$
בארץ

למען התחרות: ענף הספנות יוכפף לחוק ההגבלים

לראשונה, ענפי הספנות והחקלאות יוכפפו תחת החוק להגבלים עסקיים. המשמעות: לחברות הספנות, בעיקר לחברת צים שבשליטת סמי ועידן עופר, יהיה אסור לתאם מחירים ותדירויות הפלגה. הלוביסטים של החברה לישראל כבר מתכוננים לקרב

נעמה סיקולר ותומר אביטל 07:1204.08.10

ענף הספנות וענף החקלאות יוכפפו לראשונה לחוק ההגבלים העסקיים, כך עולה מתיקון לחוק במסגרת חוק ההסדרים שמטרתו הגברת התחרות. חוק ההסדרים עומד לבטל פטור שניתן לשני הענפים מתחולת האיסור בדבר התקשרות בהסדר כובל - הסדר שמטרתו לתאם מחירים ושירותים ואשר בדרך כלל גם מפחית את התחרות.

 

הנפגעת העיקרית מהמהלך צפויה להיות צים, חברת הספנות שבשליטת החברה לישראל של סמי ועידן עופר. משרד הלובינג שמייצג את החברה לישראל, גלעד יחסי ממשל ולובינג, כבר החל בשיחות עם גורמים שונים בניסיון להגיע להבנות סביב חלופות להסרת הפטור. לטענת החברה לישראל, המהלך צפוי לטענתם לפגוע בכל ענף הספנות, ולא רק בצים. גורמים במשרד האוצר אישרו כי לאחרונה התקבלו פניות מצד נציגים של צים כדי לדון בהסרת הסעיף מחוק ההסדרים.

 

ענף הספנות וענף החקלאות נהנים מפטור היסטורי שמאפשר להם לעבוד ברמת תחרותיות פחותה ביחס לענפים אחרים במשק ולתאם ביניהם מהלכים שונים בשווקים הרלבנטיים בלי שהדבר ייחשב עבירה על החוק. רשות ההגבלים ואגף התקציבים באוצר מבקשים להסיר את הפטור הזה, ובכך להביא להפחתת התשלומים המשולמים כיום בגין שירותי תובלה ימית.

 

השינוי הוא חלק ממגמה של השנים האחרונות של צמצום פטורים ותיקים מתחולת חוק ההגבלים העסקיים. ביטול פטור דומה נכנס לתוקף בשנה שעברה ביחס לתחרות בין מובילים אוויריים. ביטול הפטור אפשר לממונה על הגבלים עסקיים רונית קן לבטל בשנה שעברה הסכמי "קוד שייר" של אל על עם חברות זרות, בטענה לפגיעה בתחרות.

 

ברשות ההגבלים מנסים כעת למנוע שיתופי פעולה דומים בענף ההובלה הימית, שבמסגרתם חברות הספנות חותמות על הסכם להעברת מטעניה של חברה אחת על אוניות החברה האחרת. כמו כן מבקשים ברשות לצמצם את התיאומים בין חברות הספנות בקווי תובלה שונים בכל הנוגע למחירים, לוחות זמנים ותדירויות הפלגה. על פי הערכות משרד התחבורה, הפדיון של ענף הספנות בישראל נאמד ב־10 מיליארד שקל בשנה, והגברת התחרות בענף צפויה לגרום להפחתת התשלומים שבהם יישאו יצואנים ויבואנים ישראלים בגין שירותי ההובלה ולשירות טוב יותר ללקוחות.

 

בענף החקלאות ניתן היום פטור גורף מהוראות חוק ההגבלים בכל הנוגע להסדרים כובלים הנוגעים לגידול ושיווק של תוצרת חקלאית. לדעת רשות ההגבלים, הפטור החל על משווקים סיטונאים עלול לגרום במקרים מסוימים גם לכך שהרשתות הקמעונאיות ישתמשו בו, ומכאן הצורך בביטולו. לדעת הרשות, הפטור מוביל להרעה ברווחת הצרכנים שנדרשים לשלם מחירים גבוהים על תוצרת חקלאית ובמקביל גם לפגיעה בחקלאים שמקבלים מחיר נמוך יותר. סעיף החוק צפוי להגיע לוועדת הכספים עם תום הפגרה, שם גם צפוי המאבק האמיתי. מצים נמסר בתגובה כי החברה לומדת את משמעות הסעיף בחוק ההסדרים.

 

הפסדי עתק לכיל

 

חברת הדשנים של החברה לישראל שבשליטת האחים עופר, כיל, צפויה להיפגע אף היא מביטול הטבות מס כחלק מתיקון לחוק לעידוד השקעות הון בחוק ההסדרים. התיקון המוצע קובע כי חברות ממשלתיות וחברות שמשתמשות באוצרות טבע לא יוכלו לקבל הטבות מס כך ששיעורי המס שלהן יעלו מ־17.5% ל־25% - תשלום מס החברות הרגיל.

 

המשמעות לכיל היא אובדן הטבות מס במאות מיליוני שקלים בשנה. כיל כבר החלה בהיערכות לקרב בכנסת על ביטול הגזירה וגייסה למאבק ראשי רשויות בנגב שטוענים כי המהלך יגרום לחברה לפטר אלפי עובדים.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x