$
משפט

ביהמ"ש: ריבית חריגה אינה קנס

שתי חברות בנייה תבעו מבנק לאומי להחזיר להן את הריבית בטענה שזהו "קנס עונשי", ונדחו

זוהר שחר לוי 08:3725.04.13

בית המשפט המחוזי בחיפה קבע בשבוע שעבר שריבית חריגה המשולמת לבנק אינה קנס שהלקוח יכול לדרוש לבטלו, וזוהי ריבית שמטרתה לפצות את הבנק על הגדלת הסיכון שנטל על עצמו. השופט ד"ר מנחם רניאל דחה תביעה של שתי חברות בנייה בסכום של כ־2.5 מיליון שקל נגד בנק לאומי.

 

לטענת החברות, הן חויבו על חריגה ממסגרת אשראי, מה שאילץ אותן למכור נכסים שהועמדו כבטוחות כדי לכסות את החוב. לדבריהן, הבנק הסכים לבקשתן לממש בעצמן את הנכסים ולא שהוא עצמו יעשה זאת, ובמשך הזמן שעבר עד למימוש הנכסים, כארבע שנים, הן חויבו על חריגה מיתרת האשראי שלהן.

 

סניף של בנק לאומי (ארכיון) סניף של בנק לאומי (ארכיון) צילום: עומר הכהן

 

לטענת החברות, הריבית החריגה נועדה לזרז את הלוות להחזיר את ההלוואה ולהענישן על שאינן מחזירות אותה וכי "אין להתיר גביית ריבית חריגה כלל". הבנק, באמצעות עו"ד נועם בר־דוד, שותף במשרד יעקב סלומון ליפשיץ ושות', השיב שטענת התובעות חסרת בסיס משפטי ועומדת בניגוד לדין ולהסכמות בין התובעות לבנק.

 

השופט קבע שריבית חריגה אינה קנס בר־ביטול גם כשהלקוח מעמיד בטוחות. לפי פסק הדין, יש שוני מהותי בין חיוב ריבית בחשבונות של לקוחות המשלמים את האשראי שקיבלו במועדו, לבין ריבית בחשבונות של לקוחות שאינם משלמים במועד. השיטה הראויה מבחינה כלכלית הנה להבחין בין הלקוחות העומדים בהתחייבויותיהם, שעליהם לשלם ריבית נמוכה יותר, לבין לקוחות המפרים את התחייבויותיהם, שמן הראוי שישלמו ריבית גבוהה יותר.

 

עם דחיית תביעתן, חויבו התובעות לשלם לבנק 160 אלף שקל על הוצאות משפט.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x