$
בלדד השוחי

איך זה שלכל אפרסק יש טעם קצת אחר?

הייתכן שעל אותו עץ יגדלו שני אפרסקים בטעמים שונים? ולמה העלים ירוקים ולא, למשל, שחורים? בלדד משיב

בלדד השוחי 10:3530.06.11
איך זה שלכל אפרסק יש טעם קצת אחר?

צ'וצ'ו

 

צ'וצ'ו יקר,

ליצור שני אפרסקים זהים לחלוטין זה חתיכת מבצע מורכב. בתור התחלה, כי תנאי הסביבה אינם אחידים: יום אחד יש מים, יום אחר שוכחים להשקות. אפרסק אחד מתפתח בשמש, חברו מתפתח בצל. וכשהתנאים משתנים קשה להגיע לאחידות. אבל אנחנו לא מדברים כאן על מהנדס מזון סוג ג', אנחנו מדברים על הטבע. אם מישהו יכול לפתור בעיה כזו, זה הוא. העניין הוא שהטבע לא מחשיב את חוסר האחידות הזו לבעיה. בדיוק ההפך.

 

חוסר האחידות בין האפרסקים הוא הכלי שבעזרתו הטבע מתקדם. ככה אפרסקים מתפתחים. משתנים. מתאימים את עצמם לסביבה. למעשה, עץ האפרסק משקיע מאמצים ברורים בהגדלת השוני בין פרי לפרי – זה הקונץ הגדול של פירות ושל רבייה מינית בכלל. לערבב את החומר הגנטי של שני ההורים כדי ליצור צירופים חדשים ונועזים שטרם נראו.

זו אחת התכונות הבסיסיות ביותר של יצורים חיים: הם משכפלים את עצמם באופן לא מדויק. חלק מהשכפולים מוצלחים יותר וחלק מוצלחים פחות, והברירה הטבעית בוחרת את הכשירים ביותר להמשיך ולהשתכפל. כך נוצר האפרסק מלכתחילה. וכך נוצרת אתה. שונה מהוריך, שונה מאחיך. צירוף חדש ונועז. ניסיון להגיע יותר רחוק.

ככה הטבע עובד, ואכילת אפרסק מר פה ושם היא מחיר זעום עבור הקידמה.

  

עץ האפרסק משקיע מאמצים ברורים בהגדלת השוני בין פרי לפרי עץ האפרסק משקיע מאמצים ברורים בהגדלת השוני בין פרי לפרי צילום: shutterstock

 

למה כל העלים ירוקים?

מרים

 

מרים היקרה,

את צודקת. הגיוני יותר היה לצבוע אותם בשחור. העלה הוא הרי לוח סולארי. הוא נוטל דו־תחמוצת הפחמן מהאוויר ומים מהאדמה, ומטמיע בהם את אור השמש עד שהם הופכים לפחמימות, חלבונים וכל שאר מה שמרכיב את הצמח.

אם העלה היה מצליח לבלוע את כל האור שמגיע אליו הוא היה נראה שחור, כמו לוח סולארי תעשייתי. אבל זה לא המצב. החומר שקולט את קרני השמש פשוט לא בנוי לקלוט גוונים ירוקים. זו תופעת לוואי של הצורה שבה החלקיקים שמרכיבים אותו מסודרים. את רוב צבעי הקשת הוא בולע בלי למצמץ, אך את הירוק (וחלק קטן מהכחול) הוא יורק בבוז ישר אל תוך העין שלך. לכן הוא נראה ירוק, ולכן גם קוראים לו "כלורופיל", שזה, בתרגום חופשי מיוונית, "הירוק של העלה".

 

ולא שאי אפשר לעזור לכלורופיל עם צבעים אחרים או אפילו להחליף אותו לגמרי – יש צמחים שעושים את הדבר הראשון (עם עלים אדומים, לדוגמה) וחידקים קדומים שעושים את השני (ומשגשגים דווקא על אור ירוק) – אבל לרוב הצמחים לא אכפת שהירוק מתבזבז. השמש שופעת אור, והצמחים פשוט שמחים בחלקם. ולנו יש הרבה מה ללמוד מהם.

 

שאלות לבלדד השוחי: askbildad@calcalist.co.il

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x