$
דן אריאלי
צילום: Duke Photography
פרופסור דן אריאלי מוסף ממובילי חקר הכלכלה ההתנהגותית בעולם ומחבר רבי המכר "לא רציונלי ולא במקרה", "לא רציונלי אבל לא נורא" ו"האמת על באמת" לכל הטורים של פרופסור דן אריאלי מוסף

איך לרפא התמכרות להורוסקופ?

פרופסור יקר, בת זוגי קוראת בשקיקה את ההורוסקופ כדי לדעת מה יקרה לה בשבוע הבא. אני תוהה אם יש דרך להראות לה שלא כדאי לבטוח בדברים האלה. או שאולי אני טועה ומדובר באמת צרופה? עידן

דן אריאלי 09:1526.02.15

עידן היקר,

מובן שהורוסקופים הם שטות, למעט גורם האמונה שמגשימה את עצמה. אם ההורוסקופ ינבא לבת זוגך שהיא תריב איתך, אז אולי הציפייה למריבה תהפוך את השבוע למתוח. אם ייכתב בו על בעיה בריאותית, אולי היא תבחין יותר בגירודים. זה מה שעובד בהורוסקופים.

 

להראות לאנשים שהם טועים זו משימה קשה, אבל אולי ישתלם לך יותר למצוא דרך לשלוט בתוכן ההורוסקופ שלה. דמיין שיכולת לכתוב שם שביום שני היא תבלה עם בן זוגה היקר, בשלישי היא תעריך את בן זוגה יותר וביום חמישי היא תבין כמה החיים שלה נפלאים. במקום לשנות אותה, תראה לה את ההורוסקופ הנכון.

 

הורוסקופ הורוסקופ צילום: שאטרסטוק

 

מי צריך כלכלה התנהגותית?

מה עסקים יכולים ללמוד מתחום המחקר שלך, כלכלה התנהגותית? בלה

 

כמו בכל תחום מדעי, הכלכלה ההתנהגותית שיפרה, לאט ולאורך שנים, את ההבנה של נושא המחקר שלה — התנהגות אנושית.

כלכלנים התנהגותיים גילו את עקרון שנאת ההפסד, שגורם לאדם להחזיק במניה יורדת כי הוא לא רוצה למכור אותה בהפסד, ובסוף מפסיד יותר; או את אפקט איקאה, הגילוי שאם השתתפנו ביצירה של משהו אנחנו ניתן לו הערכת יתר ונצפה מאחרים לאהוב אותו. עסקים יכולים להיעזר בתובנה הזאת.

 

אבל הגילוי הכי חשוב הוא כמה מעט אנחנו, כולנו, באמת יודעים, וכמה מעט אנחנו טורחים לבדוק לפני שאנחנו מגבשים דעה.

אם עסקים יאמצו את מסקנות הכלכלה ההתנהגותית ויסמכו פחות על אינטואיציות ויותר על נתונים, הם יזכו להחזר גבוה על ההשקעות שלהם. הודאה בפגמים שלנו היא צעד ראשון וחשוב.

 

שאלות לדן אריאלי: askdan@calcalist.co.il

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x