$
דן אריאלי
צילום: Duke Photography
פרופסור דן אריאלי מוסף ממובילי חקר הכלכלה ההתנהגותית בעולם ומחבר רבי המכר "לא רציונלי ולא במקרה", "לא רציונלי אבל לא נורא" ו"האמת על באמת" לכל הטורים של פרופסור דן אריאלי מוסף

לקרוא או לשמוע?

פרופסור יקר, מפעם לפעם האנשים שסביבי דנים בספר שהם קראו לאחרונה. אף שאני מכירה את הספר היטב ומעוניינת להשתתף בשיחה, אני מהססת להצטרף. הסיבה לכך היא שהקשבתי לגרסה המוקלטת שלו. מדוע אני מתביישת לומר ששמעתי הקלטה של הספר? ומה אני יכולה לעשות בנושא? פאולה

דן אריאלי 09:1320.02.14

פאולה היקרה, בגיל צעיר אנחנו לומדים להקשיב ולהבין, ולכן איננו זוכרים כמה קשה זה היה עבורנו. לעומת זאת, בגיל מאוחר יותר אנחנו לומדים לקרוא ולכתוב, וכולנו זוכרים את הקשיים שנתקלנו בהם בשלבים הראשונים של הלמידה. מסיבה זו אנחנו מייחסים לקריאה קושי רב יותר מאשר להקשבה. בהתאם אנחנו גאים ביכולות הקריאה שלנו יותר מאשר ביכולות ההקשבה.

 

ההצעה הראשונה שלי היא שתביני שזה לא בהכרח נכון שקריאה קשה יותר, אלא שאנחנו פשוט שוכחים כמה קשה ללמוד להבין. לאחר שקראתי את השאלה שלך קניתי לעצמי ספר מוקלט והקשבתי לו במהלך טיסה ארוכה. אני חייב להודות שגיליתי שקשה יותר להתרכז כשמקשיבים לספר מאשר כשקוראים אותו.

 

ההצעה השנייה שלי היא שתמצאי מילה אחרת כדי לתאר את החוויה שלך. לדוגמה, על ספרים שאהבת אולי תוכלי לומר "שאפתי לתוכי את הספר הזה". עבור ספרים מורכבים יותר תוכלי אולי להשתמש ב"נאבקתי איתו" או בכל מונח אחר.

  

לקרוא או לשמוע, זו השאלה לקרוא או לשמוע, זו השאלה צילום: shutterstock

 

אם ההצעות שלי לא יעבדו, ייתכן שהגיע הזמן לשנות את המשמעות של המילה "לקרוא". אולי כדאי לנו להכיר בעובדה שבימינו ישנן דרכים רבות להשיג מידע, וספרים מוקלטים הם דרך אחת. הגישה הזאת עשויה להיראות לא ישרה, אך אולי תצליחי לחולל מהפכה ולעזור לאנשים רבים שמקשיבים לספרים מוקלטים להרגיש יותר בנוח עם זה. בהצלחה!

בטל שלח
    לכל התגובות
    x