$
בארץ

בלעדי ל"כלכליסט": אחרי 12 שנה של דיונים הושלמה הכנת חוק בנק ישראל

בעקבות הפרסום בדבר הסחבת שבה הוא נוהג, האיץ משרד האוצר את עבודת ההכנה של החוק. בימים הקרובים יוגש הנוסח הסופי לאישור ועדת הכספים ומליאת הכנסת. קידום חוק בנק ישראל החדש הוא תנאי של פישר להישארות לעוד כהונה

אמנון אטד 07:0103.02.10

הצוותים המשותפים של משרד האוצר ובנק ישראל הצליחו אתמול בערב (ג') לגשר על הפערים האחרונים שנותרו ביניהם והשלימו את הכנת הגרסה הסופית של הצעת חוק בנק ישראל, כך נודע ל"כלכליסט".

 

הצעת החוק הסופית תוגש לאישור הכנסת ככל הנראה כבר במהלך הימים הקרובים, שם היא תעבור

את אישור ועדת הכספים ומליאת הכנסת. משרד האוצר האיץ ביומיים האחרונים את הדיונים על הצעת החוק, זאת לאור הפרסום ב"כלכליסט" השבוע על הסחבת שנוהג בה שר האוצר יובל שטייניץ בהליך אישורה.

 

בינתיים הולך ומתהווה איום חדש על הליך אישורו של חוק בנק ישראל החדש בכנסת. כפי שנחשף ב"כלכליסט", ההסתדרות מתנגדת בחריפות לעובדה שמשרד האוצר ובנק ישראל החליטו על ענייני השכר בבנק ללא תיאום איתה. ההסתדרות דורשת לשתף אותה מיד במשא ומתן על סעיפי השכר הכלולים בחוק, ומאיימת שאם משרד האוצר לא יגיע איתה להבנות בנושא בתוך שבועיים, בכוונתה להכריז על סכסוך עבודה בבנק ישראל.

 

חוק בנק ישראל החדש אמור להחליף את החוק הקיים שנחקק בשנת 1954 ומאז כמעט לא הוכנסו בו שינויים. החוק החדש מקיף ומפורט הרבה יותר והוא כולל שורה ארוכה של שינויים מפליגים במבנה הבנק ובדרך תפקודו. העיקריים שבהם הם הפקעת הסמכות הבלעדית לקביעת גובה הריבית במשק מידיו של הנגיד והעברתה לוועדה מוניטרית בת שישה חברים, והקמת מועצה מינהלית בת שבעה חברים, חמישה מהם חיצוניים, שתתפקד בעצם כדירקטוריון הבנק. עוד סעיף חשוב בחוק החדש, והשנוי ביותר במחלוקת, קובע מנגנון מורכב לפיקוח על שכרם של עובדי הבנק, במקום הפיקוח הקיים כיום של הממונה על השכר באוצר.

 

הצעת החוק גובשה אחרי 12 שנות דיונים. היא התבססה על המלצות ועדה ציבורית בראשותו של השופט דב לוין. גרסתה הסופית התקבלה רק לאחר התערבותו האישית של ראש הממשלה בנימין נתניהו. לפני שבעה חודשים, ב־5 ביולי 2009, אושרה ההצעה ברוב עצום בממשלה. לפני כחודשיים וחצי, ב־15 בנובמבר 2009, היא אושרה גם על ידי ועדת השרים לחקיקה. אישורו הסופי של החוק בכנסת יאפשר לבנק ישראל להתנהל לפי חוק מודרני ומעודכן. לאישור החוק יש חשיבות נוספת, שכן הוא בעצם בגדר תנאי להסכמתו של הנגיד סטנלי פישר להישאר בתפקידו לעוד כהונה.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x