיריית אור עקיבא וארבע מועצות מקומיות: בנימינה-גבעת עדה, זיכרון יעקב, פרדיס, וג'יסר א-זרקא.

 

מהדו"ח עולה כי אי הסדר בפעולות האכיפה והגבייה של הוועדה, משרתים את ה"מקורבים לצלחת". כך למשל, לא נאכפו עבירות בנייה של מועצת זכרון יעקב הפועלת במרחב התכנון של הוועדה וכן עבירות בנייה של ראש מועצת פרדיס, וראשי מועצת ג'יסר א-זרקא בעבר ובהווה.

 

נושאים נוספים מדו"ח המבקר על הרשויות המקומיות:

 

ליקויים חמורים בהתנהלות עיריית בת ים בכל הנוגע להשכרת נכסים לאורך חופי הים

 

משרד הפנים מקצה 30 מיליון שקל לדו"חות ביקורת ברשויות המקומיות אבל אינו עושה בהם שימוש משכיל

 

רשויות מתקשרות עם יועצים במיליוני שקלים, בניגוד לכללי מינהל תקין

 

ליקויים חמורים בהתקשרויות עם ספקים של עיריית ירושלים

 

ליקויים בהתנהלות של רשויות מקומיות בניהול פרסום החוצות שלהן

 

ליקויים וכשלים בהתנהלות הרשויות המקומיות בנושא הסעות התלמידים

 

המבקר: משרד הפנים מחלק מיליארדי שקלים בשנה בלי מנגנון פיקוח

 

מהדו"ח עולה כי אי הסדר השורה במוסד התכנון אפשר למרכז הקניות "מול-זיכרון" לחמוק מתשלום היטל השבחה בגובה 50 מליון שקלים. נכון למועד כתיבת הדו"ח (דצמבר 2014) ויותר משלוש שנים אחרי שהתבקשה לעשות זאת, שילמה החברה המפעילה את המרכז רק 14 מליון שקלים - פחות משליש מהסכום.

 

המבקר חושד כי מדובר ב"אכיפה בררנית", שכן "הוועדה נקטה פעולות אכיפה רק נגד מספר מועט של תושבים והתעלמה ממקרים רבים של בנייה לא חוקית ושימושים חורגים במקרקעין שהתקיימו באותו אזור". גם בפרדיס מצא המבקר תופעה דומה וגם בישוב זה יש חשד לאכיפה בררנית. "הוועדה לא נקטה פעולות פיקוח ואכיפה נגד בנייה לא חוקית, שביצע ראש המועצה המקומית פרדיס מר יונס מרעי", נכתב בדו"ח. "מנגד, היא נקטה פעולות אכיפה נגד בנייה לא חוקית אחרת בתחום אותה מועצה מקומית".

 

עוד קובע המבקר כי "במרחב הוועדה נעשתה בנייה לא חוקית בהיקף נרחב, תופעה המעידה יותר מכל על תפקודה הלקוי של הוועדה". קביעה זו מבוססת על סקר שערכה הוועדה המקומית שומרון ב-2010 אשר מצא עבירות בנייה באלפי מבנים בישובים שנבדקו בזכרון יעקב, גבעת עדה ובנימינה, אלא שלדברי המבקר "הוועדה לא הכינה תכנית עבודה לטיפול בתוצאות הסקר, לא עשתה פילוח לתוצאותיו ולא גזרה ממנו הנחיות למחלקת הפיקוח שלה".

 

עם זאת מציין הדו"ח כי בשלהי 2014 עת מונה ארנון גלעדי, משנה לראש עיריית ת"א יפו ויו"ר מפלגת הליכוד בת"א לשמש כיו"ר החדש של ה-??, היא החלה בהליך שיפור ותיקון חלק מהליקויים שנמצאו בביקורת.

 

המהנדס מקיסריה לא ממהר לשלם; הוועדה לא ממהרת גבות

 

הדו"ח מתאר השתלשלות אירועים תמוהה בהליכים למתן היתר להקמת מרכז הקניות "מול הקניון". מדובר במרכז מסחרי השוכן על כביש 4 למרגלות זכרון יעקוב, משתרע על 14 אלף מ"ר ובו 40 חנויות ושייך לחברת אינג' בר יהודה מקיסריה. על פי הדו"ח הקניון נבנה ב-2008 על קרקע שייעודה המקורי היה תעשייה ומסחר, אבל רק בדצמבר 2010 אישרה הוועדה המקומית את שינוי ייעודה של הקרקע למסחר ותעסוקה - שינוי שמחייב היטל השבחה בשל עליית ערכו של נכס. אלא שרק ביוני 2011 נערכה שומה ונקבע היטל השבחה בסך 40 מליון שקלים. בעקבות ערר שהגישה החברה, מונה שמאי מייעץ שקבע בפברואר 2012 כי סכום ההיטל יהיה 50 מליון. למרות זאת רק ב-2014 שילמה החברה סכום חלקי בסך 14 מליון שקלים, והעמידה ערבות של 20 מליון שקלים על יתרת החוב. המבקר מסביר כי עד למועד חתימת הדו"ח לא התקבלה החלטה סופית באשר לערר שהגישה החברה, אך מדגיש כי, "לא נמצא מקרה אחר שבו פעלה הוועדה באופן המתואר לעיל" ולכן לדעתו "תפקוד זה של הוועדה פגע בשוויוניות בגילוי יחס מועדף לחברה על פני מבקשים אחרים".

 

ראש מועצת פרדיס בונה באופן לא חוקי - ומחלקת הפיקוח מעלימה עין

 

על פי מבקר המדינה כנגד יונס מרעי המכהן כראש מועצת פרדיס החל מנובמבר 2008, נפתחו בעבר תיקי פיקוח בגין עברות בניה שביצע בביתו בהיקף של 360 מ"ר. הוא הועמד לדין כמה פעמים, הורשע ב-1994, 2002, וב-2003, ובין היתר נקבע כי עליו להרוס את הבנייה הבלתי חוקית. אבל המבקר מצא כי הוועדה לא אכפה את החלטות בית המשפט. יתרה מכך, בתקופת הביקורת שקד ראש המועצה על בניית הקומה החמישית בבית מגוריו ללא היתר בנייה כחוק. על פי הדו"ח, רק לאחר שצוות הביקורת הסב את תשומת לב מחלקת הפיקוח לבנייה הבלתי חוקית והיקפה, הוצא נגדו בינואר 2015 צו להפסקת עבודות הבנייה.

 

יונס מרעי אינו רק ראש מועצת פארדיס, הוא גם חבר במליאת הוועדה המקומית. לדעת המבקר "המשך חברות במליאת ועדה מקומית לתכנון ולבנייה של נבחר ציבור אשר באופן עקבי בנה בנייה לא חוקית בהיקפים ניכרים, תוך אי קיום החלטות בית משפט שניתנו בעניינו, ותוך המשך בנייה לא חוקית גם בעת כהונתו, מעורר טעם לפגם".

 

תופעות דומות מצא המבקר גם בג'יסר א-זרקה, למשל ביוני 1997 התבקש ראש מועצה ג'יסר א-זרקה דאז, עזאלדין מוחמד עמאש להרוס מבנה לא חוקי בשטח ביתו. אבל רק בפברואר 2014, שלושה חודשים לאחר שהוחלף בתפקידו כראש הרשות המקומית וכחבר מליאת הוועדה, נפתח נגדו תיק פיקוח בגין בנייה, ובמרץ 2014 הוגש כנגדו כתב אישום.

 

"הביקורת שנעשתה בוועדה המקומית לתכנון ולבנייה השומרון העלתה ליקויים, חלקם חמורים עד כדי פגיעה בשלטון החוק ובאמון הציבור" מסכם המבקר "על הוועדה להפיק לקחים מהליקויים שהועלו בדו"ח זה, לפעול לתיקונם ולמניעת ליקויים דומים בעתיד".

 

מוועדת התכנון שומרון לא נמסרה תגובה.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x