$
דעות

התודות לברונפמן

ברונפמן החליט שלא לממש את האופציה לרכישת 25% מדיסקונט והמדינה הרוויחה חצי מיליארד שקל

תומר זלצר 12:2228.10.10

במשרד האוצר הרימו אתמול כוסית. שר האוצר יובל שטייניץ והחשב הכללי שוקי אורן השלימו את המשימה שעליה התחייבו בתחילת השנה: למכור את מניות בנק דיסקונט שבידי המדינה. תוך עשרה חודשים מכר האוצר 25% מדיסקונט בתמורה ל־1.8 מיליארד שקל.

 

אחד המשתתפים בטקס הרמת הכוסית היה מתיו ברונפמן, נציג קבוצת ברונפמן־שראן שרכשה ב־2005 את גרעין השליטה בדיסקונט (26% מהמניות) בתמורה ל־1.3 מיליארד שקל. בסוף 2008, בשיא המשבר הכלכלי, החליטו הברונפמנים שלא לממש את האופציה לרכישת מניות המדינה בתמורה לסכום דומה. בדיעבד, המדינה הרוויחה מההחלטה הזו כחצי מיליארד שקל.

 

ברונפמן, אורן ושטייניץ אתמול בטקס האוצר. הכל עניין של טיימינג ברונפמן, אורן ושטייניץ אתמול בטקס האוצר. הכל עניין של טיימינג

 

על הכוונת: אחזקות המדינה בלאומי

 

כעת יתפנה אורן למכירת האחזקה האחרונה של המדינה מימי משבר מניות הבנקים בשנות השמונים: בנק לאומי, שבו מחזיקה המדינה ב־11.5%. גם מהמכירה הזו עתידה המדינה לגרוף סכום משמעותי - כ־2.5 מיליארד שקל.

 

בראייה לאחור, במקרה של לאומי המדינה פספסה הזדמנות לרכוש בזול מניות של הבנק במהלך המחצית הראשונה של 2009 - חבילת מניות ששווייה זינק מאז בכמיליארד שקל. במאי וביוני 2009 קיימו קרנות סרברוס וגבריאל מכרזים למכירת אחזקתן בלאומי (כ־10%) לאחר שנקלעו לקשיים עקב חשיפתן להונאת ברני מאדוף. דוד עזריאלי ודויטשה בנק רכשו כל אחד כמחצית מאחזקות הקרנות בתמורה לכ־1.4 מיליארד שקל.

 

המדינה, מיותר לציין, אפילו לא חשבה לרכוש בחזרה את המניות שמכרה לסרברוס גבריאל ב־2005. בינתיים, זינקה מניית לאומי ושווי המניות שמכרו הקרנות זינק לכ־2.4 מיליארד שקל. אם האוצר היה יוצא מהשבלוניות שלו ורוכש את אחזקות הקרנות, הוא היה מביע ביטחון בסקטור הבנקאות בשיא המיתון ובמקביל גם חוזר לאחזקה של כ־20% שמאפשרת את מכירת גרעין השליטה. גם רווח עתידי של כמיליארד שקל ממכירת המניות לא היה מזיק לקופת האוצר.

 

האומ"ץ לחפש כותרות

 

אחד הסיפורים המסוקרים ביותר בעיתונות הכלכלית ב־2010 היה ההתמודדות על תפקיד יו"ר דירקטוריון בנק לאומי. גם שתי העמותות הציבוריות אומ"ץ בראשות אריה אבנרי והתנועה למען איכות השלטון בראשות עו"ד אליעד שרגא ניסו להיכנס לסדר היום הציבורי. תחילה הם הוציאו הודעות לעיתונות, ולאחר שאלה לא זכו לסיקור משמעותי התבצעו פניות לבג"ץ, למשל בנוגע למועמדותה של המנכ"לית גליה מאור לתפקיד היו"ר.

 

המירוץ לדירקטוריון לאומי הסתיים ביולי, והנה שלשום שיגרה אומ"ץ הודעת דוא"ל לכתבים הכלכליים שאליה צורף מכתב ששלח היו"ר אבנרי לידי הממונה על שוק ההון והביטוח פרופ' עודד שריג. הנושא: "ניגוד עניינים של יו"ר בנק לאומי דוד ברודט". הטיעון: "ברודט כיהן כחבר בכמה דירקטוריונים של חברות בבעלות האחים עופר, ובהן החברה לישראל. האחים עופר נהנים מאשראים מבנק לאומי, כשמדובר במובהק בכספי ציבור". הדרישה: "לנקוט צעדים כדי להבטיח את כספי הציבור".

 

פרט לכך שאומ"ץ פנתה הפעם לרגולטור הלא־רלבנטי ושהיא אפילו לא טורחת להסביר בטיעונים רציניים את הפופוליזם שביסוד טענותיה, קשה להשתחרר מהתחושה שבעוד שהחזון של התנועה מוגדר כ"מאבק ללא פשרות נגד השחיתות הציבורית", הרי שהמטרה האמיתית שלה היא לקבל כמה שיותר כותרות. גם 200 מילה מתקבלות בברכה. המשימה הושלמה.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x