$
בארץ

חברת גביית דו"חות החניה שוהר בדרך להקפאת הליכים

החברה, המספקת שירותי גביית דו"חות לרשויות מקומיות וציבוריות בהיקף הגבוה מ־300 מיליון שקל בשנה, הודיעה לבית המשפט שנקלעה לקשיים עם חובות של 29 מיליון שקל. לטענתה, מצבה נפגע משמעותית בגלל הפסקת הגבייה בדרום במהלך צוק איתן

זוהר שחר לוי 08:1429.09.14

כיצד חברת גבייה גדולה המנהלת תיקים בהיקף הגבוה מ־300 מיליון שקל בשנה ונהנית מעמלות שמנות נקלעת לקשיים תזרימיים ולחובות של 29 מיליון שקל? חברת הגבייה שוהר מבקשת מבית המשפט הקפאת הליכים ותולה את האשם במשבר ניהולי שאליו נקלעה ובמבצע צוק איתן.

 

בשבוע הבא תדון שופטת בית המשפט המחוזי בבאר שבע שרה דברת בבקשת החברה להקפיא הליכים למשך 60 יום בעקבות הקשיים התזרימיים והחובות שאליהם נקלעה. אם הקפאת ההליכים תאושר, מבקשים בחברה למנות את עו"ד רונן מטרי לנאמן לצורך גיבוש תוכנית הבראה עבורה. לפי פרטי הבקשה, במהלך תקופת הקפאת ההליכים תגובש תוכנית להסדר נושים בתמיכה של עד 900 אלף שקל לחודש בידי הבעלים (אך לא יותר מ־1.8 מיליון שקל במצטבר). בתקופה הזאת, במקביל להסדר הנושים, תנסה החברה למצוא משקיע או רוכש.

 

דו"ח (אילוסטרציה) דו"ח (אילוסטרציה) צילום: חיים זיו

 

עמלה של 16% על מיליונים

 

חברת הגבייה שוהר היא חברה פרטית שמשרדיה ממוקמים בפתח תקווה. שולטת בה שוהר החזקות בע"מ, המחזיקה ב־100% ממניותיה. לשוהר החזקות אין פעילות עצמאית מלבד אחזקותיה אלה. החברה מעסיקה כ־135 עובדים ומספקת לעשרות רשויות בארץ שירותים ופתרונות בנושאי ניהול וגבייה של מערכי חניה, ארנונה, מים ופיקוח עירוני.

 

בדומה לחברות גבייה גדולות נוספות בשוק, שוהר נהנית מעמלות יפות ואחוזים על כל דו"ח שהיא גובה עבור העיריות והרשויות השונות. לפני כשנה פורסם ב"כלכליסט" כי במכרז של החברה מול עיריית באר שבע נקבע שהעירייה תשלם לשוהר 16% מגבייה משוערת של 15 מיליון שקל בשנה, כלומר כ־2.4 מיליון שקל. כפי שעלה ממסמכי מכרז הגבייה שהוגשו לבית המשפט, שוהר הצהירה שהיא תטיל על החייבים עלויות אכיפה (מעבר לעלות החוב שלהם) בגובה 8 מיליון שקל, כאשר בפועל ייגרמו לה הוצאות של כ־4.5 מיליון שקל על ביצוע פעולות אכיפה. כלומר, לפי שוהר, היא תרוויח בשנה 3.5 מיליון שקל רק מהטלת הוצאות גבייה על חייבים.

 

בעתירה לבג"ץ שהוגשה לפני כשנה וחצי, ובה נתבקש בית המשפט להסדיר את האופן שבו גובות הרשויות חובות, עלה כי ההכנסה הכוללת של חברות הגבייה בארץ מגיעה ללפחות 100 מיליון שקל בשנה, וגובה העמלה על גביית חוב יכול להגיע ל־35%.

 

ואולם, דווקא שוהר, שמתפרנסת מגביית חובות בעיקר מאנשים פרטיים, מביעה כעת חשש שנושיה ירדפו אותה. "החברה נקלעה למצוקה תזרימית אשר אינה מאפשרת לה להמשיך לתפקד כראוי ללא ההליך המבוקש. במצב דברים זה קיים חשש כי ככל שלא יינתן צו הקפאת הליכים באופן מיידי, נושים של החברה ומתחרים שלה ינקטו פעולות חד־צדדיות אשר עלולות לגרום נזקים חמורים לנכסיה ויותירו את כלל הנושים אל מול שוקת שבורה", נכתב בפנייה לבית המשפט.

 

משבר ניהולי, משבר ביטחוני

 

אז מה מוביל חברה המנהלת תיקי גבייה בהיקף של כ־300 מיליון שקל להיקלע לחובות וגירעון של כ־800 אלף שקל בחודש? לפי הבקשה שהוגשה לבית המשפט, המצוקה התזרימית נובעת בראש ובראשונה ממשבר ניהולי שבמסגרתו חלק מהנהלת החברה הבכירה, לרבות מנכ"לה, עבר במפתיע לעבוד אצל חברה מתחרה - נושא המצוי גם הוא בהליכים משפטיים כעת.

 

בנוסף לכך, מבצע צוק איתן הוביל לפי החברה להידרדרות נוספת: "האירועים הביטחוניים שבמהלכם הופסקו כליל פעולות הגבייה שמספקת החברה בתחומיהן של רשויות רבות המצויות בדרום הארץ הביאו להידרדרות נוספת במצבה הכלכלי, ומצוקתה התזרימית רק הלכה והעמיקה".

 

לפי נציגי החברה ולפי תצהיר שהגיש המנכ"ל הנוכחי עידן בן חיים, החברה הגיעה למעשה למצב שבו היא אינה מסוגלת להתקיים ללא הזרמה חיצונית מבעליה בכל חודש, אולם החברה־האם הבהירה כי ללא הסדר נושים ותוכנית הבראה אין הצדקה להזרמת כספים נוספים.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x