$
בארץ

היועמ"ש של רשות ני"ע: "אכיפה מנהלית מרתיעה - גם ללא מאסר וקלון"

עו"ד שוני אלבק בכנס ממשל תאגידי: "זה לא בגלל שאנחנו לא רואים מספיק אנשים בכלא אלא בגלל שמדובר באכיפה אפקטיבית שתשפר ותייעל את ניהול כספי הציבור"

משה גורלי 12:3225.01.11

"מנכ"ל קיבל הודעה שבכוונת רשות התרופות האמריקאית לאשר תרופה שהחברה שלו פיתחה. עדיין אין אישור רק כוונה. הוא מפטפט על כך בפאב עם החבר'ה. אחד מהם, פקיד בנק קונה מניות של החברה ב-20,000 שקל והרוויח חמישים אחוז. בהחלט יש כאן עבירה של שימוש במידע פנים, האם נלך על זה למשפט

פלילי שייקח שנים וזאת על כמה אלפי שקלים"?

 

את הדוגמא הזו נתן עו"ד שוני אלבק, היועץ המשפטי של רשות ני"ע כדי להצדיק את חוק האכיפה המנהלית החדש שמקנה לראש רשות ני"ע את הסמכות להחליט - האם לחקור את העבירה במסלול פלילי או במסלול האכיפה המנהלית שבה הרשות היא גם החוקר, גם התובע וגם השופט. פגיעה זו בהליך הפרדת הרשויות הקלאסי נועדה אמנם לייעל את האכיפה, להפריד בין עיקר (לפלילי) לטפל (מנהלי). אבל, פגיעה זו מעוררת גם את הוויכוח החוקתי - באיזו מידה נפגעות זכויותיו של המפר.

 

"לא אופתע אם הטריבונל החדש יהיה ידידותי לרשות שהוא פועל במסגרתה", השיב עו"ד אברמי וול שותף ב"פישר בכר חן וול אוריון" שמנה את חולשת ההליך החדש: "לנאשם, סילחו לי על הביטוי, אין זכות שתיקה, זכותו להביא ראיות חיצוניות היא רק במקרים חריגים וגם זכות העיון בחומר החקירה מוגבלת".

 

הדיון התקיים היום במסגרת כנס בחסות "כלכליסט" שנושאו "ממשל תאגידי 2011" בחסות משרד רואי חשבון KPMG ומשרד עורכי הדין "פישר בכר חן וול אוריון". השתתפו בו כחמש מאות מנהלים, רואי חשבון, מנהלי כספים, יועצים משפטיים ודירקטורים. תחילת הכנס הוקדשה לוויכוח בין עו"ד אלבק לעו"ד וול.

 

עו"ד וול חשש מהסנקציות המופלגות שניתן להשית בהליך המנהלי: "אצלנו באכיפה המנהלית, הקנס העליון הוא מיליון שקל. וזאת על עבירת רשלנות, כלומר ללא יסוד נפשי פלילי. בארה"ב הקנס העליון הוא נמוך בהרבה ולהגיע אליו צריך יסוד נפשי של מרמה או לפחות רשלנות פושעת פלוס נזק כבד לציבור פלוס רווחים גדולים למפר. גם הסנקציה של הגבלת עיסוק יכלה לסיים למנ"ל את הקריירה הציבורית".

 

אלבק הציג את ההצדקה והיתרונות: "התכלית של כל זה היא לא בגלל שאנחנו לא רואים מספיק אנשים בכלא אלא בגלל שמדובר באכיפה אפקטיבית שתשפר ותייעל את ניהול כספי הציבור. זהו שוק שכפוף לרגולציה כבדה, ובצדק. לא שוק של נגרים או מוכרי ירקות, אלא שוק שמנהל את הכספים של כולנו. חייבים לשכלל את הגברת אמינות המידע, התחרות ההוגנת, הממשל התאגידי. אכיפה מנהלית, למרות שאין בה מאסר וקלון היא מרתיעה. פגיעה בכיס של יועץ השקעות (עד 10,000 שקל) ומנהל תיקים (עד 25,000 שקל) היא כואבת במיוחד כשאין ביטוח או שיפוי. גם הגבלת עיסוק היא מאוד אפקטיבית".

 

אלבק הציג את החידושים שמכילים גם את האיזונים והבלמים: עבירות מנהליות שמקבילות לפליליות בתחום; טריבונל מנהלי עצמאי למרות שהוא פועל במסגרת הרשות; ההליך שקוף ומבוקר; אכיפה גם נגד גופים שאינם בעלי רשיון; ביקורת שיפוטית מובנית - זכות ערעור לבית המשפט הכלכלי.

 

שיקול הדעת מעתה הוא לראש רשות ני"ע. כגוף החוקר יהיו לו מעתה שלוש אפשרויות - להחליט על חקירה פלילית, על בירור מנהלי, או לא לעשות כלום. פרקליט המחוז שמקבל את תיק החקירה יכול להגיע להסדר עם החשוד בכל שלב, לפני הגשת כתב האישום, לפני הכרעת הדין.

 

עו"ד וול הגדיר את החוק כ"מהלך תקדימי, סנונית ראשונה שתמצא מקומה בכל רשות שמכבדת את עצמה. החידוש המשמעותי הוא סנקציות לא קלות על הפרות שנעדרות יסוד נפשי".

 

עו"ד רובי בכר סיפר על כנס של רשות הגבלים עסקיים שנערך אתמול ובו הביע היועץ המשפטי של הרשות עו"ד בעז גול כמיהה דומה להרחבת סמכות האכיפה המנהלית. "הרשות חשה שהשוט והאיום הפליליים נשמטו מידיה בגלל סלחנות בתי המשפט. בגלל ההליכים המסורבלים שהובילו לתת אכיפה פלילית. צריך להיזהר במהלך הזה שבו רשות חוקרת הופכת לרשות תובעת ועכשיו גם לרשות בעלת סמכות שיפוטית", הוא אמר. עו"ד וול הוסיף: "אני מצפה לאיזון בין אכיפה אפקטיבית לבין זכויות המבוקרים והמפרים. מקווה שתקלות בתום לב לא היוו בסיס לאכיפה מנהלית, מקווה שתישמר הפרדה בין הרשות לבין הטריבונל, מקווה שהאכיפה לא תיצור נורמות חדשות ושסרגל הציפיות בפני מה עומדים יהיה ברור". והוא סיכם: "הכללים משתנים, מה שהיה הוא לא מה שיהיה, ישנם בשוק הרב חברות שמתקשות לעמוד בעלויות ה'קומפליינס' (העמידה בדרישות הרגולציה החדשה) וצריכות לחשוב פעמיים אם שוק ההון הוא המקום המתאים עבורן".

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x