$
בארץ

מיסוי רווחי יתר כשמחירי האשלג בשפל

במהלך השנתיים האחרונות התפרק קרטל האשלג הרוסי, בעקבות זאת נחלש כוחם של הקרטלים בתחום, והדבר בא לידי ביטוי גם בתוצאות הכספיות של כיל

גיל קליאן 07:4021.10.14
האשלג שכיל כורה הוא סוג של מלח בעל תכונות ייחודיות שהופכות אותו למרכיב קריטי בדשן לצמחים. אשלג מספק לצמח עמידות משופרת בפני בצורת, מחלות, מזג אוויר קר ושאר בעיות שעלולות לפגוע ביבולים. הוא מגביר את הערך התזונתי של היבול, מגדיל את הפירות, משפר את טעמם ואת צבעם ואפילו את חיי המדף - שורה של תכונות קריטיות עבור כל חקלאי.

 

אשלג אינו משאב נפוץ, הוא נמצא לרוב במקומות שבהם התייבשו ימים עתיקים כמו ים המלח. למעשה, ב־2013 שש מדינות בלבד היו אחראיות על 87% מייצור האשלג העולמי. היתרון במיקום המפעלים ליד ים המלח עבור החברה הוא היכולת לאחסן כמות גדולה של אשלג בשטח פתוח בעלות נמוכה, הודות לאקלים החם והיבש, כמו גם האפשרות לכרות במקביל מינרלים נוספים באזור כמו ברום, מגנזיום ומלח.

 

הריכוזיות בייצור המשאב החשוב הזה הובילה ליצירת קרטלים עולמיים שקיבעו מלאכותית מחירים גבוהים לאשלג. ההכנסות והרווחים של כיל תלויים במחיר העולמי של המשאב, וכל תזוזה בקרב ענקיות האשלג הגלובליות משפיעה עליה ישירות.

 

אשלג במפעלי ים המלח של כיל אשלג במפעלי ים המלח של כיל

 

במהלך השנתיים האחרונות התפרק קרטל האשלג הרוסי, כאשר חברת אורלקלי החליטה על הקמת זרוע שיווק עצמאית ב־2013. בעקבות זאת נחלש כוחם של הקרטלים בתחום, והדבר בא לידי ביטוי גם בתוצאות הכספיות של כיל.

 

כך למשל, במחצית הראשונה של השנה מכירות האשלג של החברה (שנכרה בישראל, בספרד ובאנגליה) עמדו על 936 מיליון דולר, ירידה של 19.6% לעומת המחצית המקבילה אשתקד, והרווח התפעולי ממכירת האשלג עמד על 277 מיליון דולר, ירידה של 43.4%.

 

ב־2013 כולה עמדו מכירות האשלג של כיל על יותר מ־2 מיליארד דולר, וייצרו רווח תפעולי של 740 מיליון דולר.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x