$
בארץ

יו"ר גוגל לא מתבייש: "זו הדרך שבה משלמים מסים בעולם"

אריק שמידט פרסם השבוע מאמר שהודף את הביקורות נגד גוגל על שיעורי המס הנמוכים שהיא משלמת ברחבי העולם. לדבריו, גוגל מצייתת לחוק, פועלת כמו רוב החברות הרב־לאומיות ותורמת לכלכלות שבהן היא פועלת בדרכים רבות אחרות

מיכל פופובסקי 07:1022.05.13

ליו"ר גוגל אריק שמידט אין בעיה להודות שגוגל חומקת ממס, הוא אפילו גאה בכך. אבל יש לו בעיה עם חצי הביקורת שנשלחים מכל עבר אל לכיוון הלהטוטנות החשבונאית הזאת. מבחינתו אנשים פשוט לא מבינים שככה משחקים את המשחק. "קוראים לזה קפיטליזם", הוא אמר בדצמבר האחרון בראיון לסוכנות בלומברג.

 

בראשית השבוע פרסם שמידט מאמר ב"אובזרבר" הבריטי ובו הגן בנחרצות על מדיניות המס השנויה במחלוקת של גוגל, אחרי שוועדה של הפרלמנט הבריטי התנפלה עליו ביום חמישי וטענה כי ענקית האינטרנט היא נכלולית ולא אתית, משום שהיא מעבירה את הכנסות העתק שלה מהשוק הבריטי למקלטי מס מחוץ לגבולות הממלכה.

 

אריק שמידט אריק שמידט צילום: אוראל כהן

 

"בגוגל אנחנו תמיד שואפים לעשות את הדבר הנכון. לכן אנחנו מברכים על הדיון העולמי שמתקיים סביב רפורמת המס הבינלאומית", הצהירה כותרת המאמר. שמידט טען במאמר כי אמנם ההתנהלות החשבונאית של החברה מורכבת, אולם היא נשמעת לחלוטין לאמנות המיסוי הבינלאומיות, שמאפשרות לה לשלם את רוב המסים בארה"ב.

שמידט כתב כי הוא מבין מדוע ההתחמקות של גוגל ממס בבריטניה עוררה ויכוח סוער וקריאות לרפורמות בחוקי המס הבינלאומיים. לדבריו, "בתקופה שבה משפחות נאלצות להדק את החגורה והמימון לשירותים ציבוריים חיוניים הולך ומצטמצם, מס חברות הוא נושא חם, ובצדק".

 

המאמר למעשה מסכם שלל הצהרות שהוא השמיע בחודשים האחרונים בנושא מדיניות ההתחמקות ממס של גוגל, בעיקר בבריטניה. הטיעונים העיקריים שלו הם שגוגל פועלת כחוק, שכך פועלות כל החברות הרב־לאומיות הגדולות ושהיא תורמת לכלכלות שבהן היא פועלת בדרכים אחרות רבות מלבד תשלום מס.

 

בחודש שעבר טען שמידט בראיון ל־BBC כי הם "האופן שבו גוגל מנהלת את תשלומי המס שלה בכל העולם זו הדרך שבה משלמים מסים בעולם. כך נוהגות גם חברות בריטיות שפועלות בארה"ב, למשל". בהמשך הוסיף: "אנחנו מבצעים השקעות אדירות בבריטניה, אנחנו מקדמים חברות סטארט־אפ במיליארדי ליש"ט באמצעות רשתות פרסום, ואנחנו משחקים תפקיד מרכזי בהרחבת שוק המסחר המקוון במדינה, שאחראי לחלק גדול מהצמיחה". טיעון מרכזי נוסף של שמידט הוא שגוגל היא אמנם תאגיד רב־לאומי, אך רוב המהנדסים שלה נמצאים בארה"ב ולכן המסים שלה אמורים להיות מתועלים בעיקר לשם. "אנחנו משלמים יותר מסים בארה"ב מאשר בכל מדינה אחרת - שילמנו לממשלת ארה"ב 2 מיליארד דולר ב־2012", כתב שמידט במאמר. "כך פועלות גם חברות טכנולוגיה או פרמצבטיקה בריטיות, שאחראיות על חלק גדול ממסי החברות שמוזרמים לממשל הבריטי, מאחר ששם מתרחשת רוב הפעילות שמייצרת את הרווחים שלהן".

 

שמידט שב והדגיש במאמר את הדרכים השונות שבהן גוגל תורמת לכלכלה. "בתקופה שבה רווח הפך למילה מלוכלכת", כתב, "חשוב לזכור שתאגידים רבים משקיעים את הרווחים שלהם במחקר ופיתוח, שמסייעים לייצור מקומות עבודה, לקידום הצמיחה הכלכלית ובסופו של דבר גם ליותר הכנסות ממסים".

 

פרשנים בבריטניה טענו השבוע כי המאמר שכתב שמידט דווקא מעיד על שינוי טון והתרככות, מפני שהוא טוען בו כי רפורמה בחוקי המיסוי הבינלאומיים יכולה להיות צעד מועיל. שמידט כתב גם כי הוא "מצפה בכיליון עיניים" לתוכנית פעולה בנושא שה־OECD אמור להציג ביולי בוועידת ה־G20.

 

פרשן "הגרדיאן" סיימון באוורס כתב אתמול כי הבוס של גוגל מקבל עכשיו את העובדה שרבים מאותם "תמריצי מס" הם למעשה פרצות בחוק, "שאפשרו לחברות לפעול בדרכים שמנסחי חוקי המס הבינלאומיים לא היו יכולים לתאר לעצמם".

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x