$
משפט

שמואל דנקנר: "הרשעתי תפגע בעקרון הצדק וההגינות"

לטענת דנקנר, אף שהיה דירקטור בחברת דור גז, לא היה "מנהל פעיל" בה. דנקנר הוא היחיד מ־19 הנאשמים בפרשה שסירב להגיע לעסקת טיעון

איתי הר אור 08:2612.10.09

איש העסקים הבכיר שמואל דנקנר הגיש אתמול לבית המשפט המחוזי בירושלים את הסיכומים מטעמו בפרשת קרטל חברות הגז, שבמסגרתה הוא מואשם בעבירות על פי חוק ההגבלים העסקיים. לטענת דנקנר, הוא לא היה מנהל פעיל בחברת דור גז, והרשעתו תפגע ב"עקרונות מהותיים של צדק והגינות".

 

על

פי כתב האישום, שהוגש ב־2004, ארבע חברות הגז הגדולות במשק, דור גז, פז גז, אמישראגז וסופרגז, תיאמו מחירים, חילקו ביניהן לקוחות ומנעו בכך תחרות בשוק הגז הביתי. דור גז היתה באותן שנים בבעלות משפחת דנקנר, ושמואל דנקנר מצא את דרכו אל כתב האישום בעקבות סעיף בחוק ההגבלים העסקיים שעוסק באחריות נגזרת, ולפיו אם תאגיד עבר עבירה, אחראי לה גם כל מנהל פעיל בתאגיד.

 

מיהו מנהל פעיל?

 

עיקר טענותיו של דנקנר נסבו סביב השאלה האם בתפקידו כדירקטור היה "מנהל פעיל" כהגדרת חוק ההגבלים העסקיים. בסיכומים שהגיש, באמצעות עו"ד נוית נגב, טוען דנקנר כי מבחינה מהותית לא עסק בניהול פעיל בדור גז, וזאת לעומת דוד שזר, שהיה יו"ר ההנהלה, וצבי מור שהיה המנכ"ל. הרשות להגבלים עסקיים טענה, באמצעות עורכי הדין אסף מוזס ותומר דגני, כי על פי הפסיקה המבחן הוא מבחן ההשפעה, וכי מנהל פעיל אינו בהכרח מי שמעורב ברמה היומיומית בניהול החברה אלא מי שיכול היה למנוע את ביצוע העבירות, ודנקנר נכלל תחת הגדרה זו. לכך השיב דנקנר כי בחוקים שבהם רצה המחוקק להבהיר שדירקטור הוא מנהל פעיל - דאג לכתוב זאת מפורשות.

 

טענה נוספת שמעלה דנקנר היא "הגנה מן הצדק", שלפיה במאבק הגדול בענף הדלק מסוף שנות ה־80 היה דווקא הוא זה שהוביל את התחרות, לאחר שהקים את חברת דור אנרגיה, שהתחרתה בחברות הדלק, לבקשת שר האנרגיה אז משה שחל. לטענת דנקנר (79), היות שהוא היה הלוחם הגדול בקרטלים במשך עשרות שנים, הרי העמדתו לדין באחריות לקרטל דווקא "פוגעת בעקרונות מהותיים של צדק והגינות".

 

בתגובה לטענה זו אמרו ל"כלכליסט" מקורות ברשות, כי "גם מי שהקים את עמותת אור ירוק לא יכול לנסוע באור אדום. אולי הוא פתח את השוק לתחרות, אבל אחרי זה הלך ועשה קרטלים".

 

קנסות ועבודות שירות

 

דנקנר, שהיה דירקטור בחברת דור גז, הוא היחיד מ־19 הנאשמים בפרשה שבחר להילחם על חפותו, בעוד האחרים הגיעו להסדרי טיעון. האחרון שבהם היה המנכ"ל מור, ולכך קדמו הסדרי טיעון שהושגו עם חברות הגז ועם בכירי החברות שהורשעו בהסדר כובל, והוטלו עליהם קנסות אישיים בגובה מאות אלפי שקלים ועונשי מאסר קצרים שאותם המירו בעבודות שירות.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x