$
חדשות נדל

בינת שוורץ: "עד 2030 חייבים מיליון יחידות דיור בתכנון"

לדברי ראש מינהל התכנון במשרד הפנים, בתוך 16 שנה צריך לפחות 675 אלף יח"ד חדשות כדי לסגור פערים דמוגרפיים; ראש צוות עדכון תוכנית המתאר הארצית: "כמעט כל ישראלי שני עשוי על פי התחזיות להתגורר במטרופולין תל אביב עד 2048"

יעל דראל 14:2701.07.14

"כאשר אנחנו מסתכלים על שנת היעד 2030 אנחנו מזהים צורך של כמיליון יחידות דיור מתוכננות בתוכניות מפורטות",

כך אמרה היום (ג') ראש מינהל התכנון במשרד הפנים בינת שוורץ בדיון לעדכון תוכנית המתאר הארצית, שהתקיים במועצה הארצית לתכנון ובנייה.

 

 

"זיהינו מלאי תכנוני פוטנציאלי בתוך כל המרקמים בישראל", הוסיפה בינת, "כולל התחדשות עירונית והרחבה של יישובים מחוץ למרקמים – של 850 אלף בלבד. כלומר אם אנחנו מסתכלים על שנת היעד 2030 נידרש לגמישות כדי לצאת מהמרקמים הקיימים. חייבים לזכור שהיעד הראשוני של תמ"א 35 הוא מענה לצרכי הפיתוח של המדינה".

 

"איך הגענו למיליון יחידות דיור? הגידול של הלמ"ס והמועצה הלאומית לכלכלה מראים צפי ל-43 אלף משקי בית בשנה ואנחנו לקחנו הערכה שמרנית של 40 אלף בשנה. בהכפלה ל-15 שנים צריך 600 אלף דירות. אם תסתכלו למשל על הגידול בין 2013-2000 במשקי בית בישראל, מדובר בגידול גבוה בהרבה מהגידול בהתחלות בנייה. הפער עומד על כ-75,000 יחידות דיור שנבנו פחות מהיקף משקי הבית שהתווספו במדינה. כלומר עד 2030 צריך במינימום 675 אלף כדי לסגור פערים דמוגרפיים. הוספנו על זה מלאי אסטרטגי של כ-60 אלף יחידות דיור שהמדינה מגדירה שצריכים להיות לנו 'על המדף' – והוספנו לזה כשליש נוסף של פחת – כי יש לקחת בחשבון שחלק מהיחידת לא נבנות בפועל. עד 2030 צריך מיליון יחידות דיור בתכנון. זה פער אמיתי – לא מדומיין".

 

בדיון נכח גם ראש צוות עדכון תוכנית המתאר הארצית, ארי כהן, שהתייחס אף הוא לתחזיות ואמר: "מי שפירש את התמ"א ואת גבול המרקם העירוני כדבר מקודש והכניס את התמ"א לקיפאון מחשבתי, לא עשה איתה חסד משום שהוא רק הקים עליה מתנגדים. התמ"א הזו יודעת וחייבת להיות גמישה, כי אין תקומה לתכנון בלי גמישות. יחד עם זאת, האמירה צריכה להיות חד משמעית ובהירה".

 

בניית דירות (ארכיון) בניית דירות (ארכיון) צילום שאול גולן

 

כהן התייחס לתחזיות האוכלוסייה הצפויות בישראל בשנת 2048: "כמעט כל ישראלי שני עשוי על פי התחזיות להתגורר במטרופולין תל אביב עד שנת 2048 ולכן במחוזות האחרים - הערבים והחרדים יהיו הרוב ויש לזה השלכות מרחיקות לכת. אם נפלג את זה למחוזות – נגלה שלמשל במטרופולין באר שבע, שלפי התחזיות יהיו בו 1.3 מיליון תושבים ב-2048 – 60% מהם בדואים. יש לעניין הזה השלכות תכנוניות".

 

כהן הבהיר כי "התחזיות הם עניין מרכזי, למשל, האומדנים שלנו הם שעד לשנת 2030 נדרשת רק במחוז מרכז - כדי לעמוד ביעד נורמטיבי של ביקוש - מלאי של כ-360 אלף יחידות דיור ויותר, והשאלה שעליה אנחנו מנסים לענות היא איפה בכלל יש מקום במחוז מרכז? התשובה לשאלה הזו תקבע האם צריך לשנות את קווי המתאר של תוכנית המתאר הארצית".

 

הדיון בעדכון תוכנית המתאר הארצית (תמ"א 35) מבקש להוסיף 2% למרקמים העירוניים בישראל. המשמעות היא כי מתוך 2 מיליון דונם של מרקמים עירוניים, צפויים להתווסף כ-40 אלף דונם של שטחים שבהם ניתן יהיה לתכנן מגורים.

 

תוכנית העדכון זוכה להתנגדויות רבות, בין השאר מצד משרד השיכון שסבר כי העדכון אינו מספיק, ויגביל את הבנייה. משרד השיכון דורש להגמיש את קווי המתאר בהיקף של 5%-10%. מנגד, המשרד להגנת הסביבה טען כי נוכחי נתוני מינהל התכנון עצמו בנוגע לעתודות המגורים הקיימות כיום בישראל – אין כל צורך בעדכון גורף של התוכנית וניתן להסתפק בעדכונים נקודתיים בלבד.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x