$
בארץ

חשיפת אופן ההצבעה בוועדת השרים לחקיקה מתעכבת

בהמשך ליוזמת שרת המשפטים ציפי לבני, הביע מזכיר הממשלה את עמדתו כי לא ניתן לפרסם את ההצבעה ללא החלטת ממשלה על שינוי תקנון העבודה

תומר אביטל 12:4526.05.13

היוזמה להגברת השקיפות הממשלתית חוזרת למקפיא: חשיפת אופן ההצבעה בוועדת השרים לחקיקה תעוכב עד לאחר שיוכרע האם המהלך טעון החלטת ממשלה.

בהמשך להודעת שרת המשפטים ציפי לבני, העומדת בראש ועדת השרים לחקיקה, כי בכוונתה לפרסם את אופן הצבעת השרים בוועדה החל מהבוקר (א'), הביע מזכיר הממשלה אביחי מנדלבליט את עמדתו המשפטית, לפיה לא ניתן לפרסם את אופן הצבעות השרים בוועדת השרים לענייני חקיקה ללא החלטת ממשלה על שינוי תקנון עבודת הממשלה.

 

ציפי לבני ובנימין נתניהו. השקיפות תובא לדיון והכרעת הממשלה ציפי לבני ובנימין נתניהו. השקיפות תובא לדיון והכרעת הממשלה צילום: חיים צח

 

בהודעה שפרסמה לבני נאמר כי "כעת מזכיר הממשלה ייבחן את הסוגייה מבחינה משפטית ויעביר עמדתו לראש הממשלה. אם יהיה צורך, עמדתה של שרת המשפטים התומכת בהחלת השקיפות בוועדה תובא לדיון והכרעת הממשלה".

 

לבני התכוונה ליצור מציאות חדשה ורק לאחר מכן לשנות את התקנון,  אלא שהודעת המזכיר לממשלה מטרפדת את המהלך. הסוגיה תובא ככל הנראה להכרעת כלל שרי הממשלה. אם ינצחו השרים שמעדיפים כי השיקולים והאינטרסים שלהם במהלך ההצבעות יישארו תחת איפול- היוזמה תיגנז.

 

לבני ציינה בשבוע שעבר בכנס לציון 15 שנה לחקיקת חופש המידע בכנסת: "לצד הברכות הציבוריות על כוונתי לחשוף את דיוני הוועדה, תפסו אותי אנשים לחדר ואמרו לי: '65 שנה זה לא היה ככה, צריך להיזהר'". השרה הדגישה כי "יש שרים שפוחדים שלא יוכלו להטעות את הח"כים - כי יראו שהם הצביעו נגד".

 

ועדת השרים לחקיקה מורכבת משרים מכל מפלגות הקואליציה. היא מקיימת ישיבה מדי יום ראשון ובה מחליטה אם הממשלה תומכת בהצעות חוק פרטיות או דוחה אותן.

 

להצעות החוק שנדחו אין סיכוי לקבל את אישור מליאת הכנסת, שכן יהיה בלתי אפשרי למצוא עבורן רוב. הוועדה אינה טורחת לפרסם פרוטוקולים מפורטים מדיוניה וחברי כנסת מלינים כי החלטות השרים מתבססות בעיקר על שיוכו הפוליטי של המציע או מטעמים זרים.

 

בהמשך היום הפילה הוועדה הצעה של ח"כ אורית סטרוק שמבקשת להחיל שקיפות על הוועדה באמצעות שינוי חקיקתי. לדבריה "תהליך חקיקת 'חוק השקיפות' בוועדת השרים בשבוע האחרון ותוצאותיו, משקף באופן די מלא את ההליך שעובר כל ח"כ בדרך להעברת חוק שיש בו אינטרס ציבורי והוא אפילו לא תקציבי: שיחות עם השרים, הבטחה לתמיכה, לחץ של שרים אחרים, התנגדות לחקיקה מצד הגורמים הרלוונטיים ועמימות לגבי איזה שר תמך ומי התנגד. אני מאוד מקווה שלמרות שהחוק נפל בשלב זה בוועדת השרים יקודם כל הליך שיגביר להבא את השקיפות בוועדת השרים".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x