$
משפט

שבוע אחרי ביטול הכלא הפרטי: העליון תוקף את הפרטת שירותי אחיות בתי הספר

העליון דחה את ערעור מד"א נגד זכייתה במכרז של חברת נטלי. הנשיאה ביניש: "ספק בעיני אם ההכרעה העקרונית הביאה בחשבון את החישוב הכללי של העלות מול התועלת והאינטרס של הציבור לטווח הארוך"

מארק שון 17:2024.11.09

כשבוע לאחר ביטול הפרטת בתי הסוהר וביטול ההחלטה בנוגע להקמת בית הסוהר הפרטי נראה כי שופטי העליון מצאו להם מטרה נוספת לתקיפה נגד ההפרטה: שירותי העזרה הראשונה לתלמידי בתי הספר.

 

הביקורת של השופטים הוטחה היום (ג') במסגרת דחיית העתירה האחרונה שהוגשה על ידי מד"א נגד נטלי ומשרד החינוך בנוגע למכרז על השירותים, במסגרתו נקבע כי נטלי תמשיך לספק את שירותי העזרה הראשונה לתלמידי בית הספר עד תום תקופת המכרז באוגוסט 2010.

 

נשיאת בית המשפט העליון, דורית בייניש, הצטרפה לדעתו של השופט הטרי יצחק עמית וכתבה, כי "אני מתקשה לקבל את שביעות הרצון של המשיבה 1 (משרד החינוך, מ.ש.) מהתחליף שניתן לשירות של אחיות בית הספר...ספק בעיני אם ההכרעה העקרונית שנעשתה ביחס למתן שירותי עזרה ראשונה לבתי הספר אכן הביאה בחשבון את החישוב הכללי של העלות מול התועלת והאינטרס של הציבור לטווח הארוך".

 

אמבולנס של מד"א. העתירה נדחתה אמבולנס של מד"א. העתירה נדחתה צילום: מיכאל קרמר ואורן אגמון

 

השופט עמית, שכתב את עיקר פסק הדין, היה זה שהתייחס בפירוט רב לסוגיה העקרונית של הפרטת השירותים על ידי משרד החינוך. עמית פתח את פסק הדין והפליג בזכרונות העבר בדבר השירותים, באומרו כי: "בראשית היתה אחות בית הספר, הדמות המיתולוגית ומוסד לכשעצמו...מאז מחצית שנות ה-90 ובעקבות מדיניות קיצוצים מתמשכת, הלכה ונמוגה דמותה של אחות בית הספר. חדר האחות, על הריח האופייני ששרר בו, הלך וננטש משך מספר גדל והולך של ימות השנה, ובבתי ספר רבים הופקע והוסב לטובת מטרות אחרות. החל משנת הלימודים תשס"ו הוחלט במשרד החינוך שלא להעסיק כלל אחיות בבתי הספר ובכך בא הקץ על מוסד זה".

 

האגודה לזכויות האזרח ביקשה להצטרף גם להליך כדי להעלות טענות בדבר הסוגיות העקרוניות לגבי הפרטת שירותי הבריאות בבתי הספר והיבטי הרגולציה של השירותים שהופרטו. העליון דחה את הבקשה בטענה שבשלב זה יש הליך תלוי ועומד בפני בג"ץ בדיוק בנקודה הכללית הזאת.

 

משרד החינוך פרסם את המכרז למתן שירותי עזרה ראשונה לתלמידים באוקטובר 2008 ומד"א ונטלי היו הגופים היחידים שהגישו הצעות למכרז. בדצמבר 2008 הודיעה וועדת המכרזים על זכייתה של נטלי, ומאז אפריל האחרון נטלי החלה להעניק את שירותי העזרה הראשונה לתלמידי בתי הספר. סיום חוזה ההתקשרות עמה הוא כאמור באוגוסט 2010, ולמשרד החינוך יש אופציה להאריך את החוזה בשלוש שנים נוספות.

 

"למנהל אין ניסיון או כישורים להחליט אם לפנות תלמיד"

 

מד"א הגישה עתירה מנהלית כנגד ההחלטה בינואר האחרון, עתירה שנדחתה במרץ תוך שהשופט דוד חשין דחה את טענות מד"א בדבר היעדר נסיון קודם של נטלי, מספר העמדות והמנויים של החברה בפריסה ארצית. בית המשפט העליון דחה את הערעור וקבע כי לא ניתן לקבוע שהמנהל הארגוני של נטלי אינו בעל נסיון מספק, וגם אם זה היה המצב הרי שלא מדובר בתנאי סף של המכרז. משרד החינוך אגב התייחס לטענות שעלו נגד נטלי, וציין כי השירות הניתן על ידה הוא איכותי ומהיר.

 

לקראת סוף פסק הדין השופט עמית הרגיש צורך להוסיף "הרהור" כפי שהגדיר זאת, וכתב כי "למרות שהגעתי למסקנה כי דין העתירה להידחות, הפתרון של מוקד ממונע אינו אופטימלי, ושמא אף רחוק מכך. על המנהל או המורה לקבל החלטה ראשונית אם לפנות את התלמיד, ואיני משוכנע כי לכל מנהל או מורה יש את הנסיון והכישורים הנדרשים לכך....איני יכול שלא להרהר אם אכן נעשה חישוב כולל של עלות-תועלת לציבור, ושמא בחשבון הכולל שכרו של החסכון לטווח הקצר יצא בהפסדו לטווח הארוך".

 

ממד"א סירבו להתייחס לעניין.

 

קבלו ישירות למייל שלכם את החדשות האחרונות בתחום המשפט. לחצו להרשמה

בטל שלח
    לכל התגובות
    x