$
בארץ

תאגיד RAND: ישראל עלולה להגיע למצב בו היא לא תוכל לספק את צרכי האנרגיה שלה

התאגיד האמריקאי שכתב מחקר מקיף עבור קובעי המדיניות בישראל, טוען כי על ישראל לצמצם מיידית את הביקוש לחשמל, להמשיך ולפתח את הקמת צינור גז ארצי ולהשקיע בהקמת תחנות כוח נוספות

ליאור גוטמן 14:0220.12.09

אם ישראל לא תנקוט בכמה צעדים מיידיים, היא עלולה להגיע למצב שבו היא לא תוכל לספק את דרישות האנרגיה העתידיות שלה – זו אחת מהמסקנות העיקריות שעולות ממחקר שבוצע בחודשים האחרונים על ידי תאגיד המחקר הבינלאומי RAND CORPORATION. מדובר בתאגיד אמריקאי א-פוליטי וללא כוונת רווח שפועל

יותר מ-60 שנה לגיבוש אסטרטגיות פעולה ארוכות טווח בנושאי מדיניות ציבורית עבור מקבלי החלטות.

 

המחקר, שמפורסם היום תחת הכותרת "גז טבעי ועתיד האנרגיה בישראל", נפרש על פני יותר מ-400 עמודים, והוא הפרויקט הגדול הראשון שתאגיד RAND מבצע עבור קובעי המדיניות בישראל. עבור הכנת הפרויקט הוקמה ועדת היגוי מקומית שכללה נציגים ממשרדי התשתיות, האוצר, הפנים, הביטחון והגנת הסביבה.

  

מסקנות נוספות שעולות מהמחקר הן שעל ישראל לצמצם מיידית את הביקוש לחשמל, להמשיך ולפתח את הקמת צינור גז ארצי, להשקיע בהקמת תחנות כוח נוספות לרבות תחנות תרמו סולאריות ולפקח על המחירים הסיטונאיים והקמעונאיים של גז טבעי שמופק בישראל.

 

בנוסף, מומלץ להקים מאגר סולר שבו תשתמש המדינה בשעת חירום במקרה שאספקת הגז תנותק. יצוין שרשויות המדינה מקדמים הקמת מתקן גז נוזלי, שאמור לשמש כספק נוסף או כעתודות חירום אם אספקת הגז הטבעי תיפסק, אולם עורכי המחקר ממליצים שלא להתחיל בהקמת מסוף גז נוזלי עד שיובררו במדויק עתודת הגז הטבעי מאגרי הגז בקידוחי דלית ותמר שנתגלו מול חופי חדרה וחיפה.

 

תרחיש אימה - הפסקת אספקת הגז

  

לדברי עורכי המחקר, מטרת הניתוח והמסקנות שמוצגות בו הן לספק כלים אנליטיים לקובעי המדיניות בישראל כדי שיוכלו לשפר את אספקת הגז תוך עמידה ביעדי עלויות, עמידה ביעדי הגנת הסביבה וניצול טוב יותר של הקרקע, במיוחד כאשר העתיד הפוליטי והכלכלי באזור אינם וודאים.

 

חוקרי RAND חוללו מאות אלפי תרחישים עתידיים עד שנת 2030 כדי לבחון את החלופות הטובות ביותר למשק הישראלי. אחד התרחישים אף דימה הפסקה באספקת הגז הטבעי לישראל בשנת 2025 תוך ניתוח ההשלכות האפשריות על משק האנרגיה והחשמל המקומי.

 

נכון להיום, כ-40% מתחנות הכוח של חברת החשמל מוזנות בגז טבעי. המסקנה שעולה היא שישראל תשתמש בממוצע כ7 BCM (מיליארד מטרים מעוקבים) של גז בין 2016 ל2030, בהתייחס לגידול באוכלוסייה והרחבת היקפי הייצור. צריכה גבוהה מזה תעמיד את ישראל עם "אוברדראפט" שעלול להשפיע על יכולת ייצור החשמל בישראל. עם זאת, שמירה מוקדמת של תמהיל דלקים תשמור על יכולת ייצור החשמל גם בעיתות של מחסור. לעניין זה מדגישים שהחוזה מול ספק הגז המצרי EMG, נכון וראוי להימשך בתנאי שמסגרת התשלום הנוכחית תשמר

  

תחנה נוספת באשקלון תקטין את יכולת השימוש באנרגיות חלופיות

  

נושא נוסף שנסקר במסגרת המחקר הוא הקמתה של תחנת כוח חדשה מוזנת פחם באשקלון. ד"ר סטיבן פופר, עורך המחקר הראשי וכלכלן בכיר ב-RAND, מסביר שישראל קרובה למיצוי יכולתה למלא את הביקוש לחשמל. לתפיסתו, ישראל היא "אי אנרגטי" כיוון שהיא לא מחוברת לאף רשת חשמל שכנה, בדומה לחיבור שקיים באירופה, כך שעל ישראל לקבל בקרוב החלטות קריטיות ויקרות להשקעה בכושר ייצור חדש של חשמל.

 

עורכי המחקר מציינים שהקמת התחנה האמורה – בהספק משוער של כ-1,300 מגה וואט – מעלה חששות לגבי זיהום האוויר במקום כמו גם הגדלת היקף השימוש בקרקע. עם זאת, הפעלתה תעניק כושר ייצור נוסף ותשמש כביטוח מפני אי הוודאות באספקת דלקים אחרים.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x