$
בארץ

בלעדי ל"כלכליסט": נתניהו ויתר, הארנונה תתייקר

במסגרת המגעים למניעת השביתה במשק נתנה הממשלה אור ירוק לרשויות המקומיות לייקור הארנונה בשיעור גבוה יותר מהמתוכנן. חשבון הארנונה יעלה בכ־2% ב־2011 והרשויות ירוויחו עוד 50 מיליון שקל בשנה

נעמה סיקולר 07:0405.01.11

למי ששמח לשמוע בתחילת השבוע כי השביתה ברשויות המקומיות בוטלה ברגע האחרון כדאי יהיה לבדוק את חשבון הארנונה הקרוב - כי שם יופיע מחיר השקט שהושג. ל"כלכליסט" נודע כי במסגרת ההבנות בין הממשלה לבין הרשויות המקומיות על ביטול כוונת הרשויות לפתוח בשביתה כללית במשק נקבע כי הרשויות יוכלו לייקר את הארנונה, מה שיתבטא בעשרות שקלים בחשבון השנתי של תושבים ובתי עסק.

 

סעיף הארנונה בהסכמות שמאחורי ביטול השביתה לא נחשף עד כה, ומה שגילו הצדדים היה תוספת של 850 מיליון שקל למענקי האיזון לרשויות, תוספת של 50 מיליון שקל למענקי הפיתוח ובחינה מחודשת של העלאת תעריפי המים. הרווח לרשויות מהעלאת הארנונה במסגרת ההבנות נאמד בכ־50 מיליון שקל נוספים בשנה.

 

 

הארנונה מתייקרת מדי שנה לפי מנגנון אוטומטי שנקבע על ידי הממשלה. שיעור ייקור הארנונה מושפע משיעור עליית מדד המחירים לצרכן ווהגידול הנומינלי בשכר הממוצע בשירות הציבורי. מההעלאה המתקבלת מורידים, לפי המנגנון, 20% מה שממתן את ההתייקרות של הארנונה. אותם 20% מכונים "מענק התייעלות", והפחתתם נועדה לעודד את הרשויות המקומיות להתייעל ולחסוך בהוצאותיהם.

 

מנגנון זה של הפחתת 20% מהייקור צפוי להתבטל לפי ההסכמות על רקע איומי השביתה. לפי הערכות, צפויה היתה הארנונה לשנת 2011 להתייקר בשיעור של 1.4%, אך ביטול מנגנון מענק ההתייעלות יעלה את שיעור ייקור הארנונה ל־1.75%.

 

היקף גביית הארנונה השנתי של הרשויות המקומיות עמד על 14 מיליארד שקל ב־2009. ייקור לפי המנגנון הקיים היה מעלה את הארנונה לרשויות בכ־196 מיליון שקל. ייקור לפי המתווה החדש יעלה את היקף גביית הארנונה ב־245 מיליון שקל. כאמור, מדובר בתוספת של 50 מיליון שקל לתקציבי הרשויות המקומיות.

 

בהסכם שנחתם ביום ראשון לפנות בוקר לקחו חלק ראש הממשלה בנימין נתניהו, שר האוצר יובל שטייניץ ונציג הרשויות שלמה בוחבוט. בהסכם נקבע כי ועדה מיוחדת תבחן תוך 45 יום את נושא ייקור הארנונה, לצד ייקור המים, ולפי מסקנותיה יפעלו הצדדים.

 

אף שאת רעיון ייקור הארנונה הוביל ראש הממשלה, באוצר מתכוונים לתמוך בו - מה שסולל את הדרך לייקור.

 

את המחיר ישלמו לא רק משקי הבית, אלא גם בתי עסק. שרגא ברוש, נשיא התאחדות התעשיינים, אמר אתמול כי "אני קשוב למצבן של הרשויות אך אני לא סבור שהציבור הוא זה שצריך לשלם את המחיר של ההסכם. אין שום היגיון להמשיך ולהכביד לא על התושבים ולא על התעשייה".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x