$
דעות

דור שלישי לעסק

כל הילדים מוצלחים - אבל איך בוחרים מי יוביל את העסק?

דן הלמן 11:0609.06.10

חלומו של כל אב להושיב את בנו על ברכיו, לספר לו על עסקי המשפחה המשגשגים ולומר בגאווה: "בני, יום יבוא וכל זה יהיה שלך". זאת מתוך אמונה כי הבן יגדל בחממה המשפחתית בעלת ההון ויתמנה בבוא העת ליורשו הטבעי. כאשר המשפחה מורכבת ממספר בנים מוצלחים ושאפתנים, ענייני הירושה עלולים

להסתבך ולכן נשאלת השאלה, מדוע חברות תחת ניהול משפחתי הן רעיון טוב מלכתחילה? התשובות המקובלות הן כי חכמה עוברת בירושה, לעסק משפחתי מונחלים ערכי המשפחה וחברי המשפחה מחויבים לעסק לטווח ארוך. אך מה בדבר מקרים בהם המצב אינו כך והבן הביולוגי אינו המועמד המועדף להמשך ניהול עסקי המשפחה?

  

ביפן מצאו פתרון יצירתי לבעיה. במחקר שפורסם שם, בחנו המחברים את ביצועי חברות משפחתיות בהשוואה לביצועי חברות שאינן משפחתיות ביפן, וכן את ביצועי חברות משפחתיות תחת ניהולו של בן ביולוגי בהשוואה לביצועי חברות משפחתיות תחת ניהולו של בן מאומץ.

 

לוקחים את הטוב ביותר

 

העובדה המעניינת ביפן לגבי חברה משפחתית הינה שהבן הביולוגי הוא לא בהכרח היורש הטבעי של העסק. ביפן נהוג כי רק בן אחד יורש את הניהול. אולם, אם הבן הביולוגי אינו מבריק ומוכשר דיו לנהל את העסק, אזי המשפחה היפנית מאמצת באופן פורמלי בן בעל כישורים מתאימים יותר אשר הניהול יעבור לידיו.

 

תהליך האימוץ הפורמלי כולל שבועת אמונים וברב המקרים נישואים לבת המשפחה המאמצת. יתרה מכך, ישנו מנהג לחגוג את הולדת הבת עם אורז אדום לציון אפשרות האימוץ של בן / חתן למשפחה. יתרונות שיטת האימוץ המקובלת ביפן הן הבטחת המשכיות מוצלחת לעסק שכן, אף אם החוכמה והכישרון הניהולי אינם זורמים בד.נ.א המשפחתי, הבן המאומץ ימלא את תפקידו בהצלחה וכן, הבטחת מוטיבציית הבן הביולוגי לניהול מוצלח לנוכח איום להשתלטות עוינת מצד יריבו הפוטנציאלי.

 

מסקנות המחקר הראו, כי ביצועי חברות משפחתיות טובים יותר מביצועי חברות שאינן משפחתיות הן מבחינת רווחיות והן מבחינת שווי שוק. באשר להבדלי הניהול בין החברות המשפחתיות, נמצא כי חברות משפחתיות המנוהלות על ידי בן מאומץ מוכשר, מצליחות יותר מחברות משפחתיות בניהולו של הבן הביולוגי. הסיבות לכך הן מוטיבציה ויעילות מצד מנהלים מקצועיים אשר יכולים לרשת את הניהול וכן מאמצים מצד הבנים הביולוגיים אשר פועלים תחת האיום של בנים מאומצים הצפויים להחליפם.

 

שושלת קרסו?

 

סיבה נוספת לניהול עסק משפחתי על ידי בן מאומץ נעוצה בפתגם סיני עתיק הגורס כי "עושר לא יעבור לידי הדור השלישי במשפחה". המקבילה לפתגם בעברית: "דור ראשון מקים, שני מפתח ושלישי הורס". דוגמא ישראלית קלאסית לדיון זה הינה משפחת קרסו, מבעלי קבוצת קרסו העוסקת בנדל"ן ובעסקי הרכב (יבוא ומכירה של רנו וניסאן, מוסכים וחלקי חילוף). חיים קרסו, אשר עומד בראש חברת "בני משה קרסו" (דור שני למשפחה) אינו מצביע על יורש מקרב המשפחה. יתרה מזאת, אנשי אמונו בחברה דווקא מחוץ למעגל המשפחתי ומלווים אותו בעסקיו כבר עשרות שנים.

 

גישה זו, של הכנסת גורם חיצוני לעסק המשפחתי מקבלת משנה תוקף במקרה של חיכוכים משפחתיים. יתרה מזאת, אף אם ההדורים המשפחתיים מיושרים, רצוי להכניס גורם חיצוני בעל כישורים לעסק המשפחתי ולו בכדי שיהווה איום על הבן הביולוגי כי יירש את ניהול החברה. הדבר יביא לעלייה במוטיבציה של הבן הביולוגי, ליעילות תפעולית מצידו ולביצועים טובים יותר לחברה. כך ירגישו הן הבן והן הסביבה, כי יקבל לידיו את הניהול בבא העת בזכות ולא בחסד ויפעל בהתאם.

 

אחת הדרכים הטובות לבצע את העברת המקל מבני המשפה לאדם מוכשר ללא קירבת דם הינה באמצעות הנפקה לבורסה. באופן זה, ניתן להעביר את השליטה בחברה לידי המשקיעים, לרוב המוסדיים, וכך ההסתברות להנהלה מוכשרת בראש החברה עולה.

 

הכותב הוא מנכ"ל הלמן אלדובי קרנות נאמנות. נכתב בשיתוף סיוון רוזמן

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x