$
מיכאל תבור
מיכאל תבור מנכל ו יושב ראש תבור כלכלה ופיננסים בעמ מנכ"ל תבור כלכלה ופיננסים ודיבידנד השקעות לכל הטורים של מיכאל תבור מנכל ו יושב ראש תבור כלכלה ופיננסים בעמ

סין כבר כאן

הכלכלה הסינית תהפוך לגדולה בעולם בתוך פחות משני עשורים

מיכאל תבור 07:5712.06.09

על רקע המשבר הגדול, היו כאלה שניסו להתנחם כי אמנם הקטר האמריקני מקרטע, אולם הקטר הסיני נכון לפעולה. כמו כן פורסמו אומדנים שונים לגבי השנה בה תחליף סין את ארה"ב ככלכלה הגדולה בעולם. מרבית הערכות נקבו בעשור שבין 2040 ו-2050.

 

אם נבחן את האימפריות המוכרות לרוב העולם

המערבי, הרי נגלה כי קשה לנו מאוד להסיק מסקנות מהאימפריה הרומית על איטליה של היום ובוודאי שלא נרצה להסיק מהתרבות המצרית המפוארת על מצרים הנוכחית או להקיש מאלכסנדר מוקדון לגבי יורשיו הצנועים ביוון או ברפובליקה הסלאבית מקדוניה, שהיתה ערש הולדתו.

 

הסינים נבדלים מכל אלה. סין מקיימת רצף תרבותי של ארבעת אלפי שנים, אשר מעת לעת מגיע לשיאים מדהימים ודומה שבקרוב נחזה שוב באחד משיאים אלה. מדובר באימפריה שלמרות חולשותיה הזמניות, בלטה תמיד הן בעוצמתה והן בחידושים הטכנולוגיים שהביאה לעולם, ובנוסף להם, פרויקטים דמיוניים בתחום ההנדסה, התשתית והחקלאות.

 

ההצלחה הסינית נמשכה לאורך אלפי שנים ורק החלטות בצמתי החלטה מסוימים על ידי שליטים, גרמו לכך שכיום העולם אינו חווה דומיננטיות סינית. במקום זה קיבלנו את המורשת האירופית. חלק מ"הפספוס" שלנו בעולם המערבי לגבי עוצמתה של סין, נובע מנרקיסיזם צרוף. העולם המודרני על אמצעי התקשורת שלו וקיצור קווי התחבורה, יבטיח כי את הגל הבא של העוצמה הסינית כבר לא נפספס.

 

צ'ין "הקיסר הראשון" שחי כמאתיים שנים לפני הספירה, איחד את סין ושלט על שטח של מיליוני קמ"ר, שהתחרה בהיקפו בשטחים שבשליטת האימפריה הרומית. הוא בנה את הגרסה הראשונה של החומה הסינית לאורך של 5,000 קילומטר. ובעת ששלט רק על ממלכת צ'ין, אחת משבע הממלכות העצמאיות, טרם שכבש את כל סין, בנו המהנדסים תחת שלטונו תעלת השקיה ענקית באיזור סצ'ואן, שהטתה את מי השיטפונות ואיגמה אותם בעזרת מערכת סכרים. הפרויקט היה כה גדול ומוצלח, עד שכמויות המזון שהצליחו לייצר, הכפילו את האוכלוסייה בתוך פרק זמן קצר, עובדה שהיתה בין הגורמים שסייעו לצ'ין להשתלט על יתר המדינות.. תעלת השקיה זו עברה דרך רכסי הרים והסינים פוצצו את הסלעים על ידי הבערת אש מבוקרת ושפיכת מים, פעולה שפוררה את הסלעים ואפשרה את השלמת מבצע ההשקיה הענק בתוך פרק זמן של פחות מ-8 שנים.

 

מגוון של טכנולוגיות וקפיצות דרך פותחו והומצאו בסין. שתי ההמצאות הגדולות הידועות הן הנייר שהומצא במאה ה-2 לספירה ואבק השריפה שהומצא בסין במאה ה-9. אולם פחות ידועה היא העובדה שהסינים הצליחו לצפות את חרבות הברונזה שלהם בריתוך כרום שמנע קורוזיה. בגרמניה גילו מחדש את התהליך ב-1937 ובארה"ב הוא נרשם כפטנט בשנות ה-50. בסין התהליך היה ידוע במאה ה-3 לפנה"ס.

 

רבים המתעניינים בהיסטוריה כלכלית סבורים כי שטרי הכסף הראשונים הונהגו בשבדיה במאה ה-17. טעות! בסין החלו לעשות שימוש בשטרי כסף כבר במאה ה-9 ובמאה ה-10, כבר היו בשימוש נרחב בסין. לאירופים לקח עוד 700 שנה עד ליישום הרעיון הכלכלי הגדול ביותר.

 

פרויקט הנדסי ענק, שנבנה בסין במאה ה-16 היה תעלת ענק שחיברה בין שני הנהרות הגדולים במדינה. התעלה אפשרה את פיתוח המסחר וחיברה בין צפון לדרום. אורך התעלה היה 1,900 קילומטרים והיא כללה 24 תאים שאפשרו שיט בין מקומות נמוכים לגבוהים. רק החומה הסינית הענקית בגרסתה השלישית, שנבנתה באותה מאה, ברוחב גדול יותר ובאורך של 10,000 קילומטר, האפילה על פרויקט הנדסי זה, אם כי לא התחרתה בו מבחינת תועלת.

 

חשיפת קברו של צ'ין הואנג די, גילתה הרבה תגליות ארכיאולוגיות וביניהן העובדה שהייצור ההמוני האחיד הומצא 2,000 שנה לפני הנרי פורד. 40,000 ראשי חץ מברונזה נבדקו וכולם היו במבנה אחיד ותמהיל אחיד של סגסוגת, ללא סטיות.

הקשת המוצלבת שכללה הדק מכני משוכלל ואיפשרה ירי אפקטיבי ל-300 מטר עם דריכה מכנית, הומצאה בסין ורק 1,000 שנה מאוחר יותר הומצאה מחדש באירופה.

 

למה אנחנו לא מדברים סינית

 

הסיבה שאיננו דוברים סינית ואולי הסיבה העיקרית שבאמריקה לא דוברים סינית, היא החלטתו של קיסר סיני לשרוף את הצי הסיני ואת רשומותיו.

 

בסוף המאה ה-14 הקימה סין צי ענק של מעל 300 ספינות משוכללות, שכללו חידושים הנדסיים ויכולת משופרת לנוע באוקיינוסים ברמה גבוהה יותר ממקבילותיהן האירופיות. ספינת הדגל באורך של 150 מטר, היתה הספינה הגדולה ביותר מעץ שנבנתה עד אז. כמו כן, בניגוד לסברה שהסינים השתמשו באבק השריפה רק לרקטות וחגיגות, הצי הסיני כלל תותחים משוכללים שרק הבריטים, 200 שנה מאוחר יותר, ייצרו כמותם. הבריטים השכילו בעזרת כוח האש של תותחיהם המשוכללים לשלוט בימים עם שליש מגודל הצי הסיני. הצי הסיני ביקר בהפגנת נוכחות ועוצמה ב-37 מדינות סביב הודו ואפריקה והגיע עד לאוקיינוס האטלנטי. מותו הפתאומי של מפקד הצי והחלטה תמוהה של הקיסר החדש, בתחילת המאה ה-15 לשרוף את הצי ולהפסיק את הנוכחית הסינית בימים ובאוקיינוסים, מנעה את התגליות הפוטנציאליות של הצי הסיני ואת שליטתו.

 

סין מנהלת מהפכה מזה למעלה מ-30 שנה - מהפכה כפי שרק הסינים יודעים לעשות. שינוי טוטאלי של השיטה הכלכלית, כולל השעטנז המוזר שהיה גורם לקרל מארקס להתהפך בקברו: הכללת מיליונרים - אנשי עסקים פרטיים בפוליטביורו שהוא הגוף העליון של המפלגה הקומוניסטית.

 

מי שראה את מפעלות הבנייה עצומים, את תנופת הפיתוח, את הסדר המופתי, את יכולתה של סין למנוע רעב מאוכלוסיה של 1.3 מיליארד בני אדם גם בשנות בצורת, את החלטתה הנחושה להתקדם לעבר האתגרים הטכנולוגיים הגדולים ביותר, יודע שהענק הסיני כבר כאן. מי שסבור כי הסינים הם עם של מעתיקי טכנולוגיות ללא כושר חידוש והמצאה, מוטב שיתעדכן. העם הזה הוציא מקרבו את מיטב החידושים האפשריים וההמצאות בתחומי המדע, הטכנולוגיה, התשתיות, המינהל הציבורי, הכלכלה ועוד.

 

300 מיליון כפריים סינים האמורים להיקלט בערים במזרח, יחד עם העלאה רמת החיים של אלה שכבר מתגוררים שם, מבטיחים כי הכלכלה הסינית תהפוך להיות הגדולה בעולם כבר בתוך פחות משני עשורים, הרבה לפני התחזיות הנוכחיות. עוצמתה של סין תהיה נוכחת בחיי כולנו, הרבה לפני שהחוזים ישכילו לעדכן את תחזיותיהם.

 

*הכותב הוא מנכ"ל קבוצת תבור כלכלה ופיננסים ודיבידנד השקעות www.tavor.biz

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x