$
סביבה

בנק ישראל: הטיפול בפסולת בישראל מפגר במידה ניכרת אחרי המדינות המפותחות

על פי נתוני בנק ישראל, כ-87% מהפסולת בארץ נשלחים להטמנה - לעומת כ-40% בממוצע באיחוד האירופי

רויטל חובל 12:1924.03.10

נתוני בנק ישראל המתייחסים לטיפול בפסולת בישראל לא מפתיעים. על פי הדוח, ישראל מפגרת במידה ניכרת אחרי המדינות המפותחות.

 

הטיפול בפסולת הוא אחד התחומים שבהם ישראל נמצאת הרחק מאחור בהשוואה בין-לאומית: כ-87% מהפסולת העירונית בישראל נשלחת להטמנה - פתרון בעייתי מבחינה

סביבתית ואף מבחינה כלכלית, זאת לעומת כ-40% בממוצע באיחוד האירופי, ואחוזים בודדים בלבד במדינות כבלגיה, דנמרק, הולנד ושוודיה.

 

הגידול בכמות הפסולת המיוצרת מדי שנה מביא לבעיות כלכליות וסביבתיות רבות. בשל הגידול, נדרשת הקצאת קרקע למטמנות, עלויות שינוע גדולות וישנן כמו כן השלכות סביבתיות אחרות של זיהום קרקע ומקורות מים, פליטת גזי חממה ובזבוז משאבים.

 

בבנק ישראל טוענים כי המדיניות המקובלת בישראל כיום מביאה דווקא לעלות גבוהה של המיחזור ולחוסר הכדאיות בה. הכוונה היא להיטל ההטמנה שנחשב נמוך בישראל.

 

בשנת 2007 נכנס לתוקף היטל הטמנה, שמטרתו לצמצם כמות הפסולת המוטמנת. ההיטל משולם על ידי הרשויות המקומיות עבור הטמנת פסולת עירונית, ועתיד להגיע ל-50 שקל לטון, שהם כ-12% מהעלות הממוצעת של פינוי פסולת ופחות מאחוז מסך הוצאותיהן של הרשויות המקומיות.

 

בניגוד לישראל שבו היטל ההטמנה עומד על 50 שקלים ועתיד לעלות אף ל-70 שקל, גובהו הממוצע של ההיטל באירופה עומד על כ-40 יורו לטון (נכון ל-2004), שהם כ-50% מהעלות הכוללת של הטיפול בפסולת. בבנק ישראל מציינים כי להיטל גבוה מאוד יכולה להיות השפעה על צמצום הפסולת המוטמנת והעדפת שיטות לטיפול בפסולת, כמו מיחזור.

 

המשרד להגנת הסביבה מקדם בימים אלה את חוק האריזות שיביא את החברות המייצרות אריזות לטפל באריזות ולדאוג למיחזורן. בחוק האריזות יוטמע עקרון אחריות היצרן, ההופך את היצרנים והיבואנים לאחראים לכמות הפסולת שהם מכניסים לשוק, וכן למיחזור אחוז מסוים ממנה. על פי תזכיר החוק שפורסם ב"כלכליסט", שיעור המיחזור צפוי לעמוד על 60% בשנת 2014.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x