$
מחפשי עבודה

גל הפיטורים במשק: איך מתמודדים עם המשבר ועוברים לצמיחה

אלפי עובדים ייפלטו בקרוב ממקום עבודתם ויהפכו למובטלים. ארגון "פעמונים" במדריך למפוטר הטרי: מומלץ לנצל ההזדמנות להחליט מה אתם באמת רוצים לעשות, נהלו קמפיין מציאת עבודה באופן יזום וממוקד, וגם, בהחלט מותר גם להתאבל

מרים שפיר 12:2116.10.13

גל הפיטורים במשק צפוי להגיע לאלפי עובדים שיימצאו עצמם לפתע ללא עבודה וייאלצו להתמודד עם מציאות חדשה. איך מתמודדים עם המשבר ומנצלים אותו לצמיחה.

 

1. נצלו את ההזדמנות להחליט מה אתם באמת רוצים לעשות

מתוך שבר הפיטורים משפט זה עשוי להישמע כמו קלישאה כואבת, אך מי שיידע לנצל לטובתו את ההזדמנות שנכפתה עליו - עשוי למצוא בה זרעים של תקווה וצמיחה. רבים מאתנו מעבירים את חיי העשייה שלנו מבלי באמת לעצור ולחשוב: "מה אני באמת רוצה לעשות?". כורח המציאות, המקום שהתגלגלנו אליו והצורך בפרנסה גורמים לנו, ביחד עם שאר שיקולים, להמשיך ולדרוך במקום או אולי להתפתח באותו המסלול שבו התחלנו לפסוע. בעידן בו אנו חיים כיום, הצורך במימוש אישי גובר ביחד עם הצורך בפרנסה ולכן אנו פוגשים יותר ויותר אנשים המתחילים לפתח עשיות נוספות לצד העשייה המפרנסת וגם כאלו שתופסים שינוי כיוון ומתחילים מחדש במשהו אחר ומספק. בין אם חלמתם כבר על משהו שהייתם מאוד רוצים לעשות אך מעולם לא העזתם ובין אם לא הקדשתם לכך מעולם מחשבה, הפיטורים, כמו גם חופשת לידה, עשויים להיות לידה מחדש של עצמכם. נצלו את ההזדמנות להחליט מה אתם באמת רוצים לעשות. אם אתם גם זכאים לדמי אבטלה הם יכולים להוות עבורכם מרחב נשימה עד להתארגנות מחדש. אולי כעת קשה לדמיין זאת אך האמת היא שלא מעט אנשים, במרחק של זמן, אף מברכים על פיטורים שכפו עליהם חשיבה מחדש.

 

2. התנהגו בצורה מבוקרת

מרים שפיר מרים שפיר צילום: ארגון פעמונים

שילמתם ביטוח לאומי שנים רבות ואתם זכאים לקבלת דמי אבטלה. זוהי זכות שלא כדאי לוותר עליה, אל תהססו. זה אמנם מצריך לעיתים עמידה בתורים אך זו לא בושה. כספים אלו הם שלכם ועשויים מאוד לסייע בתקופת ההתארגנות מחדש. מומלץ לשתף את בני הבית בצורך להתנהלות כלכלית חדשה (גם אם זה לטווח הקצר) בזמן בו ההורה או בן הזוג יוצא לדרך החדשה. בני הבית יכולים לעודד ולחוות יחד עמכם את ההתרגשות לקראת ההזדמנות החדשה.

 

נהלו את זמן חיפוש העבודה בצורה מבוקרת. חיפוש העבודה אינו צריך לבוא על חשבון שעות שינה ואכילה. בכדי להגיע לראיונות עבודה בדעה צלולה ובכדי לאפשר לעצמכם לקבל החלטות- חשוב לישון טוב. אם הנכם מרגישים טרודים ואינכם מצליחים לישון- כדאי להיעזר ברופא. מומלץ כמובן גם לשמור על כושר. היציאה מהבית למועדון הכושר או סתם להליכה, מפגישה אתכם עם אנשים העשויים לסייע לכם במציאת העבודה הבאה.

 

3. נהלו קמפיין מציאת עבודה באופן יזום וממוקד

זה נכון, ישנם אנשים המוצאים עבודה באמצעות מודעות דרושים באינטרנט, אך מרבית האנשים מוצאים עבודה באמצעות קשרים אישיים. לכן, מומלץ להשקיע רק חלק מזמנכם מול המחשב ואת מרבית הזמן בניהול קמפיין יזום וממוקד למציאת העבודה. אחרי שהחלטתם מה אתם באמת רוצים לעשות, הכינו רשימה של הארגונים המעסיקים אנשים בתפקידים שכאלו. כעת הכינו רשימה נוספת של כל האנשים שאתם מכירים. רשימה זו תכלול גם את כל החברה מהלימודים, מהמילואים, מוועדי ההורים, הורים של ילדים מהגן ומבית הספר, בעל המוסך הקבוע, הספרית והקוסמטיקאית שלכם, של בני הזוג וגם של ההורים והשכנים. לאחר שהכנתם את שתי הרשימות, החלו להצליב ביניהן מידע. בטוח תמצאו מישהו שמכיר מישהו העובד באותו המקום בדיוק שאליו אתם שואפים להגיע לראיון. נכון שאתם הייתם עוזרים למישהו שרוצה להגיע לראיון? לכן אין שום סיבה שלא תאפשרו לאנשים טובים אחרים לעזור לכם! וכדי לעזור להם לעזור לכם - הגדירו להם בדיוק מה אתם מחפשים (אם תאמרו "תעזרו לי למצוא עבודה ולא משנה מה" הם לא יצליחו באמת לעזור. מחקרים מראים כי העזרה תגבר כשהם יידעו בדיוק מה סוג העבודה שאתם מחפשים).

 

ועוד טיפ לקמפיין האישי שלכם: תנו לאדם שאינו מכיר אתכם לקרוא למשך 20 שניות את קורות החיים שעיצבתם. לאחר מכן בקשו ממנו להשיב: מה התפקיד שאתם מחפשים? מה יש בכם שמצדיק את התאמתכם לתפקיד שכזה? האם יש עוד משהו מיוחד שיוכל לספר עליכם? במידה והוא אינו מצליח להשיב על שלוש השאלות - תבינו כי יש מקום לשיפורים בקורות החיים.

 

פיטורים, מותר גם להתאבל פיטורים, מותר גם להתאבל צילום: shutterstock

 

4. השאירו זמן ומקום להתאבל

לעיתים, לאחר פיטורים, יש צורך לעבור תקופה מסוימת של ריק לפני שמצליחים לאסוף עצמנו לקראת הדרך החדשה. אתם לא לבד. תקופה זו היא לגיטימית ואופיינית. לעיתים היא תכלול הכחשה, כעס ואף ניסיון להתמקחות. רק שימו לב כי בסופה אתם מובילים עצמכם לעבר תקופה של תקווה ולא חלילה לידי דיכאון. מותר לקחת קצת אוויר וזמן של ריק לצורך התבוננות והתרעננות. מומלץ רק לבחון גם את ההיבטים הכלכליים של החלטה זו. אסיים בסיפור אמיתי על גבר כבן חמישים שהגיע אלי לפגישת ייעוץ לאחר שישב בבית חודשים רבים. את הפגישה השנייה הוא כבר ביטל משום שמצא עבודה. איני חושבת שהפגישה איתי היא זו שהועילה לו אלא ההחלטה להיפגש איתי היא שהציתה אצלו את הרצון לצאת לדרך! השאירו זמן ומקום להתאבל אך אל תשכחו להחליט מתי הגיע הזמן לצאת לדרך.

 

הכותבת היא מלווה מקצועית לארגון פעמונים, מחברת הספר "רעיון עבודה שבועי" 
בטל שלח
    לכל התגובות
    x