$
בארץ

משרד מבקר המדינה: "חריגות השכר והפנסיה של חברת החשמל הגיעו ל-11 מיליארד שקל"

צבי ורטיקובסקי, המשנה למנכ"ל במשרד מבקר המדינה אמר היום כי מאז 1996 חברת החשמל פעלה ב'שיטת מצליח' וצברה פערים עצומים בין תקציבים שעברו אליה מהמדינה לתקציבים שעברו לעובדים בפועל, בינהם תשלומי פנסיה, קרנות נאמנות ושכר: "זו תופעה שנמשכת עשרות שנים"

ליאור גוטמן 10:0626.03.14
"בדו"חות מבקר המדינה קראנו לזה שיטת מצליח. מאז 1996 הצטברו פערים של הפרשות 6 מיליארד שקל בין הפרשות החברה לפנסיה של העובדים לבין מה שהצטבר בקופת הפנסיה בפועל, יש עוד חריגה של שני מיליארד שקל בקרן הנאמנות של העובדים, ויש עוד 3.4 מיליארד שקל חריגות שכר בחברה והמספרים עוד מוטים כלפי מטה. זה 11 מיליארד שקל שיש להחזיר לקופת החברה" - כך אומר הבוקר (ד') צבי ורטיקובסקי, המשנה למנכ"ל במשרד מבקר המדינה. הדברים נאמרים במסגרת דיון שנערך בועדה לביקורת המדינה ועוסק בחריגות השכר בחברת החשמל.

 

תחנת הכוח של חברת החשמל בחיפה. ורטיקובסקי: "בדו"חות מבקר המדינה קראנו לזה שיטת מצליח" תחנת הכוח של חברת החשמל בחיפה. ורטיקובסקי: "בדו"חות מבקר המדינה קראנו לזה שיטת מצליח" צילום: אלעד גרשגורן

 

לטענת ורטיקובסקי "בהסדרי הפנסיה אנחנו רואים שיטה - ההנהלה מחליטה לשלם תוספות שכר לעובדים ואחרי זה מגיע הרגולטור ומתריע, אבל זה לא נעצר. הממונה על השכר בעבר ובהווה מנסה לעשות סדר ולא מצליח. למרות דו"ח הביקורת של מבקר המדינה לא מפסיקים את זה. כשמגיע הממונה על השכר ומנסה להפסיק את החריגות מגיעה החברה ואומרת שהיא חולקת על דו"ח מבקר המדינה ואז העובדים וההנהלה תוקעים את זה בבית הדין לעבודה וכורכים את זה ברפורמה. זו תופכה שנמשכת עשרות שנים ואין מי שיפסיק אותה. החברה במשבר כספי וזה מסכן לא רק את החברה אלא את כל המשק".

 

פקידי האוצר מודעים לבעיה

 

להפתעת יו"ר הוועדה לביקורת המדינה - ח"כ אמנון כהן, נציגי האוצר טענו שהם מודעים לבעיה ושהם מנסים למצוא לה פיתרון. סגן מנכ"ל רשות החברות הממשלתיות, אהרון גולדמן, הזכיר שבשנת 2009 התגלה פער בין שיטת חישוב סך הפנסיה שהיה נהוג בקופה המרכזית לקצבה של חברת החשמל לבין שיטת החישוב של מנהלי הקופה עצמה. הפער היה 8.8 מיליארד שקל שהצטמצם לאחר התאמות לכ6 מיליארד שקל ולאחר מכן נמחק מהדו"ח הכספי שהוצג למעשה מחדש.

 

אסף מיזן, שמכהן כסגן בכיר לממונה על שוק ההון ואחראי על פיקוח קרן הפנסיה, אמר שפערים מסוג זה, שמקורם בחישוב שונה, מוכרים בעולם והמקרה של חברת החשמל אינו יוצא דופן. עוד הוא הודה שחברת החשמל הפרישה לעובדיה מדי חודש כספים בהיקף שנע בין 80% ל-125% מממוצע התשלום החודשי. לשאלת נציג מבקר המדינה מדוע מפרישים הטבות שהן גבוהות מהעלות החודשית ענה מיזן שמדובר בסוג של רשת ביטחון עבור העובדים שמטרתה לוודא שלא תהיה פגיעה בזכויות הפנסיוניות שלהם.

 

יו"ר רשות החשמל אורית פרקש אמרה שהדיון הזה ממחיש את הפער בין יכולת המדינה לפקח על המדינה כרגולטור לבין היכולת שלה להיות בעלים של המדינה. לתפיסתה שצרכני החשמל לא אמורים לסבול מתעריף גבוה כיוון שחברת החשמל נמצאת בחריגות שכר. הממונה על השכר קובי אמסלם אמר שחברת החשמל מתנהלת בשיטת "תפוס כפי יכולתך" - מבצעים חריגות ואם לא תופסים אותם אז אף אחד לא נותן את הדין. משרד המשפטים הסביר שאם בית הדין לעבודה עוצר הליך של גביית חריגות שכר אז אין לו דרך לכפות החלטה אחרת ואילו נציג אגף שוק ההון הדהים את כולם באומרו שהוא לא אחראי לאיתנות הפיננסית של חברת החשמל. שיח הרגולטורים הביא את נציג משרד מבקר המדינה למסקנה ש"מדובר בדוח שיח של חרשים", שלא מסוגלים לפקח על החברה.

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x