$
המדריך

בדיקת כלכליסט

סוני Xperia XA1 Ultra: מסך גדול, מחיר קטן - ומצלמה מסנוורת

פאבלט הביניים האחרון של היצרנית היפנית כולל תצוגה באיכות בינונית, יכולות אודיו טובות ועיצוב נאה מאוד - אך גם שורה של כשלים הנדסיים משונים, שלא מאפיינים את סוני. ואולם, במחיר של 1,640 שקל, יש לו מה להציע לחובבי המסכים המגודלים

יואב סטולר 14:4411.09.17

 


 

 

כשנה אחרי השקתו של הפאבלט הקודם בסדרת מכשירי הביניים של סוני, מגיע לישראל יורשו - מכשיר ה-Xperia XA1 Ultra. זהו סמארטפון נאה, שבולט על פני מתחריו בקטגוריית הפאבלטים - אך עם זאת, כשבודקים את יחס העלות-תועלת לא מוצאים פה בשורה של ממש.

 

 

המראה אסתטי והסוללה מספקת ביצועים מרשימים - אך מהנדסי סוני עשו בו כמה טעויות משונות שאינן טיפוסיות ליצרנית היפנית.

 

עיצוב ומבנה: זהירות על הזקן

 

בדומה לקודמו, גם ל-XA1 יש מסך בגודל 6 אינץ'. שולי המסך זערוריים מצידיו, אך מעליו ומתחתיו יש לא מעט נדל"ן-טלפון, מה שעושה אותו למאורך למראה ולפחות נוח לשימוש ביד אחת. זאת, משום שסוני מעדיפה לשמור על מסך בעל יחס תצוגה של 16:9 ולא להתקדם לתצורת 18:9 כמו סמסונג ו-LG, מה שהיה מאפשר לבנות מכשיר שהמסך מכסה יותר משטח פניו.  

 

נעים להכיר: Xperia XA1 Ultra נעים להכיר: Xperia XA1 Ultra צילום: יואב סטולר

 

 

הדפנות מעוגלות והטלפון נוח לאחיזה, אם כי גודלו עלול להוביל לנפילה כשמחזיקים אותו ביד אחת. נקודת המפגש בין המסך ובין השוליים חדה וקצת דוקרת ובעלי זקן יופתעו לגלות ששיער הפנים עלול להיתפס בשולי הטלפון - נקודה כואבת שמוזר שמהנדסי סוני לא קלטו.

 

הטלפון עצמו אסתטי ונאה; סוני שומרת על הקו העיצובי שלה, עם מראה מונוליתי וכפתור פיזי ייעודי למצלמה. מצד שני, מצאנו נקודת תורפה בעיצוב פתח מגירת כרטיס ה-SIM וכרטיס הזיכרון; קל מאוד לחלוץ אותה גם ללא סיכה או סגר נשלף, מה שעלול להוביל לשליפה פזיזה בהיסח הדעת.

 

 

מגירת ה-SIM נשלפת בקלות יתרה מגירת ה-SIM נשלפת בקלות יתרה צילום: יואב סטולר

 

 

כמו קודמו בסדרה, הפאבלט החדש אינו עמיד בפני מים - החלטה שכנראה נובעת מהרצון של סוני להוריד את מחירו, משום שזו ידועה כשחקנית ותיקה בתחום הסאמרטפונים העמידים.

 

ממשק ומערכת הפעלה: חד, אך לא מדויק

 

לאקספריה XA1 אולטרה יש מסך בגודל 6 אינץ' ברזולוציה של 1,920 על 1,080 פיקסל. בהירותו מאפשרת קריאות סבירה גם בסביבות מוארות, אבל כמו רוב מכשירי הקטגוריה, הוא יתקשה להציג תמונה בבירור תחת אור השמש. המסך חד, אך תצוגת הצבעים שלו נותנת תחושה בלתי טבעית וישנה נטייה ניכרת לגוונים קרים. כמו כן, הניגודיות הנמוכה של המסך גורעת מחווית הקריאה בו.

 

 

גב המכשיר גב המכשיר צילום: יואב סטולר

 

 

גרסת מערכת ההפעלה היא אנדרואיד 7.0.0. מנגד, הממשק שמציגה סוני בטלפון המגודל אינו חדש וכך גם הרעות החולות בו; משום מה, ניתן לפתוח את נעילת המסך רק בסווייפ למעלה או שמאלה, בחירה משונה שמסרבלת את השימוש. סוגיה נוספת שלא השכילו לתקן בממשק היא אופן הנגשתם של אנשי הקשר. בשונה משאר התצורות המצויות בשוק, בסוני כל לחיצה על איש הקשר לא תפתח אותו או תציע אפשרויות התקשרות, אלא תחייג אליו מיידית.

 

מצלמה: סלפי באיכות מסנוורת

 

יכולות הצילום של ה-XA1 אולטרה נועדו לבדל אותו מיתר מתחריו בקטגוריית הביניים, הודות למצלמה עיקרית של 23 מגה-פיקסל ומצלמת סלפי של 16 מגה-פיקסל. המצלמה העיקרית של האולטרה מציגה תמונות חדות יחסית בסביבות מוארות, אך זיהוי הצבעים נוטה לערבב גווני אפור עם כחול וירוק עם צהוב. מהירות הצמצם והמיקוד מאפשרים צילום טוב של גופים בתנועה, וגם בתנאי תאורה נמוכה האיכות אינה נפגעת מהותית. לעומת זאת, ה-XA1 לא נועד לצילום בלילה: המכשיר מציג תמונה קודרת ומגורענת. 

 

 

מצלמת המכשיר בהדגמת יכולות AR מצלמת המכשיר בהדגמת יכולות AR

 

 

מצלמת הסלפי מציגה יכולות טובות ולעיתים נראה שהיא עולה על יכולות המצלמה העיקרית. ואולם, היא קיבלה תוספת משונה מאוד: פלאש קדמי, שנמצא לצד המצלמה ומסנוור עד כלות. זו בחירה משונה מצד סוני, שכן קיימים פתרונות אלגנטיים בהרבה לצילום סלפי בלילה: כבר ב-2014 הציגה LG ב-G3 תאורה ייעודית למסגרת ממשק המצלמה, שמשפרת סלפי בחושך. הפלאש הקדמי של סוני אמנם מאיר את הפריים ומשפר את התמונה, אך ההבזק שלו חזק מאוד - לא נעים ואף לא בריא.  

 

 

מצלמת הסלפי של הטלפון מצלמת הסלפי של הטלפון צילום: יואב סטולר

 

 

לצד אלו, גם הפעם מתייחדת סוני בטכנולוגיית הטמעת המציאות המוגברת המובנת שלה, המעניקה למשתמשים תכונות משעשעות לצילום בסטילס ובווידאו כגון דינוזאור וירטואלי שמתהלך לאורכו ולרחובו של הפריים.

 

מולטימדיה ואפליקציות: בוקר טוב, ישנוני!

 

הרמקול הממוקם בתחתית המכשיר מעניק סאונד טוב גם במלל וגם במוזיקה. בדומה לשאר היצרניות, גם סוני מציגה רמקול חזק בעל יכולות שמע טובות על אף שמדובר ברמקול בודד. עוצמתו תעיר בקלות גם את מי שאפליקציות שעון מעורר לרוב לא משפיעות עליו. בשל היותו מכשיר ביניים, לא העניקה סוני לפאבלט שלה סורק טביעות אצבע והוא נותר עם כלי אבטחה סטנדרטיים יותר: סיסמאות ודפוסי נעילה.

 

 

אפליקציות מומלצות? לא תודה אפליקציות מומלצות? לא תודה צילום: יואב סטולר

 

 

לטלפון יש הרבה אפליקציות מובנות, יותר משהייתם מצפים למצוא בסמארטפון ב-2017: חלק מהיישומים לא מציגים שום יתרון על יישומי גוגל, בעוד אחרים ממש פוגמים בחוויית השימוש. למשל, אפליקציות בעלות אופי פרסומי שלא ניתנות להסרה ומחייבות פעולה יזומה כדי להשתיקן. בנוסף, תמצאו בטלפון אפליקציה ובה יישומים מומלצים להורדה, יישומים שמשתמשים נוהגים להוריד ממילא.

 

כמה מאפליקציות ה-XA1 אולטרה מצוינות, כמו נגן המדיה שמאפשר חלוקה טובה של השירים וייבוא נוח מהענן, אפליקציה ייעודית ליצירת סרטים בקלות ותוכנת ציור חביבה בשם Sketch. בנוסף, יש לסלולרי אפליקצית רדיו המאפשרת קליטה והאזנה ל-FM באמצעות חיבור כבל האוזניות.

 

ביצועים וזמן סוללה: לא סוחב בעליות

 

בהתאם למחיר, המכשיר מכיל מעבד מדיה-טק MT6757 Helio P20 בעל 8 ליבות, ארבע במהירות 2.3 גיגה-הרץ וארבע במהירות 1.6 גיגה-הרץ. זהו מעבד המיועד לשוק מכשירי הביניים, אך ב-XA1 אולטרה הוא נתן חוויית שימוש של מכשיר פשוט בהרבה: הפאבלט משתהה בפעולות בסיסיות, כמו הפעלת הסייען הקולי של גוגל או חלוקת המסך לשני חלונות, פתיחת מספר יישומים במקביל ועוד. 

 

 

הפאבלט החדש נאה, אך לא חזק דיו הפאבלט החדש נאה, אך לא חזק דיו

 

 

למכשיר יש זיכרון פעולה של 4 גיגה-בייט ומרחב אחסון של 32 גיגה- בייט, נתון ממוצע לקטגוריה. איכות השיחה טובה, אם כי לא בולטת על פני מכשירי המתחרות. סוני, שידועה בכלי ניהול אנרגיה יעילים במיוחד, סיפקה את הסחורה מבחינה זו גם הפעם. לטלפון יש סוללה בעוצמה של 2,700 מיליאמפר-שעה, חלשה ביחס לגודל המסך, אך הטלפון עדיין החזיק יום שלם ללא טעינה, בשימוש סביר.  

 

סיכום ואלטרנטיבות

 

 

 

ה-Sony XA1 Ultra הוא פאבלט בינוני מאוד, שחוץ מעיצוב מרשים ואלגנטי ומחיר נוח של כ-1,639 שקל, לא מספק שום חדשה בתחום. ובכל זאת, מי שמעוניין לקנות סמארטפון בעל מסך גדול במיוחד במחיר טוב ביחס לקטגוריה, ואינו משתמש כבד יוכל להנות ממנו.  

 

ציון כלכליסט: 6

 

מערכת הפעלה: אנדרואיד 7.0 || גודל מסך: 6 אינץ' || רזולוציה: 1,920 על 1,080 || מצלמה ראשית: 23 מגה-פיקסל || מצלמת סלפי: 16 מגה-פיקסל || מעבד: 8 ליבות, ארבע במהירות 2.3 גיגה-הרץ וארבע במהירות 1.6 גיגה-הרץ || זיכרון פעולה: 4 גיגה-בייט || נפח אחסון: 32 גיגה-בייט || עובי: 8.1 מ"מ || 1,639 שקל || משקל: 188 גרם

בטל שלח
    לכל התגובות
    x