$
משפט

גרגורי לרנר נשלח ל-10 שנות מאסר לאחר שגנב 62 מיליון שקל ממשקיעים

לפי גזר הדין, לרנר שכנע משקיעים יוצאי ברית המועצות לשעבר להשקיע כספים בחברה שלו, והציע להם ריביות גבוהות. בפועל, מלבד לקחת מהמשקיעים את הכסף, החברה לא עשתה דבר

איתי הר אור 11:3527.07.10

גרגורי לרנר נשלח שוב לכלא בגין הונאה, לאחר שבעשור האחרון הוא כבר נשלח פעמיים לתקופות מאסר של כמה שנים בגין עבירות הונאה. הפעם לרנר נשלח ל-10 שנות מאסר לאחר שהורשע בעבירות של גניבה בידי מורשה, הלבנת הון, קבלת דבר במרמה בנסיבות מחמירות ורישום כוזב במסמכי תאגיד בפרשת ענק

של הונאת משקיעים. לרנר הורשע במסגרת הסדר טיעון לאחר משא ומתן ארוך שנוהל בידי סנגוריו לבין הפרקליטות.

 

מלבד המאסר גזר שופט בית המשפט המחוזי חאלד כבוב גזר על לרנר קנס כספי בסך 150 אלף שקל ופיצויים למתלוננים בשיעור של 40% מגובה הסכומים שנגנבו מכל נפגע, ולא יותר מהמקסימום הקבוע בחוק (שעומד על 220,000 שקל), וזאת מבלי לפגוע בזכותם של הנפגעים לנקוט בכל הליך אזרחי מתאים לגביית מלוא הנזקים ממנו.

 

יחד עם לרנר נגזר דינו גם של אריה סמולניאניצקי, שהורשע בעבירות של סיוע לקבלת דבר במרמה בנסיבות מחמירות, סיוע לגניבה בידי מנהל ורישום כוזב במסמכי תאגיד והלבנת הון. סמולניאניצקי ירצה 4 שנות מאסר.

 

תחילת הפרשה במרץ 2006: למרות שהוטל עליו צו איסור יציאה מהארץ, נמלט לרנר בטיסה פרטית לקפריסין ולאחר מכן לפרגוואי שם פגש בסמולניאניצקי. השניים נעצרו כעבור מספר ימים וגורשו לישראל.

 

לפי כתב האישום, בין אוקטובר 2004 למרץ 2006, הציג עצמו לרנר, הידוע גם בשמו צבי בן-ארי כסוחר ובעל קשרים והתמחות בתחום הדלקים והסחר הבינלאומי. במציאות ובפועל היה לרנר הרוח החיה והדמות הדומיננטית בחברת רוסנפטגזאינווסט בע"מ, גם היא נאשמת בפרשה. לרנר הורשע כי גיבש עם אחרים תוכנית עבריינית לפיה זממו להוציא במרמה כספים מהציבור.

 

גזר הדין מתאר כיצד במועדים שונים במהלך התקופה הרלבנטית הציגו אנשים בניהולו ובהנחייתו של לרנר מצגים כוזבים לציבור משקיעים הנוגעים לתחום עיסוקו ומומחיותו ולתחום עיסוקה של החברה. במועדים שונים בתקופה הרלבנטית המשקיעים, רובם יוצאי בית המועצות לשעבר, ששמו מבטחם בלרנר, הונעו על ידי המצגים הכוזבים והשקיעו לא פחות מ-62 מיליון שקל בחברה, שנגנבו על ידי לרנר ושותפיו.

 

כדי להניע את הציבור להשקיע כספים בחברה הבטיח לרנר לציבור שישקיע את כספו, תשלומי ריבית גבוהים תמורת ההשקעה (למשל הציגו במרמה ריבית בסך 2% לחודש ולמי שימתין שנה 29% לשנה),

 

כמו כן הבטיח לרנר במרמה השבת הכסף בכל עת בתוספת ריבית צבורה או את הריבית הצבורה בלבד. אלא שבפועל לא ביצע לרנר עם האחרים כל פעילות עסקית ממשית, וכל פעילות החברה הסתכמה בגיוס כספים במרמה.

 

 

הסטוריה של הרשעות

 

ב-1997 הואשם לרנר בישראל בפרשיות שחיתות והלבנות כספים בשלושה בנקים רוסיים בסכום של כ-100 מיליון דולר. במאי 1998, לאחר שישב במעצר במשך כשנה, הודה לרנר, חתם על עסקת טיעון ונידון ל-6 שנות מאסר. לאחר שחרורו מהכלא בשנת 2003, הקים לרנר חברה לעסקאות נפט וגז עם רוסיה.

 

בסוף שנת 2006 הורשע לרנר, אף הפעם במסגרת עסקת טיעון, בעבירות של הלבנת הון, קבלת דבר במרמה וזיוף מסמכים לאחר שהונה אנשי עסקים והוציא מהם כספים במרמה כאשר הקים חברות בשווייץ ובלטביה בשמות זהים לאלה של חברות גז ונפט ידועות‏‏. לאחר ההרשעה לרנר ברח מהארץ, ובעקבות בקשת הסגרה נעצר בפרגוואי במרץ 2006 והוסגר לארץ. על מעשיו אלה נידון לרנר לשש שנות מאסר.

 

כאמור, לאחר שהוסגר מפרגוואי, הואשם לרנר גם בהונאת משקיעים קטנים ובגניבה של 62 מיליון שקל מ-2,500 משקיעים אותם גייס מפרסום בעיתונות הישראלית בשפה הרוסית. שנה לאחר מכן הוגש כתב אישום נגדו שבמסגרתו נגזר היום עונשו. ביוני 2009 בעקבות משא ומתן לעסקת טיעון הודה לרנר במיוחס לו, והבוקר ניתן גזר הדין.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x