$
קריירה

ראיון עבודה: לא בדיוק מה שחשבתם

מהם המיתוסים הגדולים על ראיונות עבודה - שאם תאמינו להם, יש סיכוי טוב שלא תצליחו להשיג את משרת חלומותיכם

סוכנויות הידיעות 22:4413.08.11

עברתם שלושה-ארבעה ראיונות עבודה וסבורים שאתם יודעים כבר הכול? לדברי מאמן הקריירה האמריקאי דייויד קופר, יש מיתוסים שגויים רבים בנוגע לראיונות עבודה. בספר שחיבר מונה קופר את המיתוסים העיקריים, שאם תאמינו להם, יש סיכוי טוב שלא תצליחו להשיג את משרת חלומותיכם.

 

הנה היא לפניכם - האמת המרה שמאחורי שלושת המיתוסים הגדולים של ראיון העבודה.

 

מיתוס 1: המראיין התכונן לקראת הראיון 

 

"האדם שמראיין אתכם כנראה עובד הרבה והוא לחוץ כי הוא צריך לגייס מישהו שחסר לו כרגע", אומר קופר. "יכול בהחלט להיות שהוא בקושי העיף מבט בקורות החיים שלכם ואפילו לא הקדיש דקה למידת התאמתכם לתפקיד המבוקש".

 

מה אתם יכולים לעשות: חישבו על המשרה הפנויה כעל בעיה בארגון שאתם הפתרון שלה. התכוננו לראיון בכך שתזהו את הבעיות שמודעת הדרושים מרמזת עליהן (אם אין מודעה, ערכו מחקר על החברה והענף) והכינו דוגמאות לפתרון. לדוגמה, אם אחת הדרישות המרכזיות למשרה היא "לכתוב הודעות לעיתונות", הבעיה של המעסיק היא מחסור בהודעות יעילות לעיתונות. אתם יכולים להכין לריאיון סיפור על תוצאות שהשגתם עם הודעות לעיתונות שכתבתם. הציגו איך אתם יכולים לפתור את הבעיה. אם תזהו נכון את הבעיה של הארגון, ותתנו למראיין את התחושה שאתם יכולים לפתור אותה, הוא ירגיש שנפלתם לו מהשמיים וישמח להעסיק אתכם.

 

מיתוס 2: המראיין יידע לשאול את השאלות הנכונות

 

האמת היא שמראיינים רבים לא מכינים שאלות מעבר ל"ספר לי על עצמך". בחלק המקרים ייתכן שיראיין אתכם נציג מחלקת משאבי אנוש או דווקא מנהל מדרג גבוה, שאין להם מידע רב וספציפי על דרישות התפקיד הספציפיות.

 

מה אתם יכולים לעשות: הכינו כמה משפטים יעילים וכלליים המבליטים את ההצלחות ואת המיומנויות שלכם. משפט כזה צריך להיות תמציתי ולא מפורט מדי, כך שהוא יהיה קליט: "הייתי איש המכירות המוביל של החברה במשך שמונה חודשים ב-2008", למשל. או "קיבלתי השנה את פרס העובד המצטיין בחטיבה שלנו".

 

הגיעו מוכנים עם פיתרונות הגיעו מוכנים עם פיתרונות צילום: shutterstock

 

מכתבי המלצה הם מקור טוב לאמירות כלליות שכאלה. אם מנהל לשעבר כתב משהו המתאר איזה עובד מדהים היית, אל תתבייש לצטט אותו (והציעו להשאיר העתק של מכתב ההמלצה בסוף הראיון). לדוגמה, "מנהל החטיבה בה עבדתי אמר שאני מנהל הפרויקטים היסודי והרציני ביותר שהוא אי פעם עבד איתו, ואני אכן מתגאה ביכולת שלי למצוא במהירות פתרונות לכל בעיה שמתעוררת תוך כדי הקמת הפרויקט".

 

מיתוס 3: האדם המוכשר ביותר מקבל את המשרה

 

אף אחד לא מאמין למיתוס הזה יותר, נכון? לעתים קרובות מאד מועמדים פחות מוכשרים אבל יותר פתוחים וידידותיים יכולים לכבוש את לבו של המראיין, גם אם כישוריהם אינם הטובים ביותר למשרה.

 

מה אתם יכולים לעשות: אם אתם ביישנים או מופנמים, המפתח הוא להתאמן מראש על טכניקות הראיון. כדאי שתתרגלו עם חבר קרוב או קרוב משפחה סימולציה של הראיון, עד שתרגישו בנוח עם התשובות שלכם. אתם לא רוצים להיתקע באמצע הראיון עם תשובה קצרה בת מילה אחת, אז הכינו הסברים ודוגמאות לתשובות שלכם.

 

מומלץ מאוד גם לעשות מחקר מקדים על המראיין. עשו עליו חיפוש בגוגל, מיצאו את הפרופיל שלו בפייסבוק, או חפשו חדשות עדכניות על החברה. כדי ליצור אווירה ידידותית, מיצאו סיבה להחמיא לו על הישג מקצועי אישי שלו או על הצלחת החברה. ואל תשכחו לחייך ולשמור על קשר עין.

 

אל תשכחו שמראה חיצוני חשוב: אתם צריכים להיות מטופחים ולבושים היטב. אם אתם לא בטוחים עד כמה הלבוש שלכם אמור להיות רשמי, אפשר לשאול את מנהל כוח האדם שאתם בקשר איתו מה נהוג. לחילופין, מיצאו מישהו שעובד בחברה שאפשר לשאול אותו, או שתבדקו בעמוד "אודותינו" באתר החברה. אם ההנהלה מופיעה בצילומים עם חליפות ועניבות, כדאי לכם להתלבש בסגנון רשמי. אם המנכ"ל מצולם בטי-שרט, הרי שקז'ואל עסקי הוא הסגנון הנכון. גם באמצע הקיץ אל תבואו לראיון במכנסים קצרים וכפכפים, גם אם חבר שעובד בחברה אמר שככה באים שם לעבודה. זכרו, מי שאמר את זה כבר קיבל את העבודה, אתם - עוד לא.

 

בהצלחה.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x