$
משפט

פצצה משפטית מקהיר לעבר מלון קינג דיוויד

לבנק מצרי הותר לתבוע מחדש את זכויותיו במלון המלך דוד בירושלים. בפעם הקודמת הוביל את התביעה עורך דין נוכל, כעת נחוש הבנק לקבל את שהופקע ממנו

משה גורלי 09:1406.07.15

הבנק המצרי מצר תובע להכריז עליו כבעלים החוקי של מניות מלון המלך דוד. באמצעות עורכי הדין רון ישעיהו וגיל מקוב תובע הבנק בבית המשפט המחוזי בירושלים לקבל פסק דין הצהרתי נגד האפוטרופוס לנכסי נפקדים - להשבת מניות המלון שהופקעו ממנו. מטה בנק מצר שבבעלות ממשלת מצרים נמצא בקהיר ויש לו כ־500 סניפים במצרים ובמדינות נוספות.

 

מלון המלך דוד בירושלים נפתח לראשונה ב־1929 ביוזמת כמה אנשי עסקים מצרים באמצעות חברת מלונות ארץ ישראל. בסוף שנות החמישים של המאה הקודמת, לאחר שעבר ידיים ונסגר, נרכש המלון על ידי משפחת פדרמן והפך לחלק מרשת מלונות דן שבבעלותה. במלון התארחו לאורך השנים דיפלומטים בכירים וראשי מדינות בביקוריהם הרשמיים בישראל.

 

תשע שנות מאסר ופיצוי עונשי מקסימלי

 

לפני שמונה שנים פנה עו"ד אשרף ג'סאר לבנק מצר וחשף בפני קברניטיו את העובדה שלבנק יש בעלות על מניות המלון. בבנק התרשמו וג'סאר הגיש בפברואר 2008 בשם הבנק תביעה להשבת זכויותיו. אלא שבהמשך התברר לבנק שנפל קורבן להונאת ענק מצד ג'אסר.

 

ג'אסר השתמש באגרת בית המשפט כדי להוציא מהבנק כסף רב. לטענתו, האגרה שנדרשה להגשת התביעה עמדה על 10 מיליון שקל. הוא קיבל את הסכום ושלשל אותו לכיסו ואת התביעה הגיש כעתירה לקבלת פסק דין הצהרתי, הליך המחייב אגרה של 975 שקל בלבד. הונאת הענק הזו ועבירות פליליות נוספות שביצע הובילו להרשעתו של ג'סאר, ולפני כשנה וחצי גזר עליו בית המשפט המחוזי בחיפה תשע שנות מאסר ופיצוי עונשי מקסימלי לבנק של 258 אלף שקל. כספי הגניבה והפיצוי לא הוחזרו ולא שולמו עד היום.

 

עו"ד רון ישעיהו. טוען שהמידע בתביעה החדשה לקוי בכוונה תחילה עו"ד רון ישעיהו. טוען שהמידע בתביעה החדשה לקוי בכוונה תחילה צילום: אוראל כהן

 

הבנק, שלא זכה לייצוג הולם, פנה לשופט אריה רומנוב מבית המשפט המחוזי בירושלים וביקש לחדש את תביעתו. השופט רומנוב נענה לבקשה והבנק הגיש את התביעה כשהפעם נוסף לה גם רכיב כספי. לגבי הסכום שנקוב בתביעה, 5 מיליון שקל, טוען הבנק שבגלל חוסר שיתוף פעולה מצד האפוטרופוס, אין לו מידע מדויק בדבר התקבולים וההכנסות שצמחו לאפוטרופוס ממניות הבנק במלון. כך, למשל, שלח הבנק לאפוטרופוס מכתב שבו ביקש פרטים על מניות המלון שבמחלוקת ועל שיעור הדיבידנדים שחולקו לבעלים של אותן מניות. לכן נכתב בתביעה שייתכן שלאחר בירור הנתונים יגדל הסכום.

 

עורכי הדין ישעיהו ומקוב טוענים לסתירות במידע שקיבל הבנק מהמדינה כולל סתירות. למשל, בכתב ההגנה שהוגש בהליך הראשון נטען שהמניות נמכרו, אך ממכתבים שהוחלפו בהמשך בין הצדדים עלה שהאפוטרופוס מוסיף להחזיק בחלקן ולקבל עליהן דיבידנדים. "התובע סבור", נכתב בתביעה, "כי נגרם לו עוול גדול שעה שמניות המצויות בחזקתו ובבעלותו הופקעו, הלכה למעשה, על ידי הנתבע, וזה נוהג בהן כבשלו ואינו מוכן להעמיד לבירור ענייני, פתוח ושקוף את המחלוקת שהתגלעה בין הצדדים".

 

כשהוקם המלון הקצתה חברת מלונות ארץ ישראל לבנק המצרי זילכה 1,000 מניות. בשנת 1961 החליט נשיא מצרים גמאל עבד אל־נאצר להלאים את כל הבנקים במצרים, ובנק זילכה מוזג לבנק בור סעיד ועבר לבעלות הממשלה.

 

תשע שנים לאחר מכן הורה הנשיא אנואר אל־סאדאת למזג את בנק בור סעיד לתוך בנק מצר. כך הועברו הזכויות במניות מבנק זילכה לתובע הנוכחי. "למיטב ידיעת התובע", מסכמים נציגי הבנק את שרשור הבעלות, "עם קום המדינה שינתה החברה את שמה לחברת מלון המלך דוד וב־1994 לערך התמזגה עם חברת מלונות דן, הבעלים של מלון המלך דוד כיום".

 

עורכי הדין ישעיהו ומקוב קובלים על כך שהתביעה שהגישו בשם בנק מצר סובלת מ"מידע חלקי בלבד וחסר מאוד" בגלל שכל הניסיונות לברר את "הפרטים המלאים והמדויקים ביחס לסך המניות והדיבידנדים...עלו בתוהו ונתקלו בקיר של אטימות ושרירות לב המונעות משיקולים זרים".

 

מלון המלך דוד כיום. "קיר של אטימות ושרירות לב", טוען הבנק כלפי המדינה מלון המלך דוד כיום. "קיר של אטימות ושרירות לב", טוען הבנק כלפי המדינה

 

המדינה טרם הגישה כתב הגנה

 

המדינה טרם הגישה כתב הגנה בתיק. בסיבוב הקודם הסתמכה המדינה על פסיקה של העליון, שקיבל את עמדת האפוטרופוס לנכסי נפקדים שהמניות הן רכוש נפקד שעבר לבעלותו לפי חוק נכסי נפקדים. אולם בתביעה החדשה נטען שהעליון הוסיף וקבע שעל האפוטרופוס להעביר לבעלי המניות את התמורה שקיבל ממכירתן, אם יתברר שאין ספק שלתובע יש זכויות במניות. "מטרת החוק היא שמירת נכסי נפקדים ולא עשייתם קרדום לחפור בו לשם העשרת אוצר המדינה על חשבון בעלי הזכויות בנכסים", מסכמים ישעיהו ומקוב.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x