$
בארץ

מה עשו קודמיו של נתניהו עם קואליציה של 61 ח"כים? בגין סיפח את הגולן, רבין הגדיל תקציבים

לא היו ממשלות רבות בישראל שהחזיקו ברוב מינימלי של 61 מנדטים או שהיו ממשלת מיעוט, אך שתיים מהן הובילו מהלכים בעלי משמעות היסטורית:

אורי תובל 07:3007.05.15

לא היו ממשלות רבות בישראל שהחזיקו ברוב מינימלי של 61 מנדטים או שהיו ממשלת מיעוט, אך שתיים מהן הובילו מהלכים בעלי משמעות היסטורית: ממשלת רבין השנייה שהוקמה ב־1992 עם רוב של 62 מנדטים בלבד (העבודה, מרצ וש"ס, בגיבוי של חמישה מנדטים של המפלגות הערביות שלא הצטרפו לקואליציה) הגדילה את תקציב החינוך ב־75% וחוקקה את חוק ביטוח בריאות ממלכתי. הממשלה הזו גם חתמה על הסכם אוסלו, מהלך שהביא לפרישתה של ש”ס, ולניהולה עם 56 מנדטים בלבד. הקואליציה הזו שרדה בזכות התמיכה של הערבים.

 

רבין ז"ל ופרס. תמונה היסטורית רבין ז"ל ופרס. תמונה היסטורית צילום: אפי שריר

 

גם ממשלת בגין השנייה שהוקמה ב־1981 מנתה בתחילה 61 מנדטים (הליכוד, המפד"ל, אגודת ישראל ומפלגת תמ"י), וביצעה כמה מהלכים משמעותיים כמו סיפוח רמת הגולן, השלמת הפינוי מסיני במסגרת הסכם השלום שחתמה הממשלה הקודמת, ומעל הכל - היציאה למבצע שלום הגליל, שהתגלגל ברבות הימים והפך למלחמת לבנון הראשונה. רק כחודש לאחר פרוץ המלחמה הצטרפו לממשלה מפלגות התחייה ותל"ם, והממשלה גדלה ל־65 מנדטים.

 

שתי הממשלות האלו הצליחו לתפקד בעיקר בשל המנהיגות של העומדים בראשן, ובזכות הלכידות הפנימית בין השותפות בקואליציה. בממשלת נתניהו הקרובה אמנם צפויה לכידות פנימית בנושאים הכלכליים, אך כל נושא אחר צפוי לערער אותה: סוגיות של דת ומדינה, הגיוס לצה"ל, התהליך המדיני, הבנייה ביהודה ושומרון, ומעמד הרשות השופטת.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x