$
מוסף 28.10.10

לצייר את הדרך אל החופש

מאייר בריטי ומהגרת אוקראינית שנפגשו בארצות הברית יצאו למסע משותף, שנועד להזהיר את צעירי מזרח אירופה מהקלות שבה הגירת עבודה יכולה להיהפך לעבדות. זה נגמר בחוברת קומיקס מצמררת, שחושפת את זוועות הסחר בבני אדם

גליה שילה סום 10:1828.10.10

נסו לדמיין את הסיפור הבא כקומיקס: לאבא של לרה לא היה עניין בתינוקת שנולדה לו, ואמה הצוענייה החליטה להיפטר ממנה. היא חתכה את רגלה והשאירה אותה בפח אשפה, שתדמם למוות. עובר אורח שמע את הצרחות, מצא את התינוקת ומסר אותה לבית יתומים. לרה גדלה שם, ומגיל צעיר נאנסה שוב ושוב. בגיל 13 עזבה את המוסד, מצאה את אמה, ולמרות הכל הן התפייסו. האם שלחה את לרה למכור מקלות פרג, ובגיל 16 היא נעצרה ונאסרה לארבע שנים. בכלא למדה לתפור, ואחרי השחרור הציעו לה לנסוע מאוקראינה למוסקבה, לעבוד שם. כשהגיעה, נכלאה במתפרה ועבדה יום ולילה ללא שכר. היא שוחררה רק לאחר שאחת הפועלות הצליחה לברוח ופנתה למשטרה. היום לרה עובדת כצלמת חתונות, אוהבת את החיים החדשים שלה, אבל לפעמים מתגעגעת לבית הכלא. שם, היא אומרת, טיפלו בה והיו לה חברים.

 

המאייר דן ארצ'ר. "אי הצדק שיגע אותי, הייתי חייב לצייר את זה" המאייר דן ארצ'ר. "אי הצדק שיגע אותי, הייתי חייב לצייר את זה"

 

הסיפור של לרה הוא אחד משבעת הסיפורים ב"Borderland", רומן גרפי שהתפרסם לאחרונה בארצות הברית ובאוקראינה ומגולל את קורותיהם של נשים וגברים שסבלו מעבדות, ניצול וסחר בבני אדם. וזה הסיפור שנגע ביותר ללבה של אולגה טורסובה, שחיברה את הספר עם דן ארצ'ר. היא אוקראינית שחיה בארצות הברית כבר 12 שנה, ושנתקלה שם בעדויות קשות מהמולדת. "אחרי כמה שנים שלא ביקרתי שם, התחלתי לשמוע עוד ועוד סיפורים על מקרים של סחר בבני אדם", היא מספרת ל"מוסף כלכליסט". "לא הבנתי למה אנשים לא יודעים על זה מחוץ לאוקראינה".

 

טרוסובה החליטה לחקור את הנושא, קיבלה מלגה מאוניברסיטת סטנפורד ויצאה לעשרה חודשים באוקראינה, שם עבדה עם עמותות שיקום, נפגשה עם קורבנות, שמעה את הסיפור שלהם, וראתה את עבודות האמנות שיצרו בטיפול. "התמונות האלה נחרתו לי בראש", היא אומרת, "וכמה מהן מוצגות בספר".

 

  • סיפורה של צעירה מקייב שנסעה לעבוד בקטיפת תותים בפולין, איור:  דן ארצ'ר
    סיפורה של צעירה מקייב שנסעה לעבוד בקטיפת תותים בפולין
    |
    איור: דן ארצ'ר
  • סיפורה של סבטלנה, נערה צעירה שהשכן שלה מכר אותה לסרסורים, איור:  דן ארצ'ר
    סיפורה של סבטלנה, נערה צעירה שהשכן שלה מכר אותה לסרסורים
    |
    איור: דן ארצ'ר
  • סיפורם של 500 אוקראינים שקטפו תפוחי אדמה ברוסיה, איור:  דן ארצ'ר
    סיפורם של 500 אוקראינים שקטפו תפוחי אדמה ברוסיה
    |
    איור: דן ארצ'ר
  • סיפורה של אניה, אם חד הורית, שנסע לפולין, עבדה במאפייה בתנאים קשים, איור:  דן ארצ'ר
    סיפורה של אניה, אם חד הורית, שנסע לפולין, עבדה במאפייה בתנאים קשים
    |
    איור: דן ארצ'ר
  • סיפורה של לרה שאמה חתכה לה את הרגליים שתדמם למוות, איור:  דן ארצ'ר
    סיפורה של לרה שאמה חתכה לה את הרגליים שתדמם למוות
    |
    איור: דן ארצ'ר
  • המשך הסיפור של לרה, איור:  דן ארצ'ר
    המשך הסיפור של לרה
    |
    איור: דן ארצ'ר

 

כשחזרה לארצות הברית, חיפשה דרך להשיג חשיפה מקסימלית לחומרים הקשים האלה. "אנשים מהגרים מאוקראינה כדי לעבוד, עוברים חוויות קשות, וכשהם חוזרים הם לא מדברים על זה, מפחד ובושה. אנשים רבים לא מודעים לסכנות הטמונות במעבר למדינה חדשה". לפיכך, קהל היעד הוגדר כצעירים, אותם עובדים לעתיד שאינם מודעים לסכנות, וטרוסובה בחרה ברומן גרפי כדרך להגיע אל הצעירים האלה. "רציתי קמפיין שאי אפשר להתעלם ממנו", היא מסבירה. "הבנתי שזו הזדמנות לתת לנפגעים לספר את הסיפור שלהם, ושאם נעשה משהו כזה אנשים ישימו לב".

 

היא חיפשה מאייר והגיעה לארצ'ר, בריטי שחי בקליפורניה. "כשאתה מדבר על נושא משמעותי באמצעות ציורים, אנשים פתוחים יותר לשמוע", מנסה ארצ'ר להסביר את כוחו של הקומיקס החברתי והפוליטי, ז'אנר שבו הוא עוסק בשנים האחרונות. כשהוא רוצה למחות על משהו, הוא מסביר, הוא מצייר את זה. זה התחיל ב־2005-2004, כשישב בחבר מושבעים אנגלי במשפט שוד, תקיפה ואיום ברצח. "הנאשם היה שחור, המושבעים היו כולם לבנים. לא היה לו סיכוי", משחזר ארצ'ר. "אני הייתי היחיד שחשב שצריך לזכות אותו, אבל השאר היו בטוחים שהוא אשם וממש מתחילת הדיונים כל מה שהם רצו זה להרשיע, ושהמשפט יסתיים כבר. זה שיגע אותי, והייתי חייב לצייר את זה".

 

עכשיו, ב"Borderland", ארצ'ר מצייר כדי להזהיר. במקביל להפצת הספר בארצות הברית, הוא מחולק ביותר ממאה בתי ספר ומרכזי נוער באוקראינה. "מטרתנו היא לעזור למהגרים, או לאנשים שחושבים על הגירה, לצפות את הסיכונים הטמונים בה", כותבים ארצ'ר וטרוסובה. על פי הספר, בעולם חיים כיום 12.3 מיליון ילדים ובוגרים שעובדים בעבודות כפייה, רובם הגדול מהגרים. לצד הנתונים מופיעה רשימת ארגוני תמיכה. מבחינת ארצ'ר וטרוסובה, בעצמם שתי דוגמאות להגירה מוצלחת, מדובר ביד מושטת לעזרה למי שחוויית ההגירה שלו אחרת לגמרי.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x