$
בארץ

בלעדי ל"כלכליסט": נובל אנרג'י בחרה בנמל חיפה כנמל הבית לקידוחי תמר

לפי ההסכם תשלם נובל 30 מיליון שקל בשנתיים לנמל חיפה עבור אחסנת הציוד. מגעים בין הצדדים גם בנוגע לקידוחי לוויתן

ליאור גוטמן 06:5626.07.10

בסוף השבוע חתמה חברת נמל חיפה על חוזה לאחסנת ציוד ההולכה והקידוח עם חברת נובל אנרג'י, עבור קידוחי הגז הטבעי תמר - כך נודע ל"כלכליסט".

 

החוזה, שהיקפו נאמד ב־30 מיליון שקל לשנתיים, מעמיד לרשות נובל אנרג'י 30–40 דונמים בשטחי הנמל, שם יאופסנו צינורות ההולכה וחלק

מציוד האסדה שישמש להפקת הגז. נובל אנרג'י היא השותפה הבכירה מבין השותפות בקידוחי תמר עם שיעור אחזקות של 36%, והיא האחראית לביצוע הליכי הקידוח וההפקה בפועל. החוזה שנחתם בין הצדדים הוא לתקופה של 24 חודשים עם אופציית הארכה של 12 חודשים.

 

נובל אנרג'י ניהלה משא ומתן לאחסון ציוד הקידוח עם כמה גורמים, לרבות נמל אשדוד. לפני כשבוע פורסם בתקשורת על מגעים שהתנהלו בנושא מול מספנות ישראל, אולם לאור שטחי האחסון הגדולים שלהם נדרשת נובל אנרג'י הוחלט לבחור בנמל חיפה כמקום האחסון. לפי החוזה שנחתם בין הצדדים, התארגנות נובל אנרג'י תתבצע בנמל הקישון, שם הכינה הנהלת נמל חיפה שטחי אחסון ותפעול לוגיסטיים פתוחים ומקורים. נוסף על כך, במהלך הפקת הגז הטבעי תוכל נובל אנרג'י להתחבר לתשתיות הנמל שכוללות בין השאר דוברות להובלת הציוד מלב הים לחופי הנמל.

 

מנכ"ל נמל חיפה מנדי זלצמן אמר כי "מדובר בחוזה אסטרטגי שיתרום ליציבותה ולחוסנה של החברה, קביעה שמקבלת חיזוק לאור תמיכת יו"ר ועד העובדים מאיר תורג'מן ויו"ר דירקטוריון החברה בן־ציון סלמן במהלך".

 

רשות החברות הממשלתיות אמורה להנפיק 15% ממניות הנמל עד סוף 2010, וגורמים בשוק הספנות מעריכים שקביעת נמל חיפה כנמל הבית של קידוחי תמר תעלה את ערכו של הנכס לקראת ההנפקה. לפי הערכות, שוויו של הנמל נאמד ב־1.8–2 מיליארד שקל. ההסכם הנוכחי עשוי להוביל לחתימת הסכמים נוספים עם נובל עבור קידוחי לוויתן, שגודלם כפול מזה של תמר.

 

מגעים בין הצדדים בנושא זה מתקיימים בימים אלה ובמידה ויבשילו יהפוך נמל חיפה לנמל הבית הרשמי של כמעט כל קידוחי הגז מול חופי ישראל, לרבות הגז שמיועד ליצוא. עובדה זו תעניק לנמל ערך מוסף לקראת ההנפקה. נמל חיפה סיים את 2009 עם הכנסות של 669 מיליון שקל, ורווח נקי של 67 מיליון שקל.

 

קידוח תמר נחשב למאגר הגז הטבעי המוכח הגדול ביותר שהתגלה מול חופי ישראל. נפח המאגר נאמד ב־250 מיליארד מ"ק (BCM), כמות שאמורה לענות על צורכי האנרגיה של מדינת ישראל ב־20 השנים הקרובות.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x