$
איכות סביבה

בלעדי ל"כלכליסט" - מביוב לאנרגיה: השפכים של גוש דן ישמשו לייצור חשמל

על פי תוכנית של האיגוד, בשנים הקרובות יוקמו שש תחנות כוח שיפעלו על בסיס ביו־גז ויאפשרו הפקת גז מבוצה. נוסף על כך יקים האיגוד תחנת כוח סולארית. התחנות שיוקמו בעלות של כ־400 מיליון שקל ישמשו לתפעול חלק מהמתקנים של האיגוד

ליאור גוטמן 07:0712.10.10

לא רק ביוב: איגוד השפכים של גוש דן, האחראי לטיפול בשפכים של עשרות רשויות מקומיות באזור המרכז, יקים עד 2013 שבע תחנות כוח בהספק כולל של כ־18 מגה־ואט - כך נודע ל"כלכליסט". על פי תוכנית חדשה שהכין האיגוד, אחת מהתחנות שיוקמו תהיה תחנה סולארית, ואילו שש התחנות האחרות יופעלו על בסיס ביו־גז, שימוש בבוצה המתקבלת מן השפכים לצורך ייצור גז שיאפשר הפקה של חשמל.

 

עלות התוכנית החדשה נאמדת בכ־400 מיליון שקל. מתוך סכום זה, כ־160 מיליון שקל ישמשו להקמת תחנת הכוח הסולארית, והיתר להקמת תחנות הכוח הפועלות על בסיס ביו־גז. התחנה הסולארית צפויה להפיק חשמל בהיקף של כ־10 מגה־ואט, ואילו כל אחת מתחנות הביו־גז יפיקו כ־1.25 מגה־ואט.

 

התוכנית להקמת תחנות הכוח שאותה יזם יו"ר דירקטוריון האיגוד ארנון גלעדי, החלה לקרום עור וגידים לפני חצי שנה: לאיגוד היה הסכם לקבלת חשמל מחברת דוראד המקימה תחנת כוח פרטית בדרום הארץ, אולם לאור עיכובים בהקמת התחנה החליטו אנשיו שלא להסתמך על דוראד ולייצר חשמל באופן עצמאי. כיום צורכים מתקני האיגוד קרוב ל־40 מגה־ואט של חשמל, אולם עם השלמת התוכנית להקמת תחנות הכוח החדשות תעמוד לרשות האיגוד כמחצית מתצרוכת החשמל הנדרשת.

 

לדברי מנכ"ל החברה מרק אוקון, התחנה הסולארית שתוקם על ידי האיגוד תפעל באחד משטחיו, מהלך שצפוי לחסוך את עלויות הקרקע ואת תשלום הארנונה. האיגוד צפוי לממן 20% מעלות הקמת המתקן, ובימים הקרובים יתברר האם שאר הכסף יגיע ממשקיע חיצוני או מעיריית ראשון לציון, שעשויה ליהנות מהמיזם. על פי ההערכות, התחנה הסולארית תחל לייצר חשמל עד סוף 2012. לצורך הקמת הפרויקט כבר ביצע האיגוד סקר סביבתי מקיף, ועד סוף החודש הוא צפוי להגיש בקשה לייצור חשמל לידי רשות החשמל.

 

תחנות הכוח הפועלות על בסיס ביו־גז יוקמו כחלק מפרויקט כולל של האיגוד להולכת בוצה שמקורה בשפכים למתקני האיגוד. אוקון מסביר כי מדי שנה מטפל האיגוד בבוצה בהיקף של 350 מיליון טונות בשנה. הבוצה צפויה לזרום לבריכות ענק, שבהן תעבור הליך ביולוגי שישחרר ממנה גז לצורך הפעלת תחנות הכוח. התהליך מוכר בארץ ומודל דומה שלו קיים במכון הטיהור בירושלים.

 

בשלב זה, כבר פרסם האיגוד מכרזים לצורך הקמת תחנות הכוח החדשות שיפעלו על בסיס ביו־גז. אל שלב המכרז המקדים (PQ) בפרויקט צפויות לגשת החברות הקבלניות ההנדסיות הגדולות במשק, כגון: שפיר הנדסה, שיכון ובינוי וסולל בונה.

 

האיגוד הנושא את השם איגודן מטפל בשפכים של כ־2.5 מיליון תושבים מפתח תקווה בצפון ועד רחובות בדרום.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x