$
קיימות בעולם

כרייה אחרונה

מעמדו של הפחם, שמספק כשליש מצורכי האנרגיה העולמית, מתערער על רקע המעבר למקורות ירוקים יותר

איתי להט 08:2901.10.14
פחם הוא מרכיב מרכזי בתמהיל ייצור האנרגיה הגלובלי. הוא מספק כמעט 30% מצורכי האנרגיה בעולם, ואחראי על 44% מפליטות הפחמן העולמיות. אבל בשנים האחרונות, ובעיקר בשנה החולפת, מעמדו של הפחם מתערער באופן דרמטי ויש אפילו מי שמספידים אותו.

 

אחד המספידים המפתיעים מגיע עמוק מנבכי התעשייה - רוברט מארי, מנכ"ל מארי אנרגיה, מיצרניות הפחם הגדולות באמריקה. "אנו עדים להשמדה מוחלטת של תעשיית הפחם בארצות הברית", אמר מארי לבאי ועידת משווקי הפחם שנערכה בפיטסבורג. "ופחם לא יעשה קאמבק. אם אתם חושבים שהוא יחזור לשחק תפקיד מרכזי אתם על סמים". ההתבטאות הזו מפתיעה לא רק בשל העובדה שהיא מגיעה מאחד מבכירי התעשייה. היא מגיעה מאיש שהוא מכחיש התחממות גלובלית קולני ביותר, שכינה חברות שנוקטות מדיניות ירוקה כ"לא אמריקאיות", ואפילו השווה את הבית הלבן לגסטפו. אבל עכשיו גם מארי מבין שאנרגיית הפחם גוססת.

 

תחנת כוח מבוססת פחם בווירג'יניה, ארה"ב תחנת כוח מבוססת פחם בווירג'יניה, ארה"ב צילום: בלומברג

 

ההודאה של מארי מתרחשת על רקע סוער בתחום: באוגוסט דיווח ארגון גרינפיס כי צריכת הפחם בסין נמצאת במגמת ירידה. הסקפטיות לגבי הפרסום התחלפה בקונצנזוס, והחודש פורסמו נתוני היבוא של פחם לסין והצביעו על ירידה של 10% ביבוא פחם השנה. במקביל פרסמה התאחדות הפחם הסינית תיקון לתחזית שלה על גידול בצריכת הפחם במדינה, ודיווחה כי 70% מחברות הפחם בסין מפסידות כסף ו־50% מהחברות מתקשות לשלם לעובדים. נוסף לכל אלה, קבע הממשל הסיני תקנות חדשות האוסרות על יבוא פחם "מלוכלך", כזה המכיל כמויות גדולות של אפר וגופרית. התקנות הנחיתו מהלומה על תעשיית מכרות הפחם האוסטרלית, הספקית הגדולה של פחם לסין - חברות כרייה אוסטרליות כבר הודיעו על פיטורים וסגירת מכרות. ברקע מוקמים פרויקטים גדולים של אנרגיה מתחדשת מרוח ושמש, שמשתווים לעלות של אנרגיית גז טבעי ומזנבים במחירה של אנרגיה פחמית.

 

ההתפתחויות הללו משפיעות לא רק על תעשיית הפחם אלא על הכלכלה העולמית כולה. כשהצמצום בצריכת פחם יהפוך למגמה מתמשכת, קרנות פנסיה ומוסדות פיננסיים גדולים ירגישו בכך. יש משקיעים גדולים שכבר הבינו זאת, כמו משפחת רוקפלר שעשתה את הונה העצום מדלק. לפני שבועיים הודיעה קרן הצדקה של המשפחה כי היא מסבה את השקעותיה בדלק מזיק. מדובר בסכום יחסית צנוע של 860 מיליון דולר, אבל הוא מצטרף למשקיעים בעולם שכבר הסבו 50 מיליארד דולר מדלק מאובנים לאנרגיה מתחדשת.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x