$
בארץ

רשות החשמל הגדילה ב־240% את המכסה למתקנים סולאריים

לצד אישור המכסה החדשה, שהועלתה ל־120 מגה־ואט, הפחיתה רשות החשמל את התעריף ליצרני החשמל הפרטיים ב־25%, מ־2.04 שקלים לקוט"ש ל־1.51 שקלים לקוט"ש. בחברות הסולאריות בירכו על המכסה החדשה, אך הביעו אכזבה מהורדת התעריף

רויטל חובל 07:5628.07.10

בשורות טובות לענף הסולארי. בתום דיון ממושך של כעשר שעות אישרה שלשום מליאת רשות החשמל מכסה נוספת של 120 מגה־ואט שתאפשר את המשך התקנת מתקנים סולאריים קטנים בהיקף של עד 50 קילו־ואט על גגות. עם זאת, התמריץ הכלכלי שחברת החשמל משלמת ליצרני החשמל הסולאריים ירד ב־25%, מ־2.04 שקלים לקוט"ש ל־1.51 שקלים לקוט"ש. למרות הורדת התעריף, החברות הסולאריות קיבלו את הבשורה בשמחה, לאחר שמונה חודשים של קיפאון מוחלט בשוק.

 

באחרונה הופעלו לחצים כבדים על רשות החשמל כדי שתפעל להנעת השוק מחדש על ידי פרסום התעריף, לאחר שהועלה חשש מצד החברות לפיטורי עובדים בתקופת החגים. ההסדרה החדשה, שבאה בהמשך למכסה שמוצתה בדצמבר האחרון, תיכנס לתוקף ב־1 בספטמבר, ומלבד התעריפים החדשים שיירדו בהדרגה מדי שנה בשיעור של 7% יש בה עוד שני שינויים עיקריים: המגזר הפרטי יוכל להקים מתקנים קטנים בהיקף של עד 15 קילו־ואט על גגות ללא הגבלת מכסה, והרשויות המקומיות יוכלו להתחרות על מקום במכסה על אף החובה להתקשר עם גורמים במכרז ובכך להגדיל את השימוש בגגות של מבני ציבור ברשויות המקומיות.

 

 

חסם ביורוקרטי

 

עם זאת, כיוון שהמכסה של המגזר הפרטי לא מוצתה, ורק כ־2 מגה־ואט מתוך 15 נוצלו, יצרנים פרטיים עדיין יוכלו ליהנות מהתעריף הגבוה של 2.04 שקלים לקוט"ש. לאחר מיצוי מכסה זו, המגזר הפרטי ייהנה מתעריף של 1.67 שקלים לקוט"ש. מנהל תחום ההסדרה ברשות החשמל, עודד אגמון, אמר ל"כלכליסט" כי "לאחרונה ישנה התעוררות מצד המגזר הביתי. החסם כיום בקרב המגזר הפרטי הוא לא חסם תעריפי, אלא חסם ביורוקרטי. הצענו למינהל התכנון לבטל את הדרישה להיתר בנייה במקרה של מתקן שמספק 4 קילו־ואט בלבד. לא נענינו. אם ישראל רוצה להגיע לפריצת הדרך כפי שעשתה בדודי השמש, יש צורך במתן הקלות וצמצום הביורוקרטיה".

 

ברשות החשמל שקלו לעודד את המגזר הפרטי להצטרף להסדרה במסגרת קמפיין הסברה, אולם רעיון זה נגנז. הרשות טוענת שאין לה תקציבים לקמפיינים ושעדיף להשקיע תקציבים מסוג זה בהסברה על התייעלות אנרגטית. אגמון אמר ל"כלכליסט" כי זהו תפקידה של היזמות הפרטית.

 

היצרנים מאוכזבים מהתעריף

 

בחודשים האחרונים צברו החברות הסולאריות הזמנות וחתמו על עסקאות לשכירת גגות. למרות השמחה על "הפשרת" הענף, בחברות הביעו אכזבה נוכח הירידה בתעריף. ברשות החשמל מסבירים כי הסבסוד הופחת בעקבות הוזלה בעלויות הציוד וההקמה של מתקנים סולאריים בהמשך למגמה העולמית.

 

לדבריהם, התעריף הראשוני בשיעור של 1.97 שקלים לקוט"ש נקבע על בסיס מחיר ציוד של מערכת בגובה של 1.6 מיליון שקל, אולם עתה מחירי המערכות ירדו לכמיליון שקל.

 

שר התשתיות עוזי לנדאו אמר כי "מדובר בצעד חיובי ראשון בכיוון יישום תוכנית משרד התשתיות לאנרגיות מתחדשות. ההסדרה מגשימה את מדיניותנו לאפשר הקמת מתקנים לייצור חשמל על גגות מוסדות חינוך ומבני ציבור. לשוק הפרטי והעסקי הקטן יש אופק כדי להמשיך לעבוד במסגרת חזון הגגות הירוקים".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x