$
משפט

בית הדין לעבודה: ההסתדרות כשלה בתפקידה להגן על עובדי הקבלן

בתי הדין האזוריים לעבודה מתחילים לאשר בקשות לתובענות ייצוגיות בעקבות הלכה של בית הדין הארצי. ביקורת קשה של בית הדין על ההסתדרות שלא מצליחה להגן על זכויות עובדי הקבלן

מיקי פלד 14:0807.02.11

חודש לאחר שבית הדין הארצי לעבודה אישר באופן תקדימי בקשה לתובענה ייצוגית, בתי הדין האזוריים מתחילים ללכת בעקבותיו. בשבוע שעבר אישר בית הדין האזורי לעבודה בירושלים בקשה לתובענה ייצוגית נגד חברת השמירה וניקיון שיאון. הבקשה, שמקיפה 1,750 עובדים היא על-סך של 11 מיליון שקל

בגין אי הפרשה לקרן פנסיה, אי תשלום תוספת ותק ואי תשלום דמי חגים. העובד יוצג על-ידי עו"ד גל גורודיסקי. עתה ידון בית הדין לעבודה בתובנה עצמה.

 

נושא נוסף שעלה בפסק הדין הוא ביקורת קשה של השופטת אורנית אגסי על ההסתדרות, שלא פעלה לאכוף את ההסכם הענפי של ענף השמירה על עובדי החברה, למרות שהיא מקבלת מהם דמי טיפול ארגוני והיא האחראית על כך שלעובדים יינתנו כל זכויותיהם. חוק תובענות ייצוגיות קובע כי במקרה שקיים ארגון עובדים, אי אפשר לתבוע תובענה ייצוגית. עם זאת, בית הדין החליט כי במקרה כזה ארגון העובדים הוא רק פורמאלי ולא קיים בפועל, ולכן יש מקום לדון בתובענה הייצוגית.

 

ההסתדרות, קובעת למעשה השופטת אגסי, לא רק נכשלה בתפקידה לשמור על העובדים, אלא אף לא ניסתה לעשות כן.

השפטת אגסי קובעת כי "עדותו של נציג ההסתדרות דני בן שטרית, יו"ר מרחב ירושלים בהסתדרות – מ.פ.) בעניין הבהירה באופן חד משמעי, כי ההסתדרות איננה מטפלת ואינה פועלת לשם מימוש זכויותיהם של העובדים אצל המשיבה בכל הנוגע לזכויות המגיעות להם על פי ההסכמים בענף. העד הבהיר, כי ההסתדרות איננה מסוגלת לפעול ברמה הקיבוצית כנגד מעסיקים אשר אינם מיישמים את ההסכמים החלים עליהם. מעדותו עלה, כי ייצוג ואכיפה על ידי ההסתדרות טוב ברמה הפרטנית אולם אין היא פועלת לשם מיגור תופעות של אי תשלום זכויות על פי דין".

 

בפסק דינו התייחס בית הדין לעבודה גם למצב זכויות העובדים השורר בענף השמירה. "על חולשתם של העובדים המועסקים בענף השמירה והאבטחה, ועל ניצול זכויותיהם של העובדים על ידי מעסיקים ובעלי חברות, נכתב ונפסק כבר רבות. מדובר באוכלוסייה חלשה, שאיננה פועלת למימוש זכויותיה בבית הדין בשל חוסר מודעות, הטעיות מכוונות מצד המעסיקים וחוסר נגישות של העובדים למידע ברור לחוקי העבודה החלים עליהם. כמו כן, קיימת תופעה של חשש למקום עבודתם ופרנסתם של אותם עובדים בשל מצבם הכלכלי הקשה ובשל הקושי במציאת עבודה חלופית. במצב דברים זה, על בית הדין להגן על זכויות אותם עובדים ובנסיבות אלה, תפקידו של בית הדין מקבל משמעות מכרעת ומרכזית להבטחת אותם זכויות. במיוחד הדבר נחוץ, כאשר מדובר בהפרה שיטתית של אותן זכויות."

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x