$
קפיטליזם 3.0
קפיטליזם 3.0 גג כתבה

קפיטליזם 3.0

המים נקיים אבל אין דגים

מדד בריאות הים לישראל שפורסם לאחרונה מצביע על ניהול דיג כושל וחקלאות ימית גרועה

גיל קליאן 08:4826.11.14

תוכנית המארג (ארגון בחסות האקדמיה הלאומית למדעים ובהשתתפות המשרד להגנת הסביבה, קק"ל, רשות הטבע והגנים ומדענים עצמאיים) השיקה לאחרונה את מדד בריאות הים לישראל, שהוא גרסה מקומית למדד בריאות הים העולמי (OHI). המדד, שמתפרסם בעולם מאז 2012, בוחן את השירותים שהים מספק לנו — מפרנסה, דרך אספקת מזון ועד תיירות — ואת יכולתו לקיים את עצמו לאורך זמן. הנתונים לא נועדו למדענים בלבד, והמדד יפורסם לציבור באתר ייעודי.

 

תחום הדיג קיבל את הציון הנמוך ביותר במדד — 12 מתוך 100 בלבד. הים התיכון סובל מדיג יתר, ובמילים אחרות: הדייגים מוציאים ממנו כמות דגים גדולה הרבה יותר מזו שהים מסוגל לייצר. לא מדובר בתופעה ייחודית לים התיכון, אך בהחלט מדובר בתופעה סביבתית וכלכלית מדאיגה ששני צדדים נפגעים בה: הדייגים שלאט לאט מאבדים את מקור פרנסתם והציבור שמאבד את העושר הזואולוגי של הים.

 

ספינת דיג ביפו. הדייגים מוציאים כמות גדולה מזו שהים מייצר ספינת דיג ביפו. הדייגים מוציאים כמות גדולה מזו שהים מייצר צילום: נמרוד גליקמן

 

בארגון המארג מאמינים שעתיד אספקת החלבון מהים הוא בחקלאות ימית: גידול דגים בכלובים. גם בקטגוריית חקלאות ימית קיבלה ישראל ציון נמוך — 15 מתוך 100. והשימוש המועט שנעשה במדינה בפתרונות בני־קיימא לגידול דגים משוקלל גם בציון הנמוך שקיבל תחום הדיג במדד.

 

את הציון הגבוה ביותר מבין התחומים שבחן המדד, 97 מתוך 100, מקבל השירות "מים נקיים". הציון בודק דשן וגורמי תחלואה בים ומתכות כבדות בדגים וכן את ניקיון החופים לפי מדד "חוף נקי" של המשרד להגנת הסביבה. בבדיקות נמצאו חריגות מעטות בלבד.

 

המדד הותאם לים התיכון ולישראל בעבודה צמודה מול הגופים שיצרו את המדד הבינלאומי. מטרתו היא להציג למקבלי ההחלטות תמונה כללית של התועלות שהסביבה הימית מספקת לאדם ולהדגים את ההשפעות של שינויים במדיניות, כגון הגדלת שטחי השמורות הימיות וניהול הדיג. נוסף על כך, המדד מציג תחזית של מצב הים בחמש השנים הבאות. 

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x