$
משפט

יום הקניין הרוחני הבינ"ל: ישראל מצטרפת לפרוטוקול מדריד

רשם הפטנטים: "החל מעוד חודש יתאפשר להגיש בישראל בקשות לפטנטים ב־80 מדינות בו־זמנית, ולחסוך כ־10 מיליון דולר בשנה"

צמרת פרנט 17:3027.04.10

"בחודש הבא תכריז ישראל על הצטרפותה הרשמית לפרוטוקול מדריד. במסגרת ההכרזה יגיע לישראל פרנסיס גרי, מנכ"ל WIPO, ארגון הקניין הרוחני הבינלאומי" - כך אמר ל"כלכליסט" ד"ר מאיר נועם, רשם הפטנטים, המדגמים וסימני המסחר במשרד המשפטים.

 

פרוטוקול מדריד מאפשר להגיש בקשה לרישום

סימן מסחר ביותר מ־80 מדינות באמצעות בקשה בינלאומית אחת בישראל, במקום הגשה נפרדת בכל מדינה ומדינה. המצב החדש יאפשר ניהול קל ויעיל יותר של סימני מסחר, דוגמת חידוש או שינוי בעלים. במשרד המשפטים מעריכים כי כניסת ישראל לפרוטוקול תחסוך לחברות ישראליות כ־10 מיליון דולר בשנה. ההצטרפות מתרחשת באיחור של כמעט שנתיים, בגלל עיכובים במערכת המקוונת לרישום סימני מסחר.

לדברי ד"ר נועם, לרגל יום הקניין הרוחני העולמי שחל אתמול, "החלטנו לשלוח אנשים לחטיבות ביניים, כדי שיעבירו הרצאות לתלמידים הצעירים. ישראל נמצאת בין 15 המדינות המובילות בעולם בהגשת בקשות בינלאומיות לפטנטים, וביחס לגודל האוכלוסייה אנחנו נמצאים במקום השישי בעולם".

 

לגייס 100 מדענים

 

באוקטובר האחרון הכיר ארגון WIPO בישראל כמרכז חיפוש והכרה בינלאומי לפטנטים. כבר אז הכריז נועם כי יש בכוונתו לגבות אגרה בשיעור של פחות ממחצית מזו הנהוגה בעולם, וכך להפוך את ישראל למרכז הזול בעולם לרישום פטנטים. "אנחנו נמצאים כעת בשלבי ההקמה של המרכז הבינלאומי", הוא אומר. "כדי שהוא יתחיל לפעול אנחנו צריכים לעמוד בתנאי הסף של הארגון העולמי - להיות מחוברים למאגרי מידע ולגייס לפחות 100 מדענים. אנחנו מתקרבים ל־90".

 

נועם סבור שמרכז בינלאומי לרישום פטנטים בישראל יסייע להתמודד עם תופעת בריחת המוחות. "אנחנו מאבדים רבים מהמדענים שלנו, ועכשיו קיבלנו מתנה מהאו"ם, שיכולה לאפשר לנו להעסיק מאות מדענים". "בעולם אין מספיק בוחני פטנטים", אומר נועם. "נכון לעכשיו ממתינים בעולם לבחינה 4.2 מיליון פטנטים, מתוכם כמיליון בקשות רק בארצות הברית. אם נשכיל לנצל את כוח האדם הטכנולוגי בישראל, נוכל לעבוד כקבלן משנה ולקבל לאישור בארץ בקשות שממתינות בחו"ל, שיכניסו גם לא מעט מטבע זר למדינה".

 

לצאת מהרשימה השחורה

 

נועם מגלה כי בשיחות שניהל עם גורמים בינלאומיים התקבלו כמה הצעות להעברת אישורי פטנטים לישראל: "החזון שלי הוא להתחיל להפעיל את המרכז הבינלאומי, ובתוך שנה־שנתיים להתחיל לקלוט בקשות עודפות מחו"ל, אבל לשם כך מדינת ישראל צריכה להיות שותפה בתקצוב כוח האדם".

 

שנה אחרי שנה מוצאת את עצמה ישראל נכללת ב"רשימה השחורה" של ארגון הסחר האמריקאי, כאחת המדינות שבהן רמת השמירה על קניין רוחני היא הנמוכה ביותר. השנה, מעריך עו"ד הווארד פולינר, ממונה בכיר בתחום הקניין הרוחני במחלקת ייעוץ וחקיקה במשרד המשפטים, המצב יהיה שונה.

 

"התדמית הלא טובה שלנו לא נובעת משיקולים אובייקטיביים, אלא משיקולים פוליטיים", אומר פולינר. "הרשימה השחורה של ארה"ב היא בסך הכל כלי למשא ומתן, כדי ללחוץ על מדינות לעשות שינויי חקיקה שמשרתים את האינטרסים הכלכליים של הממשל האמריקאי". לדבריו, "בנוגע להפרות בתחום התוכנות וקובצי המוזיקה הפיראטיים, המצב בישראל זהה לכל העולם. זו תופעה שאין לה פתרון קסם".

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x