$
דו"ח טכנולוגי

דו"ח טכנולוגי

עסקי אוויר: הממסד הבנקאי מסביר מדוע ביטקוין זה בלוף

מנכ"ל ג'יי פי מורגן צ'ייס סבור שהמטבע הווירטואלי הוא בועה מסוכנת שזמנה קצוב, פייסבוק רוצה למצוא לכם מנטורים, האם אפשר לנחש את מנת המשכל שלכם מתצלום פניכם והרכב האוטונומי של טסלה נאשם בתאונה

יוסי גורביץ 14:2013.09.17
אכטונג, ביטקוין

 

ג'יימי דימון, המנכ"ל של המגה-בנק ג'יי פי מורגן צ'ייס, הזהיר אתמול (ג') שביטקוין הוא הונאה ושמדובר בבועה שתתפוצץ. דימון אמר בכנס בנקאים שזה לא יכול לעבוד, ש"אי אפשר שיהיה לך עסק שבו אנשים יכולים להמציא מטבע מאוויר ולחשוב שאנשים שקונים אותו ממש חכמים". דימון אמר עוד כי שאם הסוחרים של הבנק שלו היו מנהלים סחר בביטקוין הוא היה מפטר אותם תוך שניה, גם כי זה מנוגד לנהלים של הבנק וגם כי זה מטופש.

 

דימון לא ניצב לבדו במערכה הזו. הרגולטור של הסיטי אוף לונדון, ה-FCA, הזהיר אנשים שנוהרים להנפקות ICO שהם עשויים לאבד את כל כספם. ב-ICO, חברות מוכרות ז'טונים שיום אחד יהיו ניתנים להמרה למטבע דיגיטלי בשיטת "האמינו יום יבוא". ה-FCA הזהיר שרוב ההנפקות הללו אינן בפיקוחו ואם העסק נכשל, אין שום ביטוח. יתר על כן, אין כל סיבה לחשוב שהמנפיק איננו נוכל. המסמכים שמלווים הנפקות כאלה בדרך כלל חלקיים במקרה הטוב ומטעים במקרה הרע.

 

לא אופטימי. דימון לא אופטימי. דימון צילום: בלומברג

 

 

גם אם המטבע לגיטימי, הערך שלו יכול לנוע בתזזיתיות קיצונית: קחו את הביטקוין למשל, שזינק מכ-1,000 ל-4,000 ומשהו דולר בשנה האחרונה בלי שום סיבה. כן, יותר בנקים משתמשים בבלוקצ'יין, אבל בלוקצ'יין לא אומר ביטקוין. אין שום דבר שעומד מאחורי המטבע הזה. 

 

דוגמה קלאסית: בבוקר הפלישה הגרמנית לפולין, המטבע הפולני התמוטט ולא היה שווה עוד דבר. חסכונות של מיליונים נמחקו בכמה שעות. וכן, נכון, זו היתה הצרה הפחות גרועה שלהם בכמה שנים שאחר כך, אבל צריך לזכור שמטבע הוא בסך הכל נייר נטול ערך, שהסיבה שמתייחסים אליו כאל בעל ערך היא שיש ממשלה שאומרת שהוא שווה משהו.

 

כשהממשלה חולפת מן העולם, כמו בפולין, או שכולם מאבדים אמון בה, כמו בוונצואלה, המטבע הופך ללא רלוונטי. מה עומד מאחורי הביטקוין? אם משהו עולה מ-1,000 דולר ל-4,000 בתוך שנה, ואז מאבד מאות דולרים מערכו בגלל החלטה של ממשלת סין, מה הוא שווה בעצם? האם יש לו, בעצם, שווי כלשהו? במקרה הגרוע ביותר, ממשלה יכולה להשען על רזרבות מטבע החוץ שלה כדי לחזק את ערך המטבע שלה. איזה רזרבות יש לביטקוין? מי אחראי עליו? יש לו בנק מרכזי?

 

דימון השווה את הסחר בביטקוין לסחר בפקעות צבעונים, כפי שעשינו לאחרונה בטור זה, והזהיר שהמטבע יכול להמריא הרבה יותר עד הנפילה – עד 20,000 דולר, להערכתו – אבל הנפילה בוא תבוא, ותפתיע כרגיל את רוב הסוחרים.

 

מה כבר יכול להשתבש?

 

פייסבוק רוצה להכנס לעסקי המנטורינג. מארק צוקרברג אמר את זה לפני כמה חודשים, אבל זה בא באשד מילים בן כמה אלפים וכולם היו עסוקים בלדוג את החלקים על הכוונות הנשיאותיות שלו. עכשיו מצא מישהו בקוד של פייסבוק רמזים לכך שבקרוב תהיה שם שיטת מנטורינג.

 

ככל הנראה זה יעבוד כך: פייסבוק תזהה שיש לכם תחום עניין מסוים, ואז תקשר ביניכם ובין מישהו שיש לו תחום עניין דומה, תזרוק פנימה כמה נקודות דמיון נוספות ופרסטו! תיכנסו למערכת של mentoring. מיהו ומהו המנטור? מקור השם במיתולוגיה היוונית; מנטור היה האלה אתנה, כשהיא התחפשה לגבר כדי להשפיע על משפחתו של אודיסאוס. בעת העתיקה התפתחה תפיסת מנטורינג חברתית, לפיה סמכות המנטור נבעה מהחובות הקהילתיים שיש לו לבני טיפוחיו.

 

 

צריך מנטור? עדיף שתמצא לבד צריך מנטור? עדיף שתמצא לבד צילום: pixabay

 

 

לא תמיד המלמד הוא גבר ולא תמיד מבוגר המורה מהתלמיד, אבל תמיד יש קשר מובהק ומוכר ביניהם. בימי הביניים, נהוג היה שהאב מעביר את בנו למלמד אחר, כי התפיסה היתה שהאב לא יכול לגלות נוקשות נדרשת כלפי בנו; אבל המורה היה בדרך כלל ידיד או למצער מכר של האב, בעל שם טוב, ולרוב חבר באותה קבוצת מקצוע.

 

פייסבוק כבר לקחה את המונח "חבר" וניקתה אותו מתוכן - ועכשיו תעשה שמות גם במנטור, כי רבאק, בינך ובין מישהו שפייסבוק שידכה לך אין כלום. אין שום מערכת קודמת שמייצבת את היחסים ביניכם. אין שום דבר שימנע התעללות, סחיטה רגשית, או סתם הזנחה. שני מיליארד אנשים משתמשים בפייסבוק. כשהיא מחליטה להפגיש בין שניים מהם, שלא היו נפגשים בדרך אחרת, היא לוקחת אחריות על התוצאות. אלא שכמובן, אנחנו מכירים את פייסבוק: ההתמחות שלה היא התחמקות מאחריות.

 

אוקיי, נסחפת

 

מיכל קוסינסקי, הפרופסור מסטנפורד שעמד מאחורי המחקר שבו אלגוריתם הצליח לזהות הומוסקסואלים בשיעור גבוה מסריקת תמונותיהם, הלך כמה צעדים יותר מדי. לטענתו, שאלת הנטיה המינית היא רק הדבר הראשון שאלגוריתמים יוכלו לזהות מצילומי פנים.

 

בקרוב, מתנבא קוסינסקי, אלגוריתמים יוכלו לדעת מהפנים שלך האם אתם בריאים, האם האיי קיו שלכם גבוה, מה הדעות הפוליטיות שלכם, האם יש לכם נטיות אישיות ספציפיות ו(החזיקו מעמד): האם יש לכם נטיה לפשיעה. קאט! היינו בסרט הזה! והוא לא נגמר טוב!

 

 

טכנולוגיית סריקת פנים טכנולוגיית סריקת פנים

 

 

תיאוריות פשיעה מסוף המאה ה-19 ותחילת המאה ה-20 טענו בעקשנות שאפשר לזהות האם אדם הוא פושע על סמך המראה שלו. אתה רק צריך למדוד נכון את החלקים השונים של הגולגולת שלו, ולפעמים דברים אחרים. תיאוריה מושמצת במיוחד, פרנולוגיה, טענה שאפשר לזהות את הנטיות הקרימינליות של אדם על פי החטטים בגולגולת שלו. כל זה השתלב ככפפה על יד לכל התיאוריות הגזעניות שרווחו באותה התקופה, וזה לגמרי לא מקרה שהפושעים שם תמיד נראו אירים-שחורים, סלאבים, יהודים, אסייתים או אפריקאים.

 

הטיפוסים האריים-אנגליים תמיד נראו למעלה מכל חשד, מה שהיה יכול להפתיע שורה שלמה של פושעי מלחמה. וכמובן, אף אחד לא חשב אז על פשיעה לבנה, תחום ההתמחות של בני המעמדות העליונים. בקיצור, לפני שמוכרים את הדבר הזה לכוחות משטרה שגם ככה עוסקים בפרופיילינג, ולפני שיתחילו לעצור אנשים ברחוב כי אלגוריתם חושב שיש להם נטיה לפשע, בואו נזכר בהיסטוריה המפוקפקת של האנושות בתחום הגזענות והדעות הקדומות.

 

קצרצרים

 

1. לאחר שנפתחה חקירה פדרלית נגד טסלה בחשד להפרת זכויות עובדים, מוצא גוף פדרלי אחר שלחברה היתה אחריות לתאונה הקטלנית שביצע רכב אוטונומי שלה לפני כשנה. החקירה מצאה שה"טייס האוטומטי" שבו השתבח אלון מאסק היה גורם מרכזי בתאונה: משום שבשל השימוש בו, הנהג לא טרח לשים לב למתרחש בכביש ולא הבחין בכך שיש מולו משאית. התוצאה: בום. בקרוב יעלו הרבה מאוד מכוניות אוטונומיות למבחני ניסוי בארה"ב ומדברים גם על בחינת מכוניות כאלה בישראל; כאילו שחסרות לנו תאונות דרכים.

 

הדגמת מכונית אוטונומית של טסלה הדגמת מכונית אוטונומית של טסלה צילום: Tesla

 

 

2. הארי בסוויק בן ה-12 נולד עם תסמונת גולדנהאר, תסמונת נדירה שמשמעה שחצי הפנים השמאלי שלו חסר: אין לו עין, אוזן או נחיר שמאל. ואף על פי כן, הארי בסוויק הוא ילד ויש לו אמא, שלרוע מזלה של אינסטגרם היא בלוגרית אמהות. היא העלתה תמונה של בסוויק לאינסגרם, ומיד צצו הנשמות הטובות שצווחו שאיכס, הילד מגעיל, ושעצם קיומו מפר את תנאי השימוש של אינסגרם משום שהוא מכער להם את הפיד. אינסטגרם, שקיבלה המון תלונות, הסירה את התמונה בלי חקירה ודרישה. ואז הם גילו שהם התעסקו עם אמא זועמת שיש לה במה. הציוץ שלה זכה לאלפי שיתופים, ואינסטגרם מצאה את עצמה בסופת זעם ציבורי. החברה מיהרה להחזיר את התמונה ולהתנצל.

 

3. אפליקציית פייסבוק אימצה התנהגות של בן זוג אובססיבי שננטש, טוען מפתח ויועץ בשם בראד פרוסט. והוא צודק: היא פשוט מציפה אותנו בהתראות מיותרות ומעצבנות, רק כדי שנשים לב אליה. כתבתם כמה ימים ברצף? היא תודיע לך בששון שהחברים שלך מגיבים, גם אם זה לא בדיוק נכון ואלה אנשים שעושים לייק על כל דבר; מדי יום יצוצו בפיד שלכם הודעות על זכרונות שלכם מפעם או עם אנשים אחרים; והייתי מוותר בשמחה על כל ההתראות על "אירועים בקרבתי", למרות שאני בתל אביב והאירוע בחלק הסודי של שבטה. מה לעשות, תפיסת הקרוב והרחוק של פייסבוק נמדדת לפי מדבריות באריזונה. פייסבוק תעשה הכל כדי שתיכנסו, תעשו משהו, אפילו לרגע אחד. היא תציג לכם אפילו Pokes מלפני עידן ועידנים, פשוט כי יש לה עוד משהו שאולי, אולי יגרום לכם להתייחס. פרוסט מחק את אפליקציית פייסבוק. אולי גם אנחנו צריכים.

 

4. חברת yelp הגישה תלונה לרשות הסחר הפדרלית בארה"ב, בטענה שגוגל הפרה הסכם מ-2012 שבו היא התחייבה לא להשתמש בתוכן של yelp. המתלוננת טענה שגוגל נהגה לאסוף תוכן מהעמודים שלה ואז לשלבו בשירותים מקוונים ללא אישור. ה-FTC פתחה בחקירה, וגוגל התחייבה – כדי לסגור את החקירה – להפסיק לקחת תוכן מ-yelp ואתרים שיביעו את אי רצונם בכך. ההסכם אמור היה להיות בתוקף עד סוף 2017, אך yelp טוענת כי גוגל חזרה לסורה והיא כבר החלה שוב לגנוב את התוכן שלה. החברה דורשת שהחקירה נגד גוגל תפתח מחדש. yelp, שמכירה את האקלים הפוליטי, שלחה העתק מהתלונה שלה גם לאחראי ההגבלים העסקיים של האיחוד האירופי, לשורה של מחוקקים בארה"ב ולכל התובעים הכלליים של המדינות שם.

 

5. חברת Bungie, שמוציאה את המשחק Destiny 2, התנצלה אתמול (ג') על חפץ במשחק, פיסת שריון שמכונה Road Complex AA1, משום שהעיצוב שלו דומה מאד לעיצוב של דגל ניאו נאצי שמככב בעצרות של האלט-רייט, ומחובר לקהילת KEK, גוף ימין קיצוני אנרכיסטי שצמח באתר פורצ'אן. החברה הכריזה שהיא דוחה את השנאה על כל צורותיה והעלימה את השריון.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x