$
בארץ

רפורמת מיסוי האלכוהול: המשקאות היקרים יוזלו

בריטניה, ארה"ב והאיחוד האירופי לחצו ולאחר האישור הצפוי ייהנו מהעלייה בביקוש למשקאות יקרים בישראל

הדר קנה 23:1219.12.09

מחר בבוקר תעלה רפורמת מיסוי האלכוהול להחלטת הממשלה. שר האוצר יובל שטייניץ יצהיר באופן עקרוני על ההחלטה של משרד האוצר ורשות המסים להפעיל שיטת מס חדשה התואמת שיטות בינלאומיות, שבה יהיה קשר בין שיעור המס הנקבע לכמות האלכוהול במשקה. זאת בניגוד לשיטת המס הנהוגה היום.

 

הרפורמה תועבר תחת המתווה של המלחמה הכללית בצריכת האלכוהול המופרזת, שאותו מגבש המשרד לביטחון פנים. המתווה כולל תוכנית לאומית לצמצום הצריכה הלא אחראית של אלכוהול והעברת חוק המאבק בשכרות. ברגע שתתקבל החלטת ממשלה עקרונית בנושא, תעבור הרפורמה לגיבוש הפרטים ותובא לאישור בוועדת הכספים.

 

כפי שפורסם לראשונה ב"כלכליסט", לאחר חודשים של מאבקים בין התעשיינים, ארגון לשכות המסחר, מפעילות הדיוטי פרי, השגרירות האמריקאית, השגרירות הבריטית והאיחוד האירופי, גובש מתווה שלפיו הרפורמה תתבצע באופן הדרגתי: מ־1 בינואר 2010 עד 31 בדצמבר 2013 יוטל על משקאות אלכוהוליים מס קנייה אחיד בשיעור של 50%, בתוספת סכום קבוע של 15 שקל לליטר כוהל. החל ב־2014 יגדל המס ל־37 שקל לכל ליטר כוהל.

 

שיטת המיסוי החדשה תחליף את השיטה הקיימת, שלפיה המס על משקאות אלכוהוליים מחושב הן לפי המחיר הסיטונאי של המשקאות והן לפי אחוז האלכוהול שבהם.

 

המתווה גובש לאחר ששגרירויות ארה"ב ובריטניה והאיחוד האירופי הפעילו לחץ על ישראל לקבוע מס אחיד על האלכוהול בדומה למדינות אחרות בעולם. זאת מכיוון שהשיטה הנוכחית מפלה, לטענתם, את האלכוהול תוצרת חוץ הנחשב יקר יותר, ונוגדת את הסכמי הסחר העולמיים.

 

 

משמעות הרפורמה היא כי המשקאות הזולים שבהם אחוז האלכוהול גבוה, כגון וודקה, יתייקרו במידה משמעותית, בעוד מחירי האלכוהול המיובא היקר, כגון וויסקי איכותי, יוזלו בכ־50%. המרוויחים הגדולים מהמהלך צפויים להיות יבואני המשקאות החריפים לישראל.

 

למרות הכוונה להתאים את הנעשה בישראל לעולם באמצעות מס קצוב קבוע, הרפורמה תגרום לכך שמחירי המשקאות היקרים, כגון וויסקי וודקה יקרים, יוזלו בעשרות אחוזים, והמס הקצוב של 37 שקל יהפוך את ישראל לאחת המדינות בעלות המס הנמוך בעולם על אלכוהול. הדבר מעורר את החשש כי הרפורמה לא תוריד את אחוז הצריכה של אלכוהול בישראל ואולי אף תגרום להעלאת הצריכה. לשם השוואה, באנגליה, שהיא אחת הארצות שלוחצות על ישראל להוריד מסים, המס הקצוב מגיע ל־122 שקל. באירלנד המס הוא 170 שקל, בהולנד 77 שקל, ובארה"ב - בניו יורק מוטל מס קצוב בגובה 39.5 דולר, בוושינגטון 72 דולר ובטקסס 31.5 דולר. המדינות שבהן המס הקצוב נמוך מבישראל הן סלובניה, ספרד ואיטליה.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x