$
בארץ

בלעדי לכלכליסט

הרשות מתנגדת למתווה הרפורמה בחברת החשמל

רשות החשמל מסתייגת מכמה סעיפים ברפורמה שגיבש משרד האוצר, בין היתר מסעיף העוסק במספר העובדים שיפרשו

ליאור גוטמן 07:0011.03.13

רשות החשמל לא מסכימה לקדם את הרפורמה הארגונית בחברת החשמל במתווה שגובש על ידי משרד האוצר - כך נודע ל"כלכליסט". ההסתייגות עלתה בסבב שיחות שערכו בשבוע שעבר משרד האוצר והרגולטורים של משק החשמל, ובהן התחוור כי קיימים חילוקי דעות עמוקים בין המשרד לרשות החשמל, המפקחת על יצרני ותעריפי החשמל במשק.  

ממידע שהגיע לידי "כלכליסט" עולה כי הסתייגותה של רשות החשמל נוגעת לסעיפים עיקריים ש"הוחבאו" מעיני הציבור ונוגעים למהות עבודתה של חברת החשמל ביום שאחרי השינוי הארגוני המתוכנן להתקיים במהלך 2013.

 

הסעיף הראשון שממנו מסתייגת רשות החשמל נוגע לאפשרות התרחבות כושר הייצור של חברת החשמל לאחר השינוי. מאז 1996 נאסר על חברת החשמל להקים תחנות כוח חדשות כדי לאפשר להכניס מתחרים חדשים לשוק החשמל. המדינה מעוניינת להכניס לרפורמה הארגונית המיועדת סעיף של "השבחת נכסים" בתחום ייצור החשמל, כך שחברת החשמל תוכל להחליף ציוד ישן בתחנות הכוח שלה בחדש. ברשות החשמל מתנגדים לכך לאחר שגילו שהשבחת נכסים תאפשר לחברת החשמל להגדיל את כושר הייצור שלה על חשבון מתחרים חדשים, וכי מתווה הרפורמה שקובע שכושר הייצור של חברת החשמל יירד עד סוף העשור ל־50% מסך הביקוש הארצי עלול להיתקע בכל פעם שחברת החשמל משדרגת את תחנות הכוח שלה.

 

 

הסעיף השני שממנו מסתייגת הרשות הוא מבנה ההולכה והחלוקה במשק החשמל - שתי חטיבות שנכון להיום נמצאות בידיה של חברת החשמל. נכון להיום, המדינה נוטה להשאיר את החטיבות הללו בידי החברה, שכן אין בתחומים הללו מומחיות או ניסיון רחב בהקמת קווי מתח גבוהים מחוץ לחברת החשמל. גם רשות החשמל "ויתרה" על האפשרות להוציא את החטיבות האלו מידי חברת החשמל, אולם היא מתעקשת שהן יפעלו תחת מבנה משפטי נפרד כגון חברה־בת. הנימוק לכך הוא כי ברגע שתהיה הפרדה משפטית חברת החשמל לא תוכל לבטל תוכניות פיתוח ותחזוקה של קווי מתח כדי להסיט תקציבי שדרוג קווים למטרות אחרות כמו שיפור תנאי העובדים.

 

נושא נוסף שממנו מסתייגת רשות החשמל הוא מספר העובדים שאמורים לפרוש מחברת החשמל ועלות הפרישה שלהם. התוכנית המקורית של האוצר מדברת על פרישה של 2,000 עד 2,500 עובדים. לפי המתווה, המדינה תצטרך להשקיע כ־7.5 מיליארד שקל במימון עלויות הפרישה. במקום זאת, מציעה הרשות לצמצם את מכסת הפורשים לרף של 1,200 עד 1,500 איש עד שיתבררו ההשפעות הכלכליות של ממדי הפרישה על מצבה הפיננסי של חברת החשמל.

 

החברה סיימה את שלושת הרבעונים הראשונים של 2012 בהפסד של 1.035 מיליארד שקל. צבר התחייבויות החברה, שכולל הלוואות וגיוסים מסוף שנה שעברה, כבר מגיע לכ־75 מיליארד שקל. רשות החשמל חוששת שבמצבה הפיננסי תתקשה החברה לממן עלויות פרישה וכי מאחר והמדינה מעולם לא הזרימה לחברה כספים, חלק ממימון עלויות הפרישה "יתגלגל" לצרכנים באמצעות העלאות תעריף עתידיות. המסקנה של רשות החשמל היא שיש למצוא פתרונות אחרים לממן את פרישת העובדים - בין שבאמצעות מכירת רכוש או בין שבקבלת הלוואות מהמדינה.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x