$
משפט

המשטרה ממליצה להעמיד לדין את ליברמן על לקיחת שוחד, מרמה והפרת אמונים והלבנת הון

לאחר 10 שנים, סיימה המשטרה את החקירה בעניינו של שר החוץ אביגדור ליברמן. במסגרת החקירה התחקו החוקרים אחר העברות כספים בהיקף של מיליוני שקלים, אשר הועברו אל חברות וחשבונות בנק מאחוריהם עמד על פי החשד ליברמן

איתי הר אור 16:0002.08.09

לאחר 10 שנים, הסתיימה החקירה בעניינו של שר החוץ אביגדור ליברמן. צוות החקירה קבע, כי נמצאה תשתית ראייתית נגד השר ליברמן ונגד חשודים נוספים בעבירות של לקיחת שוחד, קבלת דבר במרמה בנסיבות מחמירות, מרמה והפרת אמונים על ידי עובד ציבור, שיבוש הליכי משפט, הטרדת עד, וכן עבירות לפי חוק איסור הלבנת הון.

 

חקירת הפרשה החלה עם הנחיית היועץ המשפטי לממשלה באפריל 2004, והיא נוגעת לפרשיות שונות הנפרשות על פני תקופה ארוכה, החל משנת 2000, במהלכה כיהן ליברמן לסירוגין כחבר כנסת וכשר בממשלות ישראל.

 

במסגרת החקירה התחקו החוקרים אחר העברות כספים בהיקף של מיליוני שקלים, אשר הועברו לכאורה מגורמים שונים אל חברות וחשבונות בנק, שעל פי החשד מאחוריהם עמד ליברמן.

 

על פי החשד, מדובר במערך כספי מורכב ומסועף, אשר כלל חשבונות בנק וחברות קש בארץ ובחו"ל, שבחזיתם הוצבו אנשים המקורבים לליברמן. זאת במטרה להסתיר את זהותו של ליברמן כעומד מאחורי חשבונות וחברות אלה. בנוסף נבדקו חשדות, לפיהם פעל ליברמן לשיבוש הליכי חקירה במספר הזדמנויות.

 

 

 השר אביגדור ליברמן השר אביגדור ליברמן צילום: אלכס קולומויסקי

 

החל מאפריל 2007 ועד לאוגוסט 2008, הוגשו ע"י ליברמן ומקורביו לבתי המשפט עתירות לעניין חיסיון המסמכים. העתירות נדחו, ובין היתר במרץ 2008 קבע בית המשפט המחוזי בתל אביב, שבמעשיו של ליברמן "דבק יותר מגוון פלילי".

 

סיכום החקירה וממצאיה הועברו לפני מספר ימים לפרקליטות וליועץ המשפטי לממשלה, אך בשל יציאתו של ליברמן לחו"ל בשליחות ממלכתית, עוכב פרסום ההודעה עד לשובו ארצה.

 

ראש אגף חקירות ומודיעין (אח"מ), ניצב יואב סגלוביץ, אימץ את מסקנות היחידה הארצית לחקירות הונאה (יאח"ה), לפיה יש תשתית ראייתית נגד השר הבכיר. החקירה בוצעה על ידי צוות חקירה מיוחד בפיקודו של ראש יאח"ה, תת-ניצב שלומי איילון.

 

במסגרת הפרשה עוכבו לחקירה 7 מקורבים לליברמן, בהם ביתו מיכל, עוה"ד יואב מני, שרון שלום ואנדי בוימרגני.

 

"אם החשדות היו מבוססים אז החקירה לא היתה נמשכת למעלה מעשור"

 

בתגובה להודעת המשטרה, מסר ליברמן: "כבר 13 שנים שהמשטרה מנהלת נגדי מסע רדיפה, וככל שכוחי הפוליטי וכוחה של "ישראל ביתנו" עולה, כך גם מחריפים הניסיונות לסלק אותי מהפעילות הציבורית. לא הייתה סיבה אמיתית לפתיחת החקירה נגדי, ואם החשדות היו מבוססים אז החקירה לא היתה נמשכת למעלה מעשור. רק עתירתי לבג"ץ, שדרשה להפסיק את עינוי הדין שנגרם לי ולמשפחתי, חייבה את המשטרה לסיים את החקירה. אין כל בסיס להמלצת המשטרה, וכפי שבמקרים אחרים המלצות המשטרה על העמדה לדין הסתיימו ללא כתב אישום או בזיכוי, כך צריך להיות גם במקרה הזה".

 

ליברמן הוסיף: "אני מקווה שבניגוד למשטרה, גורמי אכיפת החוק האחרים ינהגו בהגינות, ללא שיקולים פוליטיים וללא דעות קדומות, ולא ינסו להצדיק בכוח את החקירה הפוליטית בתולדות המדינה. במדינת חוק, אדם, גם אם הוא שר, הוא חף מפשע אלא אם נקבע אחרת, ובית המשפט העליון הדגיש זאת במפורש כשדחה את עתירתה של התנועה לאיכות השלטון בענייני".

 

הפרקליטות עדכנה את בג"ץ

 

לאחר הודעת המשטרה, הגישה לפני זמן קצר פרקליטות המדינה הודעה לבית המשפט העליון, במסגרת עתירתו של ליברמן כנגד התמשכות ההליכים נגדו.

 

בהודעתה מעדכנת הפרקליטות את בג"ץ, כי המשטרה סייימה את החקירה נגד ליברמן, וכי נמצאה תשתית ראייתית נגדו, ובנסיבות אלה יש לדחות את עתירתו. עוד מציינת הפרקליטות כי טיפול הפרקליטות בתיק יעשה תוך מתן עדיפות עליונה, על מנת להעבירו במועד מוקדם ככל האפשר ליועץ המשפטי לממשלה לשם קבלת החלטה בעניינו של ליברמן ללא דיחוי.

 

היבטים מסויימים מתיק החקירה הקודם נבחנו מחדש במסגרת התיק החדש

 

במענה לביקורת שהושמעה כלפי הפרקליטות והמשטרה על המשכות החקירה נגד ליברמן, נמסר ממשרד המשפטים: "כזכור, בחודש אוגוסט 2008 החליט היועץ המשפטי לממשלה לגנוז את תיק החקירה הקודם נגד ליברמן - שנפתח בשנת 2001 בעקבות דו"ח מבקר המדינה - בכל הנוגע לחשדות שנחקרו במסגרתו לעבירות על חוק מימון מפלגות, וכן חשדות לעבירות מרמה והפרת אמונים, רישום כוזב במסמכי תאגיד בנוגע למפלגת "ישראל ביתנו", וחשדות לקבלת שוחד מדוד אפל, וזאת בשל העדר ראיות מספיקות. היבטים מסוימים מתיק החקירה הקודם שהיתה להם זיקה לחשדות שנחקרו במסגרת התיק החדש לא נגנזו ונבחנו במסגרת התיק החדש".

 

עוד נמסר ממשרד המשפטים בתגובה לעיתוי הודעת המשטרה כי "המדובר בחקירה מסועפת ומורכבת, הכוללת חומרים רבים - עדויות רבות, אלפי מסמכים וחומר רב שנאסף הן בארץ והן במסגרת חיקורי דין בחו"ל. החקירה לוותה ע"י צוות הפרקליטים מהמחלקה הכלכלית בפרקליטות המדינה, כאשר היועץ המשפטי לממשלה ופרקליט המדינה קיימו מעת לעת ישיבות עדכון באשר להתקדמות החקירה".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x